Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σημαίνουν τα επουράνια! Κατέστρεψαν την Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία παρουσία του ζεύγους Μπαιράκ-κόρης Ερντογάν

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει σε άρθρο την καταστροφή της αυτοκρατορικής πύλης στης Αγίας Σοφίας, παρουσία της κόρης του Ερντογάν και του γαμπρού του Μπαικάρ έξω από αυτήν.   

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος Ιστορίας της Τέχνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοινώθηκε ότι (στο ΙΝ της Αγίας Σοφίας που έκανε τζαμί ο Ερντογάν και πρόσφατα εγκαινίασε και μεντρεσέ), προκλήθηκε ζημιά στην γνωστή ιστορική Πύλη του Αυτοκράτορα, από τους χιλιάδες μουσουλμάνους που μετέβησαν εκεί λόγω του Ραμαζανιού.

Διαμαρτυρόμενος τόσο για τον μη εντοπισμό όσων κατέστρεψαν την ιστορική θύρα από την βυζαντινή περίοδο δο όσο και για την απόλυση του υπεύθυνου ασφαλείας, ο Σύλλογος των Τούρκων ιστορικών ανακοίνωσε ότι, «η θύρα θα  επισκευαστεί».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε ότι η ιστορική θύρα, που άντεξε ακόμη και την εισβολή του Μωάμεθ του πορθητή, ήταν κατεστραμμένη, ενώ ζημιές υπέστησαν και διάφορα κομμάτια χάλκινου πλαισίου που πλαισίωναν την θύρα, λόγω του μεγάλου συνωστισμού των μουσουλμάνων.

Η Πύλη του Αυτοκράτορα, που χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα και την ακολουθία του, παρέχει το πέρασμα από τον εσωτερικό νάρθηκα στον κύριο χώρο στην Αγία Σοφία.

Η Αυτοκρατορική Πύλη, είναι η μεγαλύτερη πύλη του ΙΝ της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα και έχει χάλκινο πλαίσιο.

Η πόρτα, που λέγεται ότι κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, είναι από ξύλο βελανιδιάς.

Η πλήρης ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Art History Association στα social media έχει ως εξής:

Μετά από φωτογραφία με κατεστραμμένη την ιστορική «Αυτοκρατορική Πύλη» της Αγίας Σοφίας γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022), δυστυχώς, παρακολουθήσαμε την απολογία του ατόμου που μας είπε ότι το όνομά του είναι κ. Ταλίπ, τονίζοντας ότι υπεύθυνος ασφαλείας εν ώρα καθήκοντος δεν υπήρχε, με αρμοδιότερο τον ίδιο που είναι διευθυντής της Αγίας Σοφίας.

Δηλώνουμε ότι η καταστροφή της Αγίας Σοφίας, που είναι ιστορικό μνημείο πρώτου βαθμού, είναι έγκλημα από το νόμο και ζητήσαμε να μας δοθεί πλάνα από τις κάμερες για να βρεθεί ο παραβάτης ή οι παραβάτες για να  κάνουμε αναφορά.

Ο εν λόγω κύριος μας απάντησε αστειευόμενος ότι δεν υπάρχουν πλάνα κάμερας και δεν είναι μεγάλη υπόθεση πάντως, θα το φτιάξουν μόνοι τους.

Μάλιστα, όταν είπαμε ότι θα κάνουμε αίτηση στην Εισαγγελία για να βρεθεί ο ένοχος, είπε ότι είχαμε κακές προθέσεις και ότι θέλαμε να κάνουμε σκηνή.

Ποτέ δεν θα αποδεχθούμε ότι ένας τέτοιος άνθρωπος, που είναι υπεύθυνος για το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα του κόσμου, θα αντιμετώπιζε το ζήτημα αυτό με αυτόν τον τρόπο.

Θα υποβάλουμε καταγγελία τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική θύρα όσο και για να διώξουμε αυτό το άτομο από αυτήν την εργασία το συντομότερο δυνατό.

Ο Μαχίρ Πολάτ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι η καταστροφή της ιστορικής πύλης της Αγίας Σοφίας ήταν πολύ οδυνηρή, και τόνισε ότι το άτομο ή τα άτομα που έκαναν αυτήν την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν με πλάνα από κάμερες.

«1. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν. 2863, αφού εσκεμμένα ζημίωσαν την Αγία Σοφία. Αυτό είναι το έγκλημα της σκόπιμης καταστροφής και καταστροφής της ιστορικής δομής. Σύμφωνα με το νόμο, το αντίστοιχο είναι «φυλάκιση από δύο έως πέντε χρόνια και δικαστικό πρόστιμο μέχρι πέντε χρόνια φυλακή».

Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ιστορίας της Τέχνης.

Πολλοί θεωρούν ότι η Αγία Σοφία έχει ήδη υποστεί μεγάλες ζημιές από τις ορδές των πιστών μουσουλμάνων, και η μετατροπή της από μουσείο σε Τζαμί, αποτελεί ένα από τα μεγάλα εγκλήματα των Τούρκων κατά της χριστιανοσύνης.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...