Ελληνοτουρκικά

Ο "δελφίνος" Ακάρ επιχειρεί επαναπροσέγγιση του ΝΑΤΟ με στόχο να έχει "πλάτες" αν διαδεχθεί τον Ερντογάν στο κόμμα

Ο  Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ , μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Yaşar Güler, τον Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγό Musa Avsever, τον Διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Adnan Özbal και τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγό Hasan Küçükakyüz, συμμετείχαν σε εκδήλωση  για την λήξη της επιτυχούς, όπως την χαρακτήρισαν, περιόδου που η Τουρκία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ είχε ως  αποστολή την ανάπτυξη του Σώματος Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRDC-T). 

Ο Υπουργός Akar, τον οποίο υποδέχθηκε ο Διοικητής του Σώματος Αντιστράτηγος Levent Ergün κατά την άφιξή του στη Διοίκηση, χαιρέτησε την τιμητική φρουρά και   ενημερώθηκε για το έργο του NRDC-T, ενώ απηύθυνε λόγο στο τέλος προς το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων ξένων αξιωματικών.

Μιλώντας στα αγγλικά, είπε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας απευθυνθώ σήμερα εδώ μετά την παράδοση της ηγεσίας της Διοίκησης της Χερσαίας  Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ για το 2021 και των αποστολών της Κοινής Ομάδας Εργασίας Υψηλής Ετοιμότητας».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Ακάρ δήλωσε ότι Διοίκησε  το NRDC-T μεταξύ 2009-2011.

Εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέπτεται αυτό το ανώτερο αρχηγείο, ο Ακάρ είπε  ότι η αποστολή η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την Τουρκία, παραδόθηκε στα στρατεύματα των φίλων και συμμάχων χωρών. 

Συνέχισε λέγοντας:

"Συγχαρητήρια σε όλους σας για τον επιτυχημένο σχεδιασμό και την εκτέλεση των αποστολών NRF LCC και VJTF. Όπως γνωρίζετε, το ΝΑΤΟ είναι ο πυλώνας της ευρωπαϊκής ασφάλειας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Μοιράζοντας τις αξίες και τις ευθύνες του ΝΑΤΟ, η Τουρκία εκπληρώνει με επιτυχία όλα τα καθήκοντα και τις αποστολές που της έχουν ανατεθεί από το 1952. Ως η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία, πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο ενεργό και ζωντανό από ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο, δυνάμεις όπως το NRF LCC και το VJTF είναι τα βασικά δομικά στοιχεία της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ και της συνολικής αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης του "

H ανάπτυξη στη Ρουμανία

Περιγράφοντας την ανάπτυξη στη Ρουμανία ως "εντυπωσιακή επιτυχία" όσον αφορά την επιμελητεία και τη στρατιωτική κινητικότητα στο πλαίσιο της Άσκησης "Steadfast Defender-21", ο Akar είπε:

"Ακριβώς μετά από αυτή την άσκηση, η 66η Ταξιαρχία συμμετείχε με επιτυχία στην άσκηση Saber Guardian με 11 συμμαχικές χώρες, αυξάνοντας την κινητικότητα και τη διαλειτουργικότητά μας, συμβάλλει στην  βελτίωση  της μαχητικής μας ικανότητας"

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ακάρ χαρακτήρισε τη χρονιά που πέρασε ως «δύσκολη χρονιά» και είπε:

"Μία από αυτές τις δυσκολίες είναι η επιδημία, η οποία συναντάται μια φορά τον αιώνα και επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο και η επίδρασή της συνεχίζεται ακόμη. Η άλλη απειλή είναι το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας. Καθώς η αποστολή μας στο Αφγανιστάν ολοκληρώθηκε πέρυσι, νέοι κίνδυνοι εμφανίστηκαν γύρω από την Ουκρανία. Ωστόσο, έχετε επιδείξει τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή σας στην αποτελεσματική εκτέλεση της εντολής σας. Η σταθερή ετοιμότητα και ευκινησία που επιδείξατε έχει αποδείξει την  αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ.

Επίσης, ως πολυεθνική συμμαχική δύναμη, επιδείξατε την πολιτική ενότητα και αλληλεγγύη που αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία για την άμυνα της ευρωατλαντικής περιοχής. Πρέπει να διατηρήσουμε τη βαθιά τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει και να τη χρησιμοποιήσουμε για μελλοντικές αποστολές.

Ο φετινός ηγετικός ρόλος παρακολούθησης της 66ης Ταξιαρχίας και η αποστολή του σώματος μάχης του NRDC-T έως το 2023 είναι νέες προκλήσεις που σας περιμένουν.

Αυτές οι αποστολές είναι κρίσιμες για την αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ"

Στο τέλος της ομιλίας του ο Ακάρ μετέφερε τις ευχές του για επιτυχία και καλή χρονιά στο επιτελείο.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Τον ρόλο του ΥΠΑΜ Ακάρ τον έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό.

Αυτός συνίσταται στο ότι είναι ο μόνος στην κυβέρνηση Ερντογάν ο οποίος είναι πάντα εξαιρετικά προσεκτικός στις τοποθετήσεις και τα λόγια του αναφορικά με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Όταν μάλιστα πρόκειται να πάρει κάποια θέση που να δυσαρεστεί τους δύο παραπάνω "εταίρους", τότε χρησιμοποιεί ως "ασπίδα" τον Ερντογάν, ξεκινώντας  την έκφρασή του λέγοντας  "σύμφωνα με τον Πρόεδρό μας" και άλλα παρόμοια, βάζοντας τον ευατό του πίσω από τον Τούρκο Πρόεδρο και ότι ακολουθεί τις εντολές του.

Ο λόγος είναι ότι στο μυαλό του ως "δελφίνος" έχει την ανάληψη του ΑΚΡ μετά την αποχώρηση του Ερντογάν, χωρίς να "καεί" από τις ΗΠΑ και τη Δύση, έχοντας από τώρα ανοικτές τις γέφυρες επικοινωνίας μαζί τους.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από την πλευρά τους έχοντας αντιληφθεί το καιροσκοπικό παιγνίδι του Ερντογάν αλλά και του Ακάρ που έχουν πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία αναβαθμίζουν τελευταία κατακόρυφα την Ελλάδα, όπως αναλύσαμε διεξοδικά σε πρόσφατο άρθρο μας .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ