Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κατεργαριά! Που αποσκοπεί η Τουρκία με την πρόσκληση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ στο 2ο Φόρουμ της Αττάλειας;

Σύμφωνα με πληροφορίες ανοικτών πηγών συνήθους αξιοπιστίας, η Τουρκία κάλεσε και την Κύπρο στο 2ο  Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Τούρκος  ΥΠΕΞ Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτός από την Κύπρο έχει  προσκαλέσει  στο Συνέδριο την Αρμενία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σε ομιλία του σε συνάντηση των Πρέσβεων των χωρών της Λατινικής Αμερικής ο Τούρκος ΥΠΕΞ, είπε ότι αναμένει  ευρεία συμμετοχή από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στο εν λόγω Φόρουμ.

“Μέχρι στιγμής ο αριθμός των Υπουργών Εξωτερικών από χώρες της  Λατινικής Αμερικής που επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους έχει ξεπεράσει τους έξι. Οι επιβεβαιώσεις συμμετοχής προέρχονται από όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής είναι τριάντα εννέα. Προσκαλούμε όλους από όλο τον κόσμο"  φέρεται ότι δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Που αποσκοπεί η Τουρκία με την πρόσκληση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ;

Πριν από τρείς μήνες και πολύ  πριν οι ΗΠΑ άρουν την υποστήριξή τους για την κατασκευή του EAST -MED σε άρθρο μου  με τίτλο "Ανατροπή! Νέος αγωγός στα σκαριά από Ισραήλ & Αίγυπτο- Πως μπαίνουν στο...κόλπο Ελλάδα-Κύπρος", έγραφα χαρακτηριστικά:

" Eίναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα-Κύπρο-ΕΕ, ότι σε περίπτωση κατασκευής του χερσαίου αγωγού Ισραήλ-Αιγύπτου, ο εφοδιασμός σε φυσικό αέριο της Ευρώπης θα γίνεται μέσω Αιγύπτου, αποφεύγοντας την θαλάσσια διαδρομή Κύπρου-Κρήτης  του East-Med, για την οποία ερίζει η Τουρκία ότι διέρχεται διαμέσου της  αυθαίρετα ορισμένης ΑΟΖ της.https://www.youtube.com/channel/UCdsoNzPCkE9OpUTkOobHWUg

Έτσι τόσο η ΕΕ όσο και το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν θα εμπλακούν στην Ελληνοτουρκική  και Κυπριοτουρκική αντιπαλότητα για την ΑΟΖ και την όδευση του East-Med.

Eπιπλέον η Τουρκία θα προσπαθήσει η ίδια να εξορύξει το φυσικό αέριο από την υποτιθέμενη ΑΟΖ τόσο της ίδιας , όσο και του ψευδοκράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες , εκτιμώντας ότι το ενδιαφέρον της ΕΕ θα έχει εκπέσει σημαντικά"

Τώρα που ο "κύβος ερίφθη" από τις ΗΠΑ με την άρση της στήριξής τους για την κατασκευή του East-Med, η Τουρκία υπολογίζει, όπως έγραφα, ότι η ΕΕ όσο και το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν θα εμπλακούν στην Ελληνοτουρκική  και Κυπροτουρκική αντιπαλότητα για την ΑΟΖ και την όδευση του East-Med.

Συνεπώς, είναι η ώρα η Τουρκία να φορέσει τη στολή της διαλλακτικής ήπιας δύναμης που επιθυμεί τον διάλογο και τη συναίνεση, πάντα όμως a la turka, για να μην ξεχνιόμαστε.

Με την πρόσκληση Αιγύπτου και Ισραήλ στο 2ο Φόρουμ  της Ατάλειας, η Τουρκία επιδιώκει την προσέγγισή τους για διοχέτευση του φυσικού αερίου τους μέσω αυτής  κυρίως στην Ευρώπη, αφού πλέον ο East-Med δεν υφίσταται.

Την Ελλάδα και την Κύπρο τις προσκαλεί με απώτερο σκοπό είτε να τις εκθέσει ως αδιάλλακτες εφόσον δεν παραστούν, είτε για το θεαθήναι ότι θέλει ειρηνική επίλυση των διαφορών μαζί τους, χωρίς τίποτε ουσιαστικό.

Εκτίμηση είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος θα παραστούν στο εν λόγω Φόρουμ, πλήν μιας περιπτώσεως που θα πούμε παρακάτω, χωρίς να τρέφουμε  προσδοκίες  και αυταπάτες ούτε για την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό όπου θέλει λύση δύο κρατών, ούτε και στο θέμα του παράνομου τουρκολιβυκοιύ μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν για τις ΑΟΖ.

Η  μόνη περίπτωση που δεν θα παραστούν κατά την άποψη μας Ελλάδα και Τουρκία ,θα είναι εκείνη που θα παρευρεθεί το ψευδοκράτος της ΤΔΒΚ, ως κράτος, από την Τουρκία πράγμα πολύ πιθανό.

Κλείνοντας να επισημάνουμε πως αν θέλει η ΕΕ να καταστεί όντως ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως, θα πρέπει να διαθέτει τον δικό της αμυντικό βραχίονα, Ευρωστρατό, αλλά και  ενεργειακή αυτοτέλεια, την οποία μόνο ο East-Med  θα διασφαλίζει αξιόπιστα.

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να προβούν άμεσα σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους σύμφωνα με το χάρτη της Σεβίλης, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να εμείνει στην κατασκευή αγωγού  φυσικού αερίου Αιγύπτου-Κρήτης-Δυτικής Ελλάδας-ΕΕ.

Τα παραπάνω είναι ζωτικότατης σημασίας για τα δικαιώματα μας  στην ΑΟΖ μας σε ΝΑ Μεσόγειο και Λιβυκό πέλαγος.

Επίθεση κατά της χώρας μας αλλά και της Κύπρου εξαπέλυσε  ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ  πάντως, παρά την....κατεργαριά που ετοιμάζει, κατηγόρησε Κύπρο και Ελλάδα ότι στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αρχικά στράφηκε κατά της Κύπρου λέγοντας ότι έχει δώσει άδεια για να λειτουργήσει γραφείο των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει σχέση με το PKK.

"Αυτή είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, επιτρέπουν να ανοίξουν ένα γραφείο εκεί. Αν δεχθεί η Τουρκία ή οι τουρκοκύπριοι επίθεση, θα πληρώσουν ένα πολύ βαρύ τίμημα. Nα μην παίζουν με την φωτιά", δήλωσε για την Κύπρο.

Την ίδια ώρα κατηγόρησε την Ελλάδα για στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεις όπως το PKK και ότι έχουν εκπαιδευτεί τρομοκράτες της οργάνωσης αυτής και έχουν κάνει επιθέσεις στην Τουρκία. Αλλά ότι εργαλειοποιούν το Κουρδικό οι Τούρκοι και στήνουν σκηνικό έντασης στα σύνορα ενόψει επετείου κρίσης των Ιμίων, τα γράψαμε και πριν λίγες μέρες... 

"Άλλο οι διαφορές που έχουμε σε διαφορά θέματα και άλλο η τρομοκρατία. Αυτό είναι ζήτημα ασφάλειας. Όποιος παίζει με αυτά μπορεί να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα", τόνισε επίσης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ