Ελληνοτουρκικά

Στρατηγός Τζούμης: Θα υπάρξει κλιμάκωση από τους Τούρκους τόσο σε λεκτικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο

Η στρατηγική και οι επιδιώξεις της Τουρκίας όπως έχει δείξει η ιστορική εμπειρία δεν επηρεάζονται από διαπροσωπικές σχέσεις και άλλους τρόπους διπλωματίας (ζεϊμπέκικα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, χαλβάδες, κ.λπ), πλην της ισχύος, σχολιάζει ο ο κ. Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α. και διατελέσας σε καίριες θέσεις στον τομέα της Άμυνας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεπώς η δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι δεν θα ξανασυναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό λίγη σημασία έχει και όσοι τυχόν διατηρούσαν αισιοδοξία για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από επισκέψεις και γεύματα να την διαγράψουν.

Το επόμενο διάστημα για λόγους προβολής ισχύος και επίδειξης δύναμης από πλευράς Τουρκίας θα υπάρξει κλιμάκωση τόσο σε λεκτικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο.

Ένα θερμό επεισόδιο από ατύχημα είναι ενδεχόμενο να συμβεί αλλά αυτό αν δεν είναι προσχεδιασμένο θα ξεπεραστεί. Μια σοβαρότερη κρίση θα προκύψει μόνο αν έχει σχεδιασθεί από την Τουρκία και εξαρτάται από τους μακροπρόθεσμους στόχους της και την εκτίμηση ότι αυτή θα είναι εκ του ασφαλούς και δεν θα έχει κάποιο κόστος.

Η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να οδηγηθεί σε μια ολοκληρωτική και γενική αντιπαράθεση και δεν θα περιοριστεί σε ένα θερμό επεισόδιο με το οποίο η Τουρκία θα επιθυμούσε να μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ