Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το ομολογούν οι Τούρκοι! Η Κορβέτα YFUK θα κατασκοπεύει "νεκρά" σημεία στα νησιά μας και ειδικά τις ελληνικές πυραυλακάτους (Βίντεο)

Την πάσα αλήθεια αναφέρει η γνωστή ιστοσελίδα Nordic Monitor, η οποία επικαλούμενη πηγές της στην Τουρκία τονίζει ότι τα χερσαία συστήματα ραντάρ της Τουρκίας δεν μπορούν να "σαρώσουν" σε ορισμένες περιοχές στο Αιγαίο, ιδιαίτερα μεταξύ των ελληνικών νησιών.

Την ίδια στιγμή έχουμε τουρκική άσκηση με εκτόξευση τορπίλης κατά συγκεκριμένου στόχου από το τουρκικο Πολεμικό ναυτικό.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1483053177805148161?cxt=HHwWgsC44b7A7pQpAAAA

Για αυτό, αυτήν την αποστολή θα αναλάβει ολοκληρωτικά η νέα τουρκική Κορβέτα ηλεκτρονικού πολέμου και συλλογής πληροφοριών YFUK, σε συνδυασμό με δορυφορικά συστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι γνωστό ότι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό στήνει “παγίδες” ανάμεσα σε ελληνικές νήσους και μικρονήσους με ταχύπλοα σκάφη όπως οι πυραυλάκατοι κά, με σκοπό να αιφνιδιάσει τους Τούρκους σε κάθε πιθανή προσπάθεια πρόκλησης στο Αιγαίο.

Επίσης έχουμε κινήσεις των ελληνικών δυνάμεων όπως "καρτέρια" από σκάφη του λιμενικού, μετακινήσεις φρουρών σε μικρονήσους κά, τα οποία είναι μεν γνωστά στους Τούρκους, αλλά δεν είναι εύκολα εντοπίσημα σε πολλές περιπτώσεις.

Αυτό το “πρόβλημα” θέλει να λύσει η ΜΙΤ και το τουρκικό γενικό επιτελείο με ένα σκάφος που αναμένεται να δούμε για μεγάλο διάστημα να “ σουλατσάρει στο Αιγαίο, αποτελώντας σαφώς προοίμιο πιθανών εξελίξεων στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.     

Σύστημα τουρκικών δορυφόρων και η κόντρα ΜΙΤ-τουρκικού στρατού

Ο Ερντογάν δήλωσε προχθές επίσης, ότι ο επόμενος στόχος του είναι η αποστολή στρατιωτικών δορυφόρων στο διάστημα, για να εξυπηρετηθούν στο μέγιστο βαθμό οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία έχει προς το παρόν, έναν δορυφόρο πληροφοριών στο διάστημα από το 2016, τον Göktürk-1, ο οποίος σχεδιάστηκε για τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ερντογάν προανήγγειλε ουσιαστικά την δημιουργία ενός πλέγματος από το διάστημα που επικεντρωθεί εκτός άλλων περιοχών, ειδικά σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Η MİT παρακολουθεί επί του παρόντος πλοία που διέρχονται από τα τουρκικά στενά με συσκευές που αναπτύσσονται και στις δύο πλευρές των πλωτών οδών. Σε αντίθεση με άλλα πλοία πληροφοριών στην περιοχή που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, το Ufuk θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την υπηρεσία κατασκοπείας.

Από το 2012 η βάση πληροφοριών της Τουρκίας, με το όνομα  Διοίκηση Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Γενικού Επιτελείου (GES), είχε την κύρια αποστολή να υποκλέπτει και να αναλύει όλα τα είδη σημάτων επικοινωνίας και ραντάρ και να εξάγει συμπεράσματα.

Τώρα, αυτήν την αποστολή θα την αναλάβει αποκλειστικά η  MİT, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μεταβιβάσει την ικανότητα των στρατιωτικών υποκλοπών και παρακολούθησης στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, για ευνόητους λόγους.

Έχοντας δυσπιστία προς τον στρατό, η τουρκική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί όχι μόνο κρυφακούν τους αντιπάλους της Τουρκίας, αλλά και παρακολουθούν και μέλη της κυβέρνησης.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι η πλήρης μεταφορά της συλλογής πληροφοριών στην MIT έχει αποδυναμώσει τον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας επίσης την αναπόφευκτη ενίσχυση της MİT εντός της συστήματος ασφαλείας.

Αυτά όμως αφορούν τους Τούρκους και όχι την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τα δικά της συστήματα ραντάρ ενώ συμμετέχει μαζί με την Γαλλία και άλλες 5 χώρες σε πρόγραμμα δορυφόρων παρακολούθησης, λαμβάνοντας τα δικά της στοιχεία.

Καλό θα ήταν όμως και η χώρα μας, το επόμενο διάστημα να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο εκμεταλλευόμενη  τα εκατοντάδες νησιά μας, σε συνδυασμό με την δυνατότητα παροχής πληροφοριών από κάθε δυνατή πηγή στα πρότυπα του Ισραήλ, στην περιοχή του Αιγαίο, αλλά και αλλού.

Σύμφωνα με άρθρο του Ναυάρχου Τσαϊλά στο Πενταπόσταγμα, "Η πρόσκτηση πλοίου συλλογής πληροφοριών από την πλευρά της Τουρκίας, εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χαρακτηρισμού επιθέσεων και άλλων ειδών απειλών στον κυβερνοχώρο. Μια προοπτική που έχει κερδίσει σημαντική έλξη είναι ότι ο κυβερνοχώρος δεν είναι κατά κύριο λόγο ένας τομέας πολέμου όπου κυριαρχούν οι στρατηγικές θεωρίες που περιλαμβάνουν αποτροπή και καταναγκασμό, αλλά μάλλον ένας ανταγωνισμός συλλογής πληροφοριών με επίκεντρο την κατασκοπεία. Η υιοθέτηση αυτών των επιχειρήσεων έχει σημαντικές επιπτώσεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών ερωτημάτων. Πώς μπορούν πραγματικά οι αεροναυτικές δυνάμεις να επιτύχουν ή να αποτύχουν στον κυβερνοχώρο; Πότε πρέπει το Πολεμικό Ναυτικό να ανταγωνιστεί σκληρά και να απειλήσει με αντίποινα; Πότε πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση;

Θα θυμίσω ότι στις επιχειρήσεις των Ιμίων το 1996, ενώ η ελληνική πλευρά είχε υποκλέψει τη βούληση των τουρκικών δυνάμεων για κατάληψη βραχονησίδας και σχεδιάστηκε επιχείρηση παραπλάνησης, τελικά λόγω έλλειψης βουλήσεως από την κυβέρνηση αποτύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα".

Οι σωστές πληροφορίες και η έγκαιρη ενημέρωση της ηγεσίας, στρατιωτική και πολιτική, μπορεί να προλάβει πολλές καταστάσεις και να μπλοκάρει κάθε πιθανή τουρκική πρόκληση στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ