Ελληνοτουρκικά

"Στρώνουν χαλί" για νέα κρίση! Ενορχηστρωμένη επίθεση Ερντογανικών ΜΜΕ κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού λίγο πριν την επέτειο των Ιμίων

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του΄Έλληνα Πρωθυπουργού για ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της διαρκούς επιθετικότητάς της ενάντια στη χώρα μας, Ερντογανικά ΜΜΕ "βάλλουν πυρ ομαδόν" με άρθρα εναντίον του στοχοποιώντας τον

Με τον τρόπο αυτό οι "ιδιαίτερα ανήσυχοι" Τούρκοι, συντηρούν κλίμα αυξημένης έντασης με τη χώρα μας, με την επέτειο της κρίσης των Ιμίων του 1996 να πλησιάζει....

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που η χώρα γίνει «πιο επιθετική».

Απευθυνόμενος στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) τη Δευτέρα, ο Μητσοτάκης επέκρινε την Τουρκία και ευχαρίστησε το ΕΛΚ για την υποστήριξή του. Υποστήριξε ότι η Τουρκία ,η οποία επικρίνει την Ελλάδα για παράνομες απωθήσεις μεταναστών και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. δεν είχε δικαίωμα να προβάλει τέτοιους ισχυρισμούς.

Αυτός είναι ο λόγος που ακολουθήσαμε αυτή την προσέγγιση δύο επιπέδων, απλώνοντας το χέρι φιλίας ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζουμε μια σειρά από πιθανά αποτρεπτικά μέτρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική στάση απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι ακόμα, κατά τη γνώμη μου, η σωστή προσέγγιση», είπε ο Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προηγουμένως καυχηθεί ότι μετέτρεψε τη σύγκρουση Τουρκίας-Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο σε σύγκρουση Τουρκίας-ΕΕ.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα καταδικάσει την παράνομη πρακτική της Ελλάδας να απωθεί τους αιτούντες άσυλο, δηλώνοντας ότι παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πέντε επαρχίες του Αιγαίου της Τουρκίας ,το Τσανάκκαλε, το Μπαλικεσίρ, η Σμύρνη, η Μούγλα και το Αϊδίν , είναι πρωταρχικά σημεία για τους πρόσφυγες που επιδιώκουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα ελληνικά νησιά να βρίσκονται στη θέα των τουρκικών ακτών.

Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν κάνει  επικίνδυνα ταξίδια στο Αιγαίο για να φτάσουν στη βόρεια και δυτική Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα καθώς πολλές βάρκες που μετέφεραν πρόσφυγες συχνά βυθίζονται ή ανατρέπονται. Η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής έχει διασώσει χιλιάδες άλλους.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα επικρίνει την Ελλάδα για την άσκηση μαξιμαλιστικών πολιτικών στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι οι αξιώσεις της για τα θαλάσσια σύνορα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Η αμφιλεγόμενη κίνηση της Ελλάδας να υπογράψει συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Αίγυπτο, η οποία σύμφωνα με την Τουρκία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα και τα θαλάσσια δικαιώματα της και της Λιβύης, έχει επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο γειτόνων"

Το θέμα στοχοποίσης του Έλληνα Πρωθυπουργού από Ερντογανικά ΜΜΕ έχει προϊστορία...

Σε προγενέστερο άρθρο Ερντογανικού ΜΜΕ αναφερόταν τα εξής σε σχέση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό:

"Η Ελλάδα μετέτρεψε με επιτυχία τη σύγκρουση Τουρκίας-Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο σε σύγκρουση Τουρκίας-ΕΕ, δήλωσε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα του πέτυχε να κινητοποιήσει την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας στη διαφωνία για τη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου.

Υποστήριξε ότι το μπλοκ έδωσε στην Τουρκία «μια ευκαιρία» στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, αλλά η Τουρκία «δεν αγκάλιασε το θετικό βήμα».

«Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι στο πλευρό της Αθήνας. Έχουμε πολλούς συμμάχους», είπε ο Μητσοτάκης 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να «επαναξιολογήσει» τις σχέσεις της με την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα είναι υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, η Τουρκία έχει επίσης επικρίνει τη στάση της ΕΕ στη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας το μπλοκ να υιοθετήσει δίκαιη στάση σχετικά με τη διαφορά και να σταματήσει να ευνοεί την Ελλάδα με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της ΕΕ.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε αυτό το πεδίο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν εντάσεις στη θάλασσα», είπε, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα σεβαστεί επίσης την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου εάν οι δύο πλευρές αποτυγχάνουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, διαφωνούν σχετικά με τις αντικρουόμενες αξιώσεις για πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αλληλοεπικαλυπτόμενες απόψεις για την έκταση της υφαλοκρηπίδας τους.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι ακολουθεί μαξιμαλιστικές πολιτικές στην περιοχή και υπογραμμίζει ότι οι θαλάσσιες διεκδικήσεις της συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Η Τουρκία είπε επίσης ότι οι ενεργειακοί πόροι κοντά στο νησί της Κύπρου πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της ΤΔΒΚ και της ελληνοκυπριακής διοίκησης.

Η Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λένε ότι είναι καιρός να τιμωρηθεί η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, η οποία θεωρείται στις Βρυξέλλες ότι τροφοδοτεί τη διαμάχη για το φυσικό αέριο για την εσωτερική πολιτική."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η τουρκική ενόχληση για την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ΕΕ προς την Ελλάδα σχετικά με την επιθετικότητα της Άγκυρας σε βάρος μας, η οποία εκδηλώνεται με την στοχοποίηση του ίδιου του Έλληνα Πρωθυπουργού και των δηλώσεών του.

Αυτό έρχεται σε συνέχεια παρόμοιων  τουρκικών πρόσφατων άρθρων με τα οποία στοχοποιήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Γαύδο και νωρίτερα με την επίσκεψη του ΥΦΥΠΑΜ στο ακριτικό Καστελόριζο

Και όλα αυτά σε συγκερασμό με τις υπερπτήσεις τουρκικών  UAV πάνω από την Κανδελιούσα , τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις του Εθνικού Εναερίου χώρου (ΕΕΧ) από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και την ενορχηστρωμένη επίθεση τουρκικών ΜΜΕ και τουρκικού ΥΠΑΜ για συκοφάντηση της Ελλάδας, η οποία υποτίθεται πως υποθάλπτει την τρομοκρατία και εκπαιδεύει αντάρτες του ΡΚΚ

Αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική συγκυρία που οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους στην κατασκευή του East-Med, γεγονός που έδωσε ούριο άνεμο στην τουρκική επιθετικότητα, λίγες ημέρες πριν την επέτειο της κρίσης των Ιμίων του 1996.

Η στροφή των ΗΠΑ ενόχλησε την Αθήνα, η οποία με δήλωσή της  ότι, "αποφασίσαμε να αγοράσουμε ευρωπαϊκά όπλα αντί να κοιτάξουμε πέρα από τον Ατλαντικό για σημαντικές αμυντικές προμήθειες", δικαιολόγησε τις  εξοπλιστικές επιλογές της προς τη Γαλλία με την απόκτηση μαχητικών Rafale4+ και φρεγατών Belhara

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ