Ελληνοτουρκικά

Τραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι: Τα 11 προκλητικά βήματα της Ελλάδας που έχουν εξασθενίσει την υπομονή της Άγκυρας

"Έσπασε τα σχοινιά η προπαγάνδα Μητσοτάκη! Ακολουθούν 11 κινήσεις της Ελλάδας που ξεχειλίζουν την υπομονή", είναι ο τίτλος τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Μεγάλη ήταν η αντίδραση από την Άγκυρα στην επιχείρηση αντιτουρκικής αντίληψης του Έλληνα Pρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Τα 11 βήματα του Μητσοτάκη, μαζί με τον οπλισμό των νησιών του Αιγαίου και την εκστρατεία «μην δίνεις F-16», έσπασαν τους δεσμούς με την Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο μηχανισμοί απενεργοποιημένοι

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η  τουρκική εφημερίδα   με την Αθήνα απενεργοποιήθηκαν άλλοι δύο μηχανισμοί. Έγινε γνωστό ότι η πρώτη από αυτές ήταν η «Συνάντηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το τουρκικό και το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Ο 64ος γύρος των συναντήσεων διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο, στις οποίες συμμετείχαν διπλωμάτες από την Τουρκία και την Ελλάδα, αναβλήθηκε επίσης.

Τα 11 προκλητικά βήματα της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, που έχουν εξασθενίσει την υπομονή της Άγκυρας και έχουν φέρει τις σχέσεις σε οριακό σημείο, είναι τα εξής:

1- Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαμαρτύρεται για την Τουρκία σε τρίτες χώρες
2- Η απάνθρωπη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες και η ώθηση μεταναστών προς την Τουρκία
3- Μαξιμιστική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο
4- Εξοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο και απόβαση στρατιωτών
5- Λωζάνη και παραβίαση των Συμφωνιών των Παρισίων
6- Έναρξη διεθνούς εκστρατείας κατά της Τουρκίας με 16 χάρτες
7- Πίεση στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης
8- Παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου
9- Ανακοινώσεις NAVTEX σε Αιγαίο και Μεσόγειο
10- Εξοπλισμός της χώρας με αμερικανικές βάσεις
11- Προστασία των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο  με επιμονή στα 12 μίλια

Τι είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός του πρόσφατα. Μαζεύουν χρήματα στήνοντας σκηνές μπροστά στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Έχοντας αυτά κατά νου, μπορούμε να πούμε ελάτε σε αυτούς;

Οι διοικήσεις πριν από εμάς το έκαναν αυτό στην Ελλάδα. Η Ελλάδα 5+4 ετοίμασε την ευκαιρία να εγκατασταθούν στην Ελλάδα οι 9 ανώτεροι των ΗΠΑ. Είχαμε μια συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικού Συμβουλίου με την Ελλάδα, τη σπάσαμε. Είμαστε υπέρ μιας προσωπικής εξωτερικής πολιτικής. Μας δίνετε μια παράσταση με τα αεροπλάνα σας κάθε τόσο. Ξύπνα, δεν μαθαίνεις από την ιστορία; Μην προσπαθήσετε να χορέψετε με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε διμερείς συνομιλίες μαζί τους. Αυτή η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει δρόμο. Πότε θα επανέλθουν αυτά τα λάθη... Τα έχουμε βαρεθεί, αν θέλεις να είσαι ειλικρινής, η θέση σου είναι έτοιμη μπροστά μας"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι τα τουρκικά ΜΜΕ κινούμενα στην γραμμή Ερντογάν, συντηρούν  ψηλά τον πήχυ της έντασης στα Ελληνοτουρκικά, με το παραπάνω άρθρο να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

Από τα παραπάνω, "11 προκλητικά βήματα της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, που έχουν εξασθενίσει την υπομονή της Άγκυρας και έχουν φέρει τις σχέσεις σε οριακό σημείο" που ισχυρίζεται το τουρκικό άρθρο, στεκόμαστε στο 9 και 10 , όπου αναφέρονται "Ανακοινώσεις NAVTEX σε Αιγαίο και Μεσόγειο και Εξοπλισμός της χώρας μας  με αμερικανικές βάσεις".

Δηλαδή αν καταλάβαμε καλά συνιστά πρόκληση για την Τουρκία, η Ελλάδα να ανακοινώνει NAVTEX σε Αιγαίο και Μεσόγειο και να φιλοξενεί κατόπιν συμφωνίας με τις ΗΠΑ να φιλοξενεί Αμερικανικές βάσεις στο έδαφός της!!!

Μήπως θα πρέπει να πάρουμε την άδεια από τους Τούρκους νωρίτερα, αυτό μας λένε;

Μάλλον το έχουν χάσει οι Τούρκοι.... αφού   η Ελλάδα ως ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος έχει τα παραπάνω δικαιώματα

Όπως επισημάναμε σε πρόσφατο άρθρο μας , "ο κόμπος έφτασε στο χτένι" πλέον με τον Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του, οι οποίοι διαστρεβλώνουν τις Διεθνείς Συνθήκες παρερμηνεύοντάς τες  πάντα κατά το συμφέρον τους,  a la turka, αμφισβητώντας την Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, προβάλλοντας αστειότητες ως δικαιολογίες, απαιτώντας μάλιστα την αποστρατικοποίησης τους".

Οι Τούρκοι αποδεικνύεται ότι  είναι φανερά ενοχλημένοι και θα λέγαμε απροετοίμαστοι, αναφορικά με την εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει η χώρα μας σε εταίρους και συμμάχους μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αναφορικά με τις παράλογες, ανυπόστατες  και πέραν κάθε αρχής του Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας  τουρκικές αξιώσεις.

Ένα από τα πολλά ενδεικτικά της  a la turka ερμηνείας του Δικαίου της θάλασσας  από την Άγκυρα, είναι το οξύμωρο η Τουρκία να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα αν εφαρμόσει το Δίκαιο της θάλασσας και  επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6νμ σε 12 νμ  στο Αιγαίο, casus Belli, όταν η ίδια έχει 12 νμ χωρικά ύδατα στη Μαύρη θάλασσα

Και μιλάμε για την ίδια χώρα, την Τουρκία που άλλα εφαρμόζει στη Μαύρη θάλασσα και άλλα στο Αιγαίο!!!

Αναφορικά με τα υπόλοιπα που αναφέρουν οι Τούρκοι ως  υποτιθέμενα προκλητικά βήματα από τη χώρα μας, μπορούν να  μας απαντήσουν στα παρακάτω:

Ποιός είναι ο σκοπός ύπαρξης  και οι αποστολές των Σχηματισμών της Στρατιάς Αιγαίου; 

Έχουν ή δεν έχουν ως αποστολή την κατάληψη νησιών μας στο Αιγαίο;

Η  διακλαδική τουρκική άσκηση "EFES" που γίνεται για  δεκαετίες στην περιοχή Seferihisar-Doganbey, στα μικρασιατικά παράλια βορείως Σάμου,  και που στην τελική φάση της περιλαμβάνει τη δημιουργία προγεφυρώματος και αεροπρογεφυρώματος , εναντίον τίνος στρέφεται με τα σενάρια και τα αντικείμενα που εξετάζει;

Μπορούν να μας αιτιολογήσουν πως στα Ελληνικά νησιά οι Τούρκοι έχουν δώσει τουρκικά ονόματα, πως τα έχουν εντάξει σε επαρχίες και νομούς τους διοικητικά εδώ και χρόνια, και πως το Παγκοσμίως γνωστό σε όλους από τα πανάρχαια χρόνια Αιγαίο, το αποκαλούν  Τούρκοι επίσημοι ως "η θάλασσα των νησιών";

Μήπως θα προτιμούσαν οι Τούρκοι να φύγει ο στρατός μας από τα νησιά, προκειμένου να τα καταλάβουν όλα σε 24 ώρες, όπως ονειρεύονται;

Οι Τούρκοι ξεδιπλώνουν το  ολοκληρωμένο πακέτο των διεκδικήσεών τους , το οποίο περιλαμβάνει και την οριοθέτηση των ΑΟΖ , την υφαλοκρηπίδα, το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία νησιών, νησίδων και βράχων μας στο Αιγαίο, την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος  στα Νησιά Αιγαίου του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα και το θέμα των περιοχών εξυπηρέτησης (FIR, SAR και NAVTEX).

Κοινώς τα θέλουν όλα οι Τούρκοι, και δεν αναγνωρίζουν ότι  μόνο ζήτημα προς διευθέτηση αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.

Και νέα πρόκληση

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά είχαμε δηλώσεις Τσελίκ που γράψαμε πριν αλλά στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Faruk Kaymakcı, ο οποίος είχε πολιτικές διαβουλεύσεις με τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα, μίλησε στην κρατική τηλεόραση RTP και οι εφημερίδες Porto Canal και Diario de Noticias, Jornal Economico.

Ο Kaymakcı είπε:  "Ως κοσμική χώρα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι πολύ πιο σημαντική και επωφελής από οποιαδήποτε άλλη ένταξη. Επειδή καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει ο ριζοσπαστισμός στην Ευρώπη και η πλήρης ενσωμάτωση 25 εκατομμυρίων μουσουλμάνων στις χώρες της ΕΕ. Κανένα μέλος δεν μπορεί να συμβάλει στον σεβασμό όλων των χρωμάτων και όλων των διαφορών της ΕΕ, τη συμβίωση και τη σταθερότητα όσο η Τουρκία"

"Στα μάτια του μουσουλμανικού κόσμου, η Ευρώπη είναι ένας τόπος όπου διατυπώνονται κατηγορίες για ιμπεριαλισμό, προκατάληψη, χαμηλή ανοχή και μερικές φορές ρατσισμό. Η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα της ΕΕ στη Μέση Ανατολή και σε άλλους πολιτισμούς και στην εξάλειψη των κακές εικόνες για την ΕΕ" είπε.

Ο Kaymakcı τόνισε επίσης ότι η Σουηδία και η Φινλανδία, που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διακόψουν τις σχέσεις τους με τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/YPG και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κατανοήσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για αυτό το θέμα.

Για Ελλάδα-Κύπρο

Από την άλλη, ο Kaymakcı σημείωσε ότι «οι μη ρεαλιστικοί και μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Ελλάδας και το Κυπριακό κρατούν όμηρο τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ» και ότι η συνεργασία Τουρκίας-ΕΕ σε θέματα ασφάλειας, άμυνας, μετανάστευσης και ενέργειας δεν μπορεί να ενισχυθεί λόγω της στάσης των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων ηγετών.

Ο Kaymakcı είπε, "Αυτό πρέπει να τελειώσει, δείξαμε μεγάλη υπομονή και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση. Ως εκ τούτου, ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στους τομείς της ενέργειας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας θα πρέπει να ενισχύεται θεωρώντας την ως χώρα σε διαδικασία ένταξης στην Ένωση"

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ