Ελληνοτουρκικά

"Σφήνα" των ΗΠΑ στην τουρκική ΕFES-2022 με πολεμικά σκάφη και Πεζοναύτες

Είναι γνωστό ότι  Ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν περίοδο μεγάλης έντασης με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο να επανέρχεται στο προσκήνιο, συγκεντρώνοντας μεγάλες πιθανότητες να επισυμβεί

Τουρκικά ΜΜΕ αμφισβητούν ευθέως την Ελληνική κυριαρχία στα νησιά μας στο Αιγαίο, "στρώνοντας" το έδαφος για μείζονα Ελληνοτουρκική κρίση

Παράλληλα οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απώγειό τους γεγονός που έχει κάνει "Τούρκο" τον Ερντογάν ο ποίος δήλωσε πριν λίγες ημέρες  «Δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης για μένα». 

Στον χορό των εμπρηστικών δηλώσεων μπήκε και Ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου  ο οποίος  σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ,προειδοποίησε την Ελλάδα για τα «νησιά» στις 10 Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι τα εδάφη αυτά «δόθηκαν υπό όρους» στην Αθήνα και δηλώνοντας ότι «αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει τον εξοπλισμό των νησιών, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο "τουρκικός κατάλογος" με τα νησιά του Αιγαίου

Ο κατάλογος των νησιών που απαγορεύεται ο οπλισμός σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Λωζάνης και του Παρισιού, με τα τουρκικά τους ονόματα και τα ονόματα που αναφέρονται στη συμφωνία, έχει ως εξής:

Thasos (Tasos)
Bozbaba (Aya Evstratios)
Ipsara (Psara)
Samothrace (Semothrace)
Lemnos (Lemnos)
Mytilene (Mityelene)
Gum (Chios)
Ahikeria (Nicaria)
Samos (Samos)
To Istanbul (Stampalia)
Rhodes (Rhodes)
Everyone (Calki)
Kerpe (Scarpanto)
Shepherd (Cassos)
Iki (Piscopis - Tilos)
İncirli (Misiros - Nisyros)
Kelmez (Calimnos)
Progressive (Leros)
Bathnose (Patmos)
Lipso (Lipsos)
Symi (Symi)
Kos (Cos)
Meis (Castellorizo)

H "σφήνα" των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, αντιλαμβανόμενες την κρισιμότητα της κατάστασης, μετέχουν στην τουρκική άσκηση EFES-2022, προκειμένου να έχουν τους Τούρκους από κοντά και να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Συγμεκριμένα ,"Το USS Arlington (LPD 24) και στοιχεία της  22ης  MEU συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση EFES 2022" , είναι ο τίτλος άρθρου αμερικανικού στρατιωτικού site το οποίο στη συνέχεια αναφέρει τα εξής:

"To κλάσης San Antonio, USS Arlington (LPD 24), της Amphibious Ready Group (ARG) μαζί με στοιχεία της 22ης Marine Expeditionary Unit (MEU), έφτασε στα ανοικτά των ακτών της Σμύρνης της Τουρκίας για να συμμετέχει υπό την ηγεσία της Τουρκίας  στην πολυεθνική άσκηση EFES Combined Joint Live-Fire Exercise 2022 (EFES22),  στις 27 Μαΐου 2022.

Στα πλαίσια της εν λόγω άσκησης θα διεξάγουν αμφίβιες επιχειρήσεις από πλοίο σε ακτή και αεροπορικές επιχειρήσεις κάνοντας χρήση του εξοπλισμού και των οχημάτων του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

"Η άσκηση EFES είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους πεζοναύτες της 22 MEU να βελτιώσουν την ικανότητα και τη διαλειτουργικότητά μας με τους Τούρκους Συμμάχους μας και άλλους εταίρους που συμμετέχουν στην άσκηση", δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Christopher Myette, αξιωματικός επιχειρήσεων της 22ης MEU.

«Τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα εκπαιδεύσουμε δίπλα-δίπλα με τους Τούρκους συμμάχους μας, επιδεικνύοντας τη συνδυασμένη αποτελεσματικότητα των συμμαχικών δυνάμεων που επιχειρούν από τη θάλασσα και προβάλλοντας δυνάμεις πυρός και ελιγμού στην ξηρά».

Η EFES22 θα περιλαμβάνει αναβαθμισμένη εκπαίδευση με αεροπορικές και αμφίβιες ασκήσεις ,βολές πυροβολικού με τη συμμετοχή  ελαφρών τεθωρακισμέμων οχημάτων αναγνώρισης, με εκτέλεση πραγματικών πυρών μεταξύ της ομάδας του Σώματος των πεζοναυτών των ΗΠΑ και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Διοικητής Task Force (CTF) 61/2 θα ηγηθεί της συμμετοχής των αμερικανικών δυνάμεων, η οποία αποτελείται από στοιχεία που συνδέονται με το Kearsarge ARG και 22 MEU. Το Kearsarge ARG και η επιβιβασμένη δύναμη 22η MEU βρίσκονται υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο της Task Force 61/2.

Το ARG αποτελείται από το USS Kearsarge (LHD 3) αποβατικό πλοίο, το USS Arlington κλάσης San Antonio (LPD 24) και αποβατικό πλοίο USS Gunston Hall κλάσης Whidbey Island (LSD 44).

Αμφίβιες έτοιμες ομάδες και μεγαλύτερες αμφίβιες ειδικές δυνάμεις παρέχουν στους στρατιωτικούς διοικητές ένα ευρύ φάσμα ευέλικτων δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας, προβολής ισχύος, επιχειρήσεων κρούσης, εμπροσθοφυλακής ναυτικής παρουσίας, αντιμετώπισης κρίσεων, ελέγχου της θάλασσας, αποτροπής, αντιτρομοκρατίας, επιχειρήσεων πληροφόρησης, συνεργασίας ασφαλείας και την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανακούφιση από καταστροφές.

Για περισσότερα από 80 χρόνια, οι Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και οι Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ της Αφρικής (NAVEUR-NAVAF) έχουν σφυρηλατήσει στρατηγικές σχέσεις με τους Συμμάχους και τους Συνεργάτες μας, αξιοποιώντας ένα θεμέλιο κοινών αξιών για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας, η NAVEUR-NAVAF εκμεταλλεύεται τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στις περιοχές ευθύνης της Διοίκησης της Ευρώπης των ΗΠΑ (USEUCOM) και της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ (USAFRICOM). Ο έκτος στόλος των ΗΠΑ είναι μόνιμα εκχωρημένος στο NAVEUR-NAVAF και απασχολεί θαλάσσιες δυνάμεις μέσω του πλήρους φάσματος των κοινών και ναυτικών επιχειρήσεων." 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
 

Η συμμετοχή των ΗΠΑ στην άσκηση με πολεμικά πλοία και πεζοναύτες εκτός των εκπαιδευτικών σκοπών, εξυπηρετεί και αυτό της άμεσης παρακολούθησης της εξέλιξης της κατάστασης, με δυνατότητα άμεσης παρέμβασης εάν και εφόσον απαιτηθεί, αφού θεωρούμε ότι η ένταση θα χτυπήσει κόκκινο με τη χώρα μας.

 Ωστόσο, η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά δεν είναι ίδια τώρα , όπως πριν από 2 χρόνια, αφού:

Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει αμυντική συμφωνία με πρόβλεψη για  στρατιωτική συνδρομή της μιάς στην άλλη σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας από τρίτη χώρα. 

Επίσης, ΗΠΑ και Ισραήλ αναγνωρίζουν και εμπράκτως  την Ελλάδα ως αξιόπιστη  σύμμαχό τους στην περιοχή και όχι την Τουρκία, με αποτέλεσμα να έχουν αναβαθμίσει τη στρατιωτική τους παρουσία στη χώρας μας, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ. 

Συνεπώς, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για την Ουάσιγκτον να ανεχθεί εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ένα τουρκικό γεωτρύπανο καταμεσής του Αιγαίου πχ μεταξύ Χίου-Λέσβου-Σκύρου, περιστοιχιζόμενο από πολεμικά πλοία και αεροπλάνα Τουρκίας και Ελλάδας, έτοιμα να αντιπαρατεθούν. 

Ο θαλάσσιος δίαυλος Σούδας-Αλεξανδρούπολης τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την ΕΕ θα πρέπει να διατηρηθεί ασφαλής και προσβάσιμος για μεταφορά φυσικού αερίου από την Μ.Ανατολή στην ΕΕ. 

Συνεπώς πέραν των αναμενόμενων τουρκικών λεονταρισμών σε Έβρο και Αιγαίο  λογικά δεν θα πρέπει να αναμένουμε τίποτε περισσότερο.

 Ωστόσο όλα τα παραπάνω σκοντάφτουν σε ένα χαρακτηριστικό του Ερντογάν, ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι απρόβλεπτος, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ ήδη όπως βλέπουμε δημιουργούν πολεμικό κλίμα.

https://www.youtube.com/watch?v=mxMo8bOqR5U

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρομερά πλήγματα! Εσπευσμένη παρουσία Ακάρ λόγω Βατερλό-Μόλις ανακοινώθηκε χερσαία επίθεση στη Συρία οι Κούρδοι χτύπησαν (Βίντεο)

Εξουδετερώθηκαν 3 τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα και δεκάδες στρατιώτες-Περίεργο τουρκικό βίντεο με υποτιθέμενους...