Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ποιoς πάει για φασουλής και ποιος για μερακλής; Μετά τον Μητσοτάκη και ο Τσαβούσογλου θα μεταβεί στις ΗΠΑ

Eίναι γνωστό ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκεται στις ΗΠΑ , όπου θα έχει κρίσιμες συναντήσεις-συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και άλλους Αμερικανούς  αξιωματούχους, την αμερικανική γερουσία, φορείς της Ομογένειας συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ, ΥΠΑΜ, Υπουργό Παιδείας, από τον ΥΦΥΠΕΞ Οικονομικής διπλωματίας, από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο και τον κ. Χατζηβασιλείου, υπεύθυνο βουλευτή στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος+ ΗΠΑ).

Η τουρκική προκλητικότητα, η μη συμμετοχή με κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Άγκυρα όπως κάνουν όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, τα εξοπλιστικά προγράμματα μηδέ εξαιρουμένων της απόκτησης F-35 από τη χώρα μας, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, η εμβάθυνση της συνεργασίας 3+1, η ενεργειακή συνεργασία, με Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη να κατέχουν κομβικό ρόλο στην μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς την ΕΕ, θα αποτελέσουν αντικείμενα συζήτησης μεταξύ του Ελληνικού "επιτελείου" με Αμερικανούς ομολόγους του.

Ωστόσο και η Τουρκία δεν κάθεται άπραγη, αντιλαμβανόμενη την βαρύτητα των Ελληνοαμερικανικών επαφών, όπως θα δούμε στη συνέχεια, προβαίνοντας σε ανάλογες κινήσεις-συναντήσεις.

"Η θετική πορεία που ξεκίνησε στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται. Μετά τις πρόσφατες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Τουρκία, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από κρίσιμες επισκέψεις από την Τουρκία στις ΗΠΑ", αναφέρεται στην εισαγωγή άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου η συνέχεια είναι η εξής:

"Με τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, η θετική πορεία στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ ανέβηκε σε υψηλότερο επίπεδο και οι διπλωματικές επαφές στη γραμμή Άγκυρας-Ουάσιγκτον κέρδισαν δυναμική. Μετά την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman και της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland τους τελευταίους μήνες στην Άγκυρα, θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές επισκέψεις από την Τουρκία στις ΗΠΑ.

Oι επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στις ΗΠΑ

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται  στις ΗΠΑ για συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ είναι ο Πρόεδρος Εξωτερικών Σχέσεων του Κόμματος AK Efkan Âla και τα μέλη της αντιπροσωπείας που τη συνοδεύουν,ο βουλευτής του AK Κόμματος Volkan Bozkır, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Akif Çağatay Kılıç, ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-ΗΠΑ Mehdi Eker, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Berat Conkar και ο Πρόεδρος της Ομάδας του AK Party İsmet Yılmaz.

Θα πάνε Τσαβούσογλου και Καλίν

Μετά την αντιπροσωπεία του Κόμματος AK, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sedat Önal θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 16-17 αυτού του μήνα και θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη Ονάλ, αυτή τη φορά ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου, ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν θα έχει επίσης συνομιλίες στην Ουάσιγκτον τον Ιούνιο. Ο Καλίν θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Εκτός από τις επισκέψεις Τσαβούσογλου και Καλίν, ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους θα επισκεφθεί και τις ΗΠΑ για να συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του εμπορικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Marisa Lago, υφυπουργός του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, αναμένεται να έρθει ξανά στην Άγκυρα τον Ιούνιο για να αναπτύξει οικονομική και εμπορική συνεργασία. Αναφέρεται ότι το πιο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης στις οικονομικές συνομιλίες θα είναι τα βήματα προς τον στόχο αύξησης του εμπορικού όγκου μεταξύ των δύο χωρών στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κρίσιμες επαφές "στο τραπέζι"

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα εξεταστούν τα θέματα που αφορούν την υποστήριξη που δόθηκε από την αμερικανική διοίκηση στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG στη Συρία, την έκδοση μελών της FETO που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, το ζήτημα των S-400, την ​​αγορά 40 F-16 και τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών, καθώς και το ζήτημα F-35 που δεν παραδόθηκε στην Τουρκία.

Αναμένεται να αφιερωθεί πολύς χρόνος για την επίλυση εκκρεμοτήτων".

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η κρισιμότητα των επαφών του Πρωθυπουργού και των Υπουργών μας στις ΗΠΑ, είναι μεγάλη αφού θα καθορίσει σημαντικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα.

Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι καλύτερες από ποτέ, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία μέσω του εκβιασμού που επιχειρεί στο ΝΑΤΟ για την μη ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στη Συμμαχία, φρόντισε να θυμίσει με τον καλύτερο τρόπο σε όλους στη Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ, πόσο "πιστή σύμμαχος" είναι στην πραγματικότητα.

Εκτίμησή μας είναι ότι η Ελλάδα θα βγεί κερδισμένη από τις υψηλόβαθμες επαφές στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο αναμένεται να δούμε τις επόμενες ώρες και ημέρες, με την Τουρκία να περιορίζεται σε δευτερεύοντα ρόλο για τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Οψόμεθα...

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ