Ελληνοτουρκικά

Η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα-2022” είναι πρόβα τζενεράλε των Τούρκων για αποστολή γεωτρύπανου σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους για την άσκηση “ Γαλάζια Πατρίδα -2022”, με την οποία ουσιαστικά θα εκτελέσουν σενάρια για την αποστολή πλωτού γεωτρύπανου στην Α.Μεσόγειο το επόμενο διάστημα, ειδικά μετά το “πράσινο φως” που έδωσε η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ Β.Νούλαντ.

Η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ, αν και η χώρα της δεν συμμετέχει ούτε στο σχέδιο του αγωγού East Med, ούτε σε αυτό που αφορά πιθανή κατασκευή αγωγού από την Αίγυπτο στην Κρήτη, εντούτοις απέκλεισε κάθε πιθανότητα να γίνει οτιδήποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Άγκυρα, η οποία κρύβεται πίσω από αυτήν την στάση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα, να κάνει πράξη τις απειλές της, και θα στείλει πιθανότητα πλωτό γεωτρύπανο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Στην ίδια περιοχή υπάρχουν μονάδες του αμερικανικού και του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, μιας και η Α.Μεσόγειος θα είναι το επόμενο σημείο ρήξης Μόσχας και Ουάσιγκτον.  

Πανέτοιμη η τουρκική αρμάδα με την άσκηση προκάλυμμα          

Στην τουρκική άσκηση θα συμμετάσχουν 22 πολεμικά πλοία, αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού, AWACS, ελικόπτερα όλων των τύπων, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, κομάντος της   δύναμης SAS/SAT και ομάδες ΑΡΒΧΠ.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την μεγάλη τουρκική διακλαδική άσκηση, και με την συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων, με τους Τούρκους να θριαμβολογούν περί “καταιγίδας” στο Αιγαίο.

Η “ Γαλάζια Πατρίδα -2022”, θα διεξαχθεί φέτος στη Μαύρη Θάλασσα καθώς και στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Στα σενάρια που ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο, μονάδες επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα επιδείξουν τις δυνατότητές τους, με επιθέσεις εναντίον των καθορισμένων στόχων, συνοδεία ελικοπτέρων και αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο στην περιοχή των ναυτικών επιχειρήσεων. Θα πραγματοποιηθούν βολές επιφανείας και αντιαεροπορικής άμυνας και τα μη επανδρωμένα οχήματα υψηλής ταχύτητας θα χρησιμοποιηθούν ως στόχοι για την παροχή ενός πραγματικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Το Τουρκικό Ναυτικό λειτουργεί ενεργά  τα μη επανδρωμένα συστήματα του τόσο σε ασκήσεις όσο και σε πραγματικές επιχειρήσεις. Την περασμένη εβδομάδα, οι Τουρκικές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίες παρέδωσαν δύο ακόμη μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ANKA στο Τουρκικό Ναυτικό.

Το ANKA UCAV μπορεί να αναπτυχθεί στις γύρω θάλασσες για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης της επιφάνειας.

 Σε αυτήν την άσκηση, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ANKA και TB-2 έναντι των θαλάσσιων στόχων στο πλαίσιο του επιφανειακού πολέμου και της χρήσης τους σε συντονισμό με επανδρωμένες μονάδες.

Ο στόχος  της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, που ονομάζεται Simsek, θα προσομοιώσει εχθρικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της άσκησης κατά του εναέριου πολέμου.

Το Simsek είναι ένα σύστημα υψηλής ταχύτητας Target Drone που μπορεί να πετάξει με μέγιστη ταχύτητα 400 κόμβων σε υψόμετρο 10.000-15.000 ποδιών. Εκτοξεύεται από καταπέλτη και μπορεί να πετάξει για 45 λεπτά.

Οι Τούρκοι μετά την εκτεταμένη άσκηση Έρευνας και Διάσωσης με την οποία με μια σειρά από παράνομα δεσμευμένες περιοχές και διαδρόμους επιχειρούν να “στρώσουν” το δρόμο σε οποιαδήποτε μετακίνηση πλωτού γεωτρύπανου αφού έχουν δεσμεύσει περιοχές  του Ανατολικού Αιγαίου στις 10, 12, 14-17 και 19 - 20 Απριλίου, αλλά και τον  Μάιο.

Καθίσταται σαφές ότι οι Τούρκοι προετοιμάζονται πυρετωδώς  να υφαρπάξουν πιθανότατα  ελληνική ΑΟΖ, μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, σύμφωνα και με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ενέργειας περί ερευνών και εξορύξεων στην Α.Μεσόγειο. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ