Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Θράσος! Επεισόδιο Λιμενικού με Τούρκους: Διάβημα του τουρκικού ΥΠΕΞ για «δυσανάλογη χρήση βίας»

Σε συνέχεια του πρωινού μας θέματος με το σοβαρό επεισόδιο στις Οινούσσες ανάμεσα σε Τούρκους ψαράδες και σκάφος του Λιμενικού, το οποίο απειλήθηκε με εμβολισμό από τους Τούρκους, είχαμε απύθμενο τουρκικό θράσος! 

Διάβημα για «δυσανάλογη χρήση βίας» επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην Ελλάδα για το επεισόδιο που σημειώθηκε, το απόγευμα της Τρίτης, ανάμεσα σε πλωτό του Λιμενικού Σώματος και τουρκικό αλιευτικό.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα για το περιστατικό.

Όπως αναφέρεται, απεδόθη σε αυτόν σημείωμα για δυσανάλογη χρήση βίας σε βάρος αλιέων στο Αιγαίο, ενώ ζητήθηκε να μην επαναληφθούν οι παρεμβάσεις και η παρενόχληση αλιευτικών σκαφών.

Η εκδοχή του Λιμενικού Σώματος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας, όλα έγιναν στις έξι το απόγευμα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Χίο και τις Οινούσσες.

Το τουρκικό αλιευτικό ψάρευε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το πλήρωμα του Λιμενικού προέβη στις προβλεπόμενες συστάσεις, τόσο μέσω VHF όσο και δια ζώσης, καλώντας τους Τούρκους να απομακρυνθούν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του Λιμενικού με σκοπό να το εμβολίσει. Επίσης, οι τούρκοι ψαράδες πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα βαριά αντικείμενα.

Τότε, έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό του Λιμενικού, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα τουρκικά παράλια.

Η τουρκική πλευρά

Η τουρκική πλευρά, πάντως, παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή, ενώ κάνει λόγο ακόμα και για τραυματία από το επεισόδιο, δείχνοντας πλάνα και αναφέροντας ότι ο τούρκος ψαράς έχει χτυπηθεί με σκάγια, κάτι που προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, «δύο τουρκικά αλιευτικά σκάφη δέχτηκαν πυρά από τα ελληνικά σκάφη γύρω στις 19.15 χθες το βράδυ. Με την πληροφορία ότι από τα πυρά τραυματίστηκε ψαράς στο πόδι, στο σημείο έσπευσαν άμεσα δύο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού Σώματος μαζί με το ιατρικό κλιμάκιο 112. Στην συνέχεια δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν ελληνικά σκάφη από τα αντίστοιχα τουρκικά που έφτασαν στο σημείο, καθώς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον Τούρκο ψαρά, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά από πυροβολισμό στο πόδι, από την ομάδα έκτακτης ανάγκης του τουρκικού Λιμενικού. Στη συνέχεια ο τούρκος τραυματίας ψαράς μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Τσεσμέ».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ