Ελληνοτουρκικά

Η παρατεταμένη εσωτερική αστάθεια στη Λιβύη, προάγγελος προκλητικών τουρκικών ενεργειών σε βάρος της Ελλάδας στο Λιβυκό πέλαγος

"Ένταση ασφαλείας στην Τρίπολη καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις φαίνεται να αυξάνονται" , είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Δεκάδες ένοπλα οχήματα με δεκάδες ένοπλους μαχητές βγήκαν στους δρόμους στη συνοικία Hay Al-Andalus στην Τρίπολη φωνάζοντας  κατά του πρωθυπουργού της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Abdul Hamid Dbiebah, μια κίνηση που περιγράφεται ως επίδειξη εξουσίας από ένοπλες φατρίες πιστές στον πρωθυπουργό  Fathi Bashagha.

Πηγές ανέφεραν ότι οι μαχητές συνδέονταν με δυνάμεις υπό τον Στρατηγό Osama Juwaili , τον ​​διοικητή της δυτικής στρατιωτικής ζώνης, ο οποίος προσχώρησε στη συμμαχία του Bashagha πρόσφατα καθώς και με μια ένοπλη φατρία της Γενικής ς Ασφαλείας με επικεφαλής τον Emad Al-Tarabelsi ,έναν ηγέτη Zintani ,ο οποίος δεν έχει ωστόσο, ανακοινώσει με ποια πλευρά είναι

Σημειώνεται ότι ο Juwaili, ένας εξέχων ηγέτης των Zintani,  προσχώρησε στον Bashagha.

Νωρίτερα την Πέμπτη, μια άλλη πιστή δύναμη του Juwaili με περισσότερα από 50 οχήματα και τεθωρακισμένα οχήματα μετακινήθηκε από το στρατόπεδο του τέταρτου τάγματος στο στρατόπεδο 7 Απριλίου στο Al-Sawani στη νότια Τρίπολη.

Απαντώντας σε στρατιωτικές κινήσεις υπέρ του Μπασάγκα, η Δύναμη Προστασίας του Συντάγματος κινητοποίησε δυνάμεις στη νότια και δυτική Τρίπολη, ενώ πηγές ανέφεραν ότι δυνάμεις από την Αλ Ζαουίγια και τη Μισράτα καθώς και άλλες δυνάμεις που απορρίπτουν τη συμμαχία του Μπασάγκα και τοποθετούνται σε στρατόπεδα εντός της Τρίπολης κινητοποίησαν επίσης δυνάμεις σε περίπτωση που θα ξεσπούσαν συγκρούσεις.

Η προσπάθεια του Μπασάγκα να εισέλθει στην Τρίπολη την περασμένη εβδομάδα δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί καθώς οι δυνάμεις υπέρ του Μπασάγκα περικυκλώθηκαν στο κέντρο της Τρίπολης και ένας από τους συντρόφους του σκοτώθηκε καθώς άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο Bashagha κατάφερε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα μετά την παρέμβαση της Ταξιαρχίας 444 που συνόδευσε τον ίδιο και την αντιπροσωπεία του στο Shuwairif στη νότια Λιβύη.

Αυτή η νέα εξέλιξη έρχεται μια μέρα αφότου ο Μπασάγκα είπε στο Associated Press ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί από τη Σύρτη και θα εισέλθει στην Τρίπολη μόνο εάν οι συνθήκες είναι 100% ευνοϊκές."

Ιταλία-Αλγερία τάσσονται υπέρ των εκλογών στη Λιβύη

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune συζήτησε στην Ιταλία την ευρωπαϊκή ανάγκη για φυσικό αέριο, τις ανανεωμένες συγκρούσεις στη Λιβύη, την παράνομη μετανάστευση, την αστάθεια στην περιοχή του Σαχέλ και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Νωρίτερα, ο Tebboune ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει την ιταλική εμπειρία για τη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η αλγερινή προεδρία είχε ανακοινώσει σε δήλωσή της ότι ο Τεμπούν θα ξεκίνησε μια τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία την Τετάρτη μετά από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Αυτή η επίσκεψη είναι υψίστης σημασίας για τις ιστορικές σχέσεις φιλίας και την ανάπτυξη διμερών δεσμών σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα της επιχειρηματικής συνεργασίας. Η επίσκεψη αποτελεί επίσης μέρος του νέου οράματος των δύο αρχηγών κρατών και της προθυμίας τους να δώσουν νέα ώθηση  για διάλογο και στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών και αδελφών χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στοχεύει επίσης στη δημιουργία μιας νέας δυναμικής για διάλογο και στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών και φίλων χωρών.

Η δήλωση δεν αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του Tebboune και του Προέδρου και πρωθυπουργού της Ιταλίας Mario Draghi.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι θα εξεταστούν πολλά ζητήματα, συγκεκριμένα η συνεργασία με την Ιταλία για τη μεταφορά της εμπειρίας της στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Αλγερία  δεσμεύτηκε να παρέχει όλες τις ανάγκες σε φυσικό αέριο της Ρώμης για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο που είχε ανασταλεί λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Επιπλέον, οι πηγές τόνισαν ότι τόσο η Αλγερία όσο και η Ιταλία ανησυχούν για την κατάσταση στη Λιβύη και την επιστροφή των εχθροπραξιών μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.

Συμφώνησαν στην ανάγκη διεξαγωγής γενικών εκλογών ως τη μόνη λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

Όσον αφορά το θέμα των παράνομων μεταναστών, οι δύο πλευρές εξήγησαν ότι η Αλγερία θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ιταλία για να σταματήσει τη ροή παράνομων μεταναστών, η οποία έχει γίνει πηγή μεγάλης ανησυχίας για τις δύο κυβερνήσεις.

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αλγερία, Giovanni Polizzi, τόνισε τη σημασία της επίσκεψης του Tebboune στην Ιταλία, επισημαίνοντας ότι η ένταση και η συχνότητα των διμερών επισκέψεων στο υψηλότερο επίπεδο σίγουρα αντικατοπτρίζει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Αλγερίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El-Khabar, ο Polizzi υπενθύμισε πολλά σημαντικά παραδείγματα ιταλικών επενδύσεων στην Αλγερία.

«Υπάρχουν σημαντικά παραδείγματα ιταλικών επενδύσεων στην Αλγερία, φυσικά σκέφτομαι τον τομέα των υδρογονανθράκων (με κύριο ρόλο την Eni), αλλά και τη βιομηχανία χάλυβα, την άμυνα ή, πιο πρόσφατα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε ο πρέσβης.

Ο Polizzi πρόσθεσε ότι η Ιταλία δεσμεύεται να αυξήσει τον όγκο των επενδύσεων και ότι η Ρώμη παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις μετά την εφαρμογή του νέου επενδυτικού νόμου, ελπίζοντας να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι υπάρχει έκδηλη ανησυχία αναφορικά με την κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη, αφού η ύπαρξη διαρχίας στη χώρα με δύο Πρωθυπουργούς  τους Abdul Hamid Dbiebah και Fathi Bashagha, ανεβάζει κατακόρυφα την πιθανότητα ένοπλων συγκρούσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε επανάληψη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Όλα τα παραπάνω είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, η οποία εδραιώνεται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο στη Λιβύη.

Η αστάθεια στη Λιβύη και ιδιαίτερα το γεγονός της συμμετοχής της χώρας  με πολεμικό σκάφος της στην τουρκική άσκηση EFES-2022, που ξεκινάει στο Αιγαίο αύριο και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σενάριο  της με αποβατική ενέργεια στα μικρασιατικά παράλια στο Doganbey έναντι της Σάμου, σε συγκερασμό με την πρόσφατη άφιξη νέου γεωτρύπανου στην Τουρκία, αλλά και την κατακόρυφη άνοδο της έντασης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραπέμπει σε συνειρμούς που θέλουν ως πιθανή περιοχή νέας μείζονος κλίμακας τουρκικής πρόκλησης σε βάρος της Ελλάδας , το Λιβυκό πέλαγος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ