Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πέρασε στα ψιλά! Ο Δένδιας απείλησε την Τουρκία με τον Ευρωστρατό;

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ένα απόσπασμα από την χθεσινή συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΕξ Νίκου Δένδια στην κυριακάτικη Real News. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Στρατηγική Πυξίδα υπογραμμίζει ότι εφόσον η Τουρκία επανέλθει στην προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες» είπε ούτε λίγο ούτε πολύ και η μοναδική ερμηνεία που μπορεί να δώσει κανείς είναι πως ο Έληνας υπουργός απειλεί εμμέσως την γείτονα χώρα με δράση του λεγόμενου "Ευρωστρατού"-αυτός είναι η "Στρατηγική Πυξίδα"- εναντίον της. 

Απαντώντας για την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Δένδιας είπε πως η συνάντηση και το σχετικά καλό κλίμα που επικράτησε, επιβεβαιώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Επισήμανε πως η νέα κατάσταση με τους αυξανόμενους κινδύνους επιτάσσει τη σταθερότητα, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, διεμήνυσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η αποκήρυξη κάθε αναθεωρητισμού και προσέθεσε ότι θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες εδράζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, είναι γνωστές και τις «προβάλουμε σε όλες τις επαφές με τους Τούρκους συνομιλητές μας».

Σχετικά με τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ, που υιοθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών έκρινε ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι το σύνολο των χωρών αυτών επανέλαβε τη δέσμευση του στις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως, μεταξύ άλλων, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των κρατών, οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Επίσης, ανέδειξε ότι τα κράτη-μέλη επανέλαβαν ρητά την προσήλωση τους στη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στην περίπτωση που μια ευρωπαϊκή χώρα δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, αλλά και ότι υπάρχουν σαφείς αναφορές και για άλλες περιοχές αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Όπως για παράδειγμα τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική.

Ειδικότερα για την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών συγκράτησε ότι παρά την «επίθεση φιλίας» και την «αναβάθμιση» της γείτονος, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανέφερε, η Στρατηγική Πυξίδα αυτονόητα υπογραμμίζει ότι εφόσον η Τουρκία επανέλθει στην προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες.

Βέβαια το θέμα είναι πως θα αντιδράσουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την στιγμή που χώρες-μέλη της ΕΕ όπως πχ η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία διατηρούν στενότατη σχέση με την Άγκυρα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...