Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τούρκοι εκπαιδεύουν Αλβανούς και Αζέρους σε αποβάσεις απέναντι από τα ελληνικά νησιά

Την ώρα που το Τσεσμέ συνεχίζει να πλέει στην καρδιά του Αιγαίου με παράνομη NAVTEX που αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να διενεργήσει άσκηση νοτιοανατολικά της Καρπάθου δεσμεύοντας περιοχή, ισχυριζόμενη ότι ο χώρος αυτός είναι τουρκικής δικαιοδοσίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή χώρες φιλικές προς την Άγκυρα, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αλβανία συμμετέχουν στην άσκηση «ΕΦΕΣ» και στρατιώτες τους εκπαιδεύονται από Τούρκους στο πως θα επιβιβαστούν σε αποβατικές λέμβους προκειμένου να αποβιβαστούν σε «εχθρική» ακτή κι ενώ ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας αναμένεται στην Αθήνα…

Στην άσκηση συμμετέχουν και οι ΗΠΑ… και η Γαλλία… και το Πακιστάν που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία

Ανάμεσα στα σενάρια είναι και εκείνα κατά τα οποία αεραποβάσεις με σμήνη ελικοπτέρων πλησιάζουν σε ακτή που έχει θεωρηθεί εχθρική και νωρίτερα έχει δεχτεί πλήγματα από επιθετικά ελικόπτερα του τουρκικού στρατού.

Η Τουρκική πολεμική αεροπορία και την Κυριακή σημείωσε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέρασε «σουβλάκι» τα όρια του ΕΕΧ των νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου 16 φορές!

Πεντακόσια εξήντα εννέα χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης κα ο νεοοθωμανικός αναθεωρητισμός δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του με επιθετική ρητορική, φιέστες για την αποφράδα για τον ελληνισμό ημέρα και αποβατικές ασκήσεις σε μικρή απόσταση από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Σάμος και η Λέσβος.

Ο Ερντογάν επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν και ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατέταξε την Ελλάδα στους εχθρούς της Τουρκίας και απείλησε…

«Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό» είπε χαρακτηριστικά

Στην Αθήνα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για την επέτειο της Άλωσης

Ο Γιάννης Οικονόμου έγραψε στο twitter:

«Η άλωση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι τέλος, γιατί ο βυζαντινός οικουμενικός πολιτισμός δεν έπαψε ποτέ να φωτίζει την ανθρωπότητα.»

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρει: «Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη. Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία.»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Με την Άλωση της Πόλης πριν από 569 έτη, «η Ρωμανία πάρθεν». Η μνήμη μένει ζωντανή κι ανανοηματοδοτεί τις αποφάσεις μας, όποτε το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Άκαυτη βάτος η μνήμη και η αίσθηση του καθήκοντος υπηρετώντας αξίες και αρχές όπως η Ελλάδα, η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η σωστή πλευρά της Ιστορίας ως πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες κι όχι σαν επιτήδιοι ουδέτεροι. Έτσι «ανθεί και φέρει κι άλλο»».

Στην Άγκυρα ωστόσο δεν παύουν να μηχανεύονται τρόπους με τους οποίους θα προκαλέσουν αναστάτωση στην ελληνική πλευρά. Με σχετική ΝΟΤΑΜ δέσμευσαν δύο περιοχές απέναντι από την Λέσβο και από την 1η Ιουνίου έως τις 25 Ιουνίου, τουρκικά μαχητικά θα επιδίδονται σε υπερηχητικές πτήσεις! Όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: «Κρουστικά κύματα από την ηχητική έκρηξη που θα προκαλεί το σπάσιμο του φράγματος του ήχου από τα τουρκικά μαχητικά θα φτάνει μέχρι τις ακτές της Λέσβου αναστατώνοντας ενδεχομένως τους κατοίκους».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ