Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αιφνιδιαστικό πέρασμα του Ορούτς Ρέις στα 2,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο - Η Άγκυρα τεστάρει την Αθήνα

Να τρίξει τα δόντια στην Αθήνα επιχείρησε η Άγκυρα χθες το βράδυ στέλνοντας το ερευνητικό Ορούτς Ρέις να περάσει στα 2,5 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου μαζί με τα δύο συνοδευτικά του Αταμάν και Τζένκις Χαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταπόσταγμα δεν συνοδεύεται από κάποιο πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου και έχει δηλώσει προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Δεν είχε απλωμένα καλώδια πραγματοποιώντας έτσι μια διέλευση με την οποία δεν παρανόμησε αλλά σε κάθε περίπτωση αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά που δεν περίμενε να το δει δίπλα στο ελληνικό ακριτικό νησί μιας και δεν υπήρχε κάποια άλλη προειδοποίηση ή NAVTEX.

Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα μήνυμα της Άγκυρας μετά την έλευση των Rafale.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση της συνεχούς επιθετικότητας φαίνεται πως αν μη τι άλλο το Παρίσι δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει τίποτα στην τύχη του καθώς επίκειται η υπόθεση των ερευνών της TOTAL στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σε αυτό το πλαίσιο το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ-ντε-Γκολ θα αποπλεύσει για τη Μεσόγειο μέσα στον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό πρόκειται να συμμετάσχει κυρίως στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, αλλά όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν πως η κύρια ανησυχία της Γαλλίας δεν είναι η Συρία ή το Ιράκ και το Ισλαμικό Κράτος που ούτως ή άλλως έχει εξανεμισθεί αλλά η Τουρκία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle και η αεροναυτική συνοδεία του, βγαίνουν ξανά στη θάλασσα στις αρχές Φεβρουαρίου: σε αυτήν την αποστολή, που αποκαλείται «Κλεμανσό 2022», θα συμμετάσχει κυρίως στην επιχείρηση Inherent Resolve κατά του Νταές (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος) στο Λεβάντε», ανέφερε η Παρλί μέσω του Twitter.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι αυτό το «εξαιρετικό εργαλείο ισχύος και επιρροής» θα συμμετάσχει επίσης σε πολλά γυμνάσια, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό διαφόρων εταίρων της Γαλλίας «και θα συμβάλει στην αυτόνομη εκ μέρους μας αξιολόγηση της κατάστασης, που είναι απαραίτητη για μια δύναμη όπως η Γαλλία».

Πριν όμως την έλευση του γαλλικού «θηρίου» στην Ανατολική Μεσόγειο, γαλλικά Rafale θα βρεθούν στην περιοχή, φτάνοντας να πετάξουν ακόμα και στην ευαίσθητη περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Όπως αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα, η Αθήνα εξέδωσε τρεις ΝΟΤΑΜ δεσμεύοντας δύο περιοχές για εναέριο ανεφοδιασμό γαλλικών μαχητικών από τις 26 έως και τις 30 Ιανουαρίου.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ