Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις: Η Ιστορία ούτε παραχαράσσεται, ούτε διαγράφεται

Την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην επίθεση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου περί «αβάσιμων ισχυρισμών» και «ψευδών κατηγοριών», έδωσε σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπo, κ. Γιάννης Οικονόμου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, οι εκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, όπως οι γενοκτονίες, είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες.

«Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο, δεν διαγράφεται», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Οι χαρακτηρισμοί της τουρκικής πλευράς είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ στη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε η ίδια στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα, η Άγκυρα κάνει λόγο για «συχνές ψευδείς κατηγορίες» από την ελληνική πλευρά, οι οποίες όπως σημειώνει, «επισκιάζουν τα βήματα προς τη δημιουργία περιβάλλοντος ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες».

«Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με την ευθύνη που οφείλουν να επιδεικνύουν κρατικοί λειτουργοί. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική προσέγγιση» αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Απάντηση και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Σκληρή απάντηση στην προκλητική επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρεται από την πλευρά της Αθήνας, προσθέτοντας:

«Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών».

«Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ