Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νέα “ σφαλιάρα”! Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν 40 F-16 Block 70 στην Τουρκία για ισορροπία μετά την αγορά των ελληνικών Rafale

Ξετυλίγεται ο κόμπος του ζητήματος των πολεμικών αεροσκαφών μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, με φόντο την παραλαβή των πρώτων ελληνικών Rafale, τα οποία προκάλεσαν την μεγαλειώδη οργή των Τούρκων, που ζήτησαν άμεσα από τις ΗΠΑ εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία οι Αμερικανοί όπως όλα δείχνουν θα τα δώσουν για να επέλθει δήθεν “ισορροπία” στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, οι ΗΠΑ, που θέλουν να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ στις Περιοχές του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, θα εγκρίνουν το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού.

Οι πληροφορίες προέρχονται από πηγές των ΗΠΑ. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι και οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να πουλήσουν F-16, αφού η Ελλάδα αγόρασε πρόσφατα πολεμικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για Block 70.

https://twitter.com/gdhdefence/status/1484088511900831744?cxt=HHwWgMCy8e6oxZgpAAAA

“Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών προσβλέπει σε αυτήν την έγκριση με βάση τη διατήρηση της τρέχουσας ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο και τον εξοπλισμό των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ ενάντια στην αυξανόμενη απειλή στη Μαύρη Θάλασσα”, αναφέρει μεγάλο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία με αντάλλαγμα μια ενεργό σύγκρουση με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρουν οι Ρώσοι, που τους “καίει” το “πούλημα” των Τούρκων στην ευαίσθητη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωση ανέφερε : “Χαιρετίζουμε το αίτημα της Τουρκίας για 40 πολεμικά αεροσκάφη Block 70 F-16 και 80 συλλογές για Block 70”.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την πώληση μιας μεγάλης παρτίδας μαχητικών F-16 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία και ο εκσυγχρονισμός αυτών των πολεμικών αεροσκαφών με την Άγκυρα, οδήγησαν την Ουάσιγκτον να συμφωνήσει να εγκρίνει την πώληση μαχητικών υπό τον όρο ότι η Τουρκία αρχίζει να αντιτίθεται ενεργά στη ρωσική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρει ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τέτοιες ενέργειες των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή αύξηση της έντασης κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Είναι γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας ξεκίνησαν φέτος, όταν ξεκίνησε μια σοβαρή κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας, ΝΑΤΟ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ταυτόχρονα, είναι επίσης γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχουν ξαναρχίσει σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

“Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να υποβάλει και άλλα αιτήματα στην Άγκυρα σχετικά με την αντιμετώπιση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών με τουρκικό εναέριο χώρο και, κυρίως, το μπλοκάρισμα στα στενά του Βοσπόρου.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις τους, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου η Ρωσία θα πρέπει να αναμένεται να μην  αντιδράσει η Άγκυρα στις ΗΠΑ», τονίζει Ρώσος ειδικός.

Να σημειωθεί ότι από την περασμένη εβδομάδα οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά.

Την ίδια ώρα, η ρωσική αντιπροσωπεία στη Βιέννη, έχοντας παραδώσει τελεσίγραφο στη Δύση, τόνισε ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...