Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ερντογάν για Rafale: Ο απόλυτος πανικός - "Η Ελλάδα κάνει κινήσεις - Πρέπει να ενισχυθούμε"

Νευρική ήταν η πρώτη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την άφιξη των έξι Rafale στην Ελλάδα και για τις φρεγάτες Belharra, που αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας μέχρι το 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον  ΣΚΑΪ, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η Ελλάδα αγοράζει διάφορα από τη Γαλλία και τόνισε ότι «πρέπει» να ενισχυθούμε. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα κάνει διάφορους υπολογισμούς στην περιοχή.

https://youtu.be/GTw5J_7biEY

Στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK) του έτους, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν, η ατζέντα θα είναι η εξωτερική ασφάλεια.

Τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Συγκρότημα θα είναι οι σχέσεις με την Αρμενία τη νέα περίοδο, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ένταση Ουκρανίας-Ρωσίας και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στη συνάντηση θα συζητηθεί ο σχεδιασμός των βημάτων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στις σχέσεις με την Αρμενία. Για τη διαδικασία θα ενημερώσει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Θα υπάρξουν επίσης βήματα για την ομαλοποίηση με το Ισραήλ στο τραπέζι. Ο διορισμός του Ufuk Ulutaş, Επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος έχει ακαδημαϊκές σπουδές για την πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και την εβραϊκή ιστορία και ο οποίος μιλά καλά εβραϊκά, και ο πρεσβευτής του οποίου το όνομα έχει ανακοινωθεί από το Ισραήλ θα αξιολογηθούν επίσης

ΚΡΙΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ

Στη συνάντηση θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας. Στην Τουρκία ευελπιστούν πως θα αναλάβουν το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών και θα αξιολογηθούν τα βήματα που θα γίνουν σε αυτό το πλαίσιο. Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι προσπάθειες της Τουρκίας να μειώσει την ένταση σχετικά με την κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητηθούν στο NSC είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, "θα συζητηθεί και η αδιάλλακτη και κλιμακούμενη στάση της Ελλάδας, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες, ιδιαίτερα τον οπλισμό μη στρατιωτικών νησιών στο Αιγαίο" αναφέρεται σχετικά στα ΜΜΕ.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα της συνάντησης θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ