Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία διχοτομεί το Αιγαίο με παράνομη NAVTEX και βγάζει το Τσεσμέ για έρευνες-Προοίμιο θερμών εξελίξεων

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν περίοδο μεγάλης έντασης με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο να επανέρχεται στο προσκήνιο, συγκεντρώνοντας μεγάλες πιθανότητες να επισυμβεί

Εν τω μεταξύ η Τουρκία εξέδωσε παράνομη NAVTEX,  για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο, από 28 Μαϊου έως 14 Ιουνίου, ρίχνοντας "λάδι στη φωτιά".

TURNHOS N/W : 0538/22(İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 27-05-2022 23:22)

TURNHOS N/W : 0538/22
AEGEAN SEA
1. HYDROGRAPHIC SURVEY, BY TCG ÇEŞME BETWEEN 28 MAY-14 JUN 22 IN AREAS BOUNDED BY;
AREA 1
38 55.93 N - 025 24.97 E
39 03.93 N - 025 41.97 E
39 14.93 N - 025 37.97 E
39 22.93 N - 025 14.97 E
39 08.93 N - 025 07.97 E
AREA 2
38 53.93 N - 024 51.97 E
38 59.93 N - 025 09.97 E
39 19.93 N - 024 57.97 E
39 13.93 N - 024 39.97 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 142059Z JUN 22.

Οι ΗΠΑ μετέχουν στην EFES

Οι ΗΠΑ, αντιλαμβανόμενες την κρισιμότητα της κατάστασης, μετέχουν στην EFES-2022, προκειμένου να έχουν τους Τούρκους από κοντά και να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Συγμεκριμένα ,"Το USS Arlington (LPD 24) και στοιχεία της  22ης  MEU συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση EFES 2022" , είναι ο τίτλος άρθρου αμερικανικού στρατιωτικού site, το οποίο στη συνέχεια αναφέρει τα εξής:

"To κλάσης San Antonio, USS Arlington (LPD 24), της Amphibious Ready Group (ARG) μαζί με στοιχεία της 22ης Marine Expeditionary Unit (MEU), έφτασε στα ανοικτά των ακτών της Σμύρνης της Τουρκίας για να συμμετέχει υπό την ηγεσία της Τουρκίας  στην πολυεθνική άσκηση EFES Combined Joint Live-Fire Exercise 2022 (EFES22),  στις 27 Μαΐου 2022.

Στα πλαίσια της εν λόγω άσκησης θα διεξάγουν αμφίβιες επιχειρήσεις από πλοίο σε ακτή και αεροπορικές επιχειρήσεις κάνοντας χρήση του εξοπλισμού και των οχημάτων του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

"Η άσκηση EFES είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους πεζοναύτες της 22 MEU να βελτιώσουν την ικανότητα και τη διαλειτουργικότητά μας με τους Τούρκους Συμμάχους μας και άλλους εταίρους που συμμετέχουν στην άσκηση", δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Christopher Myette, αξιωματικός επιχειρήσεων της 22ης MEU.

«Τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα εκπαιδεύσουμε δίπλα-δίπλα με τους Τούρκους συμμάχους μας, επιδεικνύοντας τη συνδυασμένη αποτελεσματικότητα των συμμαχικών δυνάμεων που επιχειρούν από τη θάλασσα και προβάλλοντας δυνάμεις πυρός και ελιγμού στην ξηρά».

Η EFES22 θα περιλαμβάνει αναβαθμισμένη εκπαίδευση με αεροπορικές και αμφίβιες ασκήσεις ,βολές πυροβολικού με τη συμμετοχή  ελαφρών τεθωρακισμέμων οχημάτων αναγνώρισης, με εκτέλεση πραγματικών πυρών μεταξύ της ομάδας του Σώματος των πεζοναυτών των ΗΠΑ και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Διοικητής Task Force (CTF) 61/2 θα ηγηθεί της συμμετοχής των αμερικανικών δυνάμεων, η οποία αποτελείται από στοιχεία που συνδέονται με το Kearsarge ARG και 22 MEU. Το Kearsarge ARG και η επιβιβασμένη δύναμη 22η MEU βρίσκονται υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο της Task Force 61/2.

Το ARG αποτελείται από το USS Kearsarge (LHD 3) αποβατικό πλοίο, το USS Arlington κλάσης San Antonio (LPD 24) και αποβατικό πλοίο USS Gunston Hall κλάσης Whidbey Island (LSD 44).

Αμφίβιες έτοιμες ομάδες και μεγαλύτερες αμφίβιες ειδικές δυνάμεις παρέχουν στους στρατιωτικούς διοικητές ένα ευρύ φάσμα ευέλικτων δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας, προβολής ισχύος, επιχειρήσεων κρούσης, εμπροσθοφυλακής ναυτικής παρουσίας, αντιμετώπισης κρίσεων, ελέγχου της θάλασσας, αποτροπής, αντιτρομοκρατίας, επιχειρήσεων πληροφόρησης, συνεργασίας ασφαλείας και την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανακούφιση από καταστροφές.

Για περισσότερα από 80 χρόνια, οι Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και οι Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ της Αφρικής (NAVEUR-NAVAF) έχουν σφυρηλατήσει στρατηγικές σχέσεις με τους Συμμάχους και τους Συνεργάτες μας, αξιοποιώντας ένα θεμέλιο κοινών αξιών για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας, η NAVEUR-NAVAF εκμεταλλεύεται τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στις περιοχές ευθύνης της Διοίκησης της Ευρώπης των ΗΠΑ (USEUCOM) και της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ (USAFRICOM). Ο έκτος στόλος των ΗΠΑ είναι μόνιμα εκχωρημένος στο NAVEUR-NAVAF και απασχολεί θαλάσσιες δυνάμεις μέσω του πλήρους φάσματος των κοινών και ναυτικών επιχειρήσεων."

Ο Ερντογάν φέρνει στο Αιγαίο τις χώρες του "τουρκικού κόσμου"

Ένα ανησυχητικό στοιχείο της τουρκικής άσκησης EFES-2022, είναι η συμμετοχή σε αυτήν στρατιωτικών δυνάμεων από χώρες του "τουρκικού κόσμου", όπως από Κιργιστάν-Καζακστάν-Αζερμπαϊτζάν.

Η συμμετοχή της Κιργιζίας

Συγκεκριμένα από τις 8 Μαΐου 2022, το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Κιργιζίας συμμετέχει στην πολυεθνική άσκηση «Efes-2022» στην Τουρκία, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Κιργιζίας.

Το πρώτο στάδιο των ασκήσεων πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Σμύρνης, το οποίο διεξήχθη σε μορφή διοίκησης-επιτελείου με χρήση προσομοίωσης υπολογιστή.

Οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά προγραμματίζονται να διεξαχθούνστο πλαίσιο των συνδυασμένων πολυεθνικών μονάδων από τις 28 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου, στο εκπαιδευτικό κέντρο Doganbey στη Σμύρνη.

Σκοπός της άσκησης είναι η αύξηση του επιπέδου της μάχιμης εκπαίδευσης, η ικανότητα των ειδικών δυνάμεων.

Η συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Κιργιζίας σε ελιγμούς επιτρέπει την απόκτηση εμπειρίας στην οργάνωση της αλληλεπίδρασης ως μέρος μιας πολυεθνικής ομάδας στρατευμάτων.

Η συμμετοχή του Καζακστάν

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Καζακστάν θα συμμετάσχουν επίσης στην Άσκηση Εφές-2022 που θα φιλοξενήσει η Τουρκία. Η άσκηση διεξάγεται στην περιοχή ασκήσεων Doganbey στην επαρχία της Σμύρνης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΜ της εν λόγω χώρας.

Πέρυσι, στην Άσκηση Εφές-2021 συμμετείχαν χερσαίες δυνάμεις, θαλάσσιες δυνάμεις, αεροπορικές δυνάμεις και η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων. Μέσα από αυτές τις ασκήσεις θα αυξηθούν οι μαχητικές δυνατότητες των χωρών και θα αυξηθεί η μαχητική τους ετοιμότητα.

Η άσκηση στοχεύει στη βελτίωση του επιπέδου στρατιωτικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων μάχης, καθώς και στη βελτίωση της μαχητικής ετοιμότητας των μονάδων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, η συμμετοχή σε ασκήσεις θα βοηθήσει στην απόκτηση εμπειρίας και την αλληλεπίδραση με μια συγκεκριμένη ομάδα στρατευμάτων.

Το πρώτο στάδιο είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις διοίκησης και προσωπικού με χρήση υλικού και συστημάτων υπολογιστών. Το δεύτερο στάδιο σχεδιάζεται να διεξαχθεί με τη μορφή πρακτικών ενεργειών σε κοινές μονάδες   Κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης, που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου – 9 Ιουνίου φέτος, οι στρατιώτες θα αναπτύξουν από κοινού τις απαραίτητες δεξιότητες για χερσαίες και ναυτικές επιχειρήσεις.

Στρατιωτικό προσωπικό από περίπου 40 χώρες συμμετέχει φέτος στην Άσκηση Efes-2022.

Στις 19 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου Kasım Cömert Tokayev, ιδρύθηκε η Διοίκηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις του Καζακστάν. Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε τη σύνθεση των δυνάμεων και του εξοπλισμού και τα καθήκοντα και τις λειτουργίες της διοίκησης.

Η συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν

Τα καθήκοντα που ανατέθηκαν για το επόμενο στάδιο της πολυεθνικής άκησης  «Efes-2022» που διεξάγονται στη Σμύρνη της Τουρκίας έχουν εκπληρωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το σενάριο, τα καθήκοντα καθαρισμού της ακτογραμμής από υποθαλάσσιες νάρκες, διεξαγωγής αεροπορικής επίθεσης πίσω από έναν φανταστικό εχθρό, επίθεσης στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του στην ακτή και εξουδετέρωσης των τρομοκρατών ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από τους συμμετέχοντες την επόμενη ημέρα των ασκήσεων.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

Οι Τούρκοι με παράνομες NAVTEX πρίν ξεκινήσει ακόμη η άσκηση EFES, επιχειρούν να ανεβάσουν τον πήχη της έντασης με τη χώρα μας στο Αιγαίο, ενώ είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα προβούν σε σειρά προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας.

Η συμμετοχή με δυνάμεις χωρών του "τουρκικού κόσμου" δείχνει τις τουρκικές προθέσεις, οι οποίες είναι σταδιακά να δημιουργήσουν μια εδραιωμένη  στρατιωτική συμμαχία των  παραπάνω χωρών, με την Τουρκία ως ηγέτιδα χώρα, δημιουργώντας ένα "τουρκικό ΝΑΤΟ" θα λέγαμε.

Αυτό έχει ήδη μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, αφού σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής μας με την Τουρκία, η τελευταία θα έχει λαβείν από πολεμικό υλικό από αυτές τις χώρες ενώ και δυνάμεων τουλάχιστον από το Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα η Τουρκία μέσω αυτών αποκτά πολύ μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος, έχοντας τη δυνατότητα να έχει στο απυρόβλητο από εμάς δυνάμεων και μέσων της.

Τέλος, η συμμετοχή των ΗΠΑ στην άσκηση με πολεμικά πλοία και πεζοναύτες εκτός των εκπαιδευτικών σκοπών, εξυπηρετεί και αυτό της άμεσης παρακολούθησης της εξέλιξης της κατάστασης, με δυνατότητα άμεσης παρέμβασης εάν και εφόσον απαιτηθεί, αφού θεωρούμε ότι η ένταση θα χτυπήσει κόκκινο με τη χώρα μας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιστήμη 0

Κβαντική Επανάσταση! «Σημαντική ανακάλυψη» από Κινέζους επιστήμονες θα μπορούσε να ξαναγράψει τη θεωρία του Αϊνστάιν που πήρε βραβείο Νόμπελ

Μια ομάδα επιστημόνων υπό την ηγεσία της Κίνας ισχυρίστηκε ότι πέτυχε μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να...