Ελληνοτουρκικά

Παρασημοφόρηση Τούρκου Στρατηγού στέλνει μήνυμα! Ακάρ: H Ελλάδα θέλει να παρουσιάσει την Τουρκία ως επιθετική χώρα

Ο Τούρκος  Υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar, μαζί με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Yaşar Güler, τον Διοικητή χερσαίων δυνάμεων Στρατηγό Musa Avsever, τον διοικητή ναυτικών δυνάμεων Ναύαρχο Adnan Özbal, τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Πτέραρχο Hasan Küçükakyüz και τους Υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας , παρέστη στην «Τελετή βράβευσης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) και του Προσωπικού τους». 

Μιλώντας στην τελετή, ο Ακάρ συνεχάρη όλο το προσωπικό για τα σημαντικά του επιτεύγματα. «Όλο το προσωπικό μας που συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα, την αποτροπή και το κύρος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει μια θέση στο κεφάλι μας», είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι τόσο η περιοχή όσο και ο κόσμος διανύουν μια ευαίσθητη περίοδο και ότι η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι απειλούν ολόκληρη την περιοχή.

Οι ΤΕΔ βιώνουν τις "υψηλότερες" ημέρες στην Ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία, η οποία έχει γίνει θέμα στη διεθνή σκηνή υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας λάβει προληπτικά μέτρα προ των εξελίξεων, ο Ακάρ είπε: «Ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνα του της χώρας μας και του έθνους μας, να διατηρήσουμε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την επιβίωσή μας στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα, κάνοντας το καθήκον μας  με αποφασιστικότητα»

Τονίζοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διανύουν τις  "υψηλότερες" μέρες στην ιστορία της Τουρκικής  Δημοκρατίας, ο Ακάρ είπε:

"Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό και βία. Δεν υπάρχει θέση και δεν θα ριζώσει στις περιοχές που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες στο βόρειο Ιράκ. Ο Τούρκος στρατιώτης, ο οποίος έδειξε μεγάλο ηρωισμό σε σκληρό έδαφος και καιρικές συνθήκες με τη σειρά των  επιχειρήσεων Claw Tigger, ακολουθεί βήμα βήμα τους τρομοκράτες, φτάνοντας σε όλες τις σπηλιές και τα κρησφύγετα  τους. «Ο μόνος μας στόχος εκεί είναι οι τρομοκράτες. Αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

Η Ελλάδα θέλει να δείξει ότι η Τουρκία είναι επεκτατική

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και σε άλλα θέματα άμυνας και ασφάλειας, ο Ακάρ είπε:

"Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που λέμε σε όλα αυτά τα προβλήματα είναι να  τα επιλύσουμε  μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, με ειρηνικά μέσα και μεθόδους.

Δυστυχώς, ορισμένα Οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για το θέμα αυτό  και «συνεχίζουν τις επιθετικές του ενέργειες και ρητορική χωρίς διακοπή. Θέλουν να παρουσιάσει την Τουρκία ως επεκτατική με εξαιρετικά επινοημένες και τεχνητές αξιώσεις».

Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά ενάντια στις Διεθνείς Συμφωνίες

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, ο Ακάρ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Υπάρχει το νησί Καστελόριζο (Μέϊς), 1950 μέτρα από την Τουρκία. Το κολυμβητικό επίπεδο του φοιτητή της Στρατιωτικής Ακαδημίας είναι 2.000 μέτρα. Άρα κολυμπούν. Είναι νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θέλουν ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων με βάση  αυτό το νησί. Όταν λέμε «όχι» σε αυτό, γινόμαστε «επεκτατικοί»

Περιμένουμε να καταλάβουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με αυτές τις ενέργειες και τη ρητορική. Λέμε ότι τους περιμένουμε στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση που θα γίνει στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θέλουμε οι λαοί των δύο χωρών να ζήσουν τη ζωή τους με ασφάλεια και ευημερία εκμεταλλευόμενοι αυτά τα υπάρχοντα πλούτη. Περιμένουμε να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει ποτέ αδυναμία.

Αυτό δεν είναι  κούρσα εξοπλισμών αλλά μια επίδειξη οπλικών συστημάτων

Αναφερόμενος στις εξοπλιστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα πρόσφατα, ο Ακάρ είπε:

"Δεν πρόκειται για κούρσα εξοπλισμών, είναι επίδειξη όπλων. Με την ενθάρρυνση και την πρόκληση ορισμένων χωρών, προσπαθούν να αποκτήσουν ανωτερότητα έναντι της Τουρκίας εξοπλίζοντας τους εαυτούς τους. Αυτή είναι μια μάταιη προσπάθεια. Επίσης, είναι σύμμαχοι εντός του ΝΑΤΟ, αλλά προσπαθούν να κάνουν κάτι με νέες συμμαχίες. Λέμε ότι όλα αυτά είναι τεχνητά.

Συμπέρασμα" Ό,τι κι αν κάνουν, το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποφασισμένες και ικανές να προστατεύσουντα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και του έθνους μας. Θέλουμε να το μάθουν όλοι αυτό».

Ατομικά δικαιώματα του στρατιωτικού προσωπικού

Όσον αφορά τα ατομικά δικαιώματα του προσωπικού, ο Ακάρ είπε: «Παρακολουθούμε στενά όλη την εργασία που σχετίζεται με τα προσωπικά δικαιώματα των αξιωματικών, υπαξιωματικών, δημοσίων υπαλλήλων, εργαζομένων και εμπειρογνωμόνων, κάνουμε ότι χρειάζεται και συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες».

Ο Ακάρ, μεταφέροντας τις ευχές του για έλεος στους μάρτυρες, για θεραπεία στους βετεράνους και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στις οικογένειες των μαρτύρων, ολοκλήρωσε τα λόγια του ως εξής:

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τις εθνικές, ηθικές και επαγγελματικές τους αξίες οδηγούμενες από την ένδοξη χιλιετία ιστορία μας, εμπνευσμένες από την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τις προσευχές του έθνους μας, υπό το φως της λογικής και της επιστήμης,   με βάση το Σύνταγμα και σύμφωνα με το νόμο, υπό τις διαταγές  Προέδρου μας, των αρχηγών του  είναι  στη διάθεση του έθνους μας εκτελώντας στο ακέραιο το καθήκον του. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό».

Δηλώσεις Τούρκου Αρχηγού  Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Yaşar Güler

Δηλώνοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τον αγώνα κατά των τρομοκρατών με μεγάλη αποφασιστικότητα για την ασφάλεια της σημαίας πατρίδας και την ειρήνη του ευγενούς έθνους, ο Στρατηγός Güler είπε:

«Παρά όλες τις δυσκολίες που προκαλεί η συνεχιζόμενη επιδημία του κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις Claw, ιδιαίτερα Claw-Lightning , μαζί με την Ασπίδα Ευφράτη, Κλάδος Ελιάς σημείωσαν απόλυτη επιτυχία. Εκτός  αυτών με  τις επιχειρήσεις Peace Spring και Spring Shield, έχουν σημειωθεί ρηξικέλευθες επιτυχίες με τις θυσίες του ηρωικού προσωπικού μας, που εργάζεται με ζήλο και αφοσίωση , όπως επίσης  και στη "Γαλάζια Πατρίδα" , σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς  και στον εναέριο χώρο μας. Αυτές οι θυσίες είναι άξιες της αγάπης και της εμπιστοσύνης του ευγενούς μας έθνους, της μοναδικής μας πηγής δύναμης. Ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη ότι είμαστε αυτό που είμαστε».

Μετάλλιο εξαιρετικής υπηρεσίας των ΤΕΔ

Ο Διοικητής της 2ης Στρατιάς Στρατηγός Metin Gürak, ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Selçuk Bayraktaroğlu και ο Διοικητής της  Στρατιάς Αιγαίου Στρατηγός Ali Sivri βραβεύτηκαν με το μετάλλιο διακεκριμένης υπηρεσίας των ΤΕΔ για τα επιτεύγματά τους.

Τα  παραπάνω μετάλλια απένειμε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ακάρ, ενώ  δόθηκαν διαμνημονεύσεις  στρατιωτικής αξίας σε 68 στελέχη από το επίπεδο διοίκησης του TΕΔ και τους Υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τις παραπάνω δηλώσεις του Ακάρ διαφαίνονται τα εξής :

Αναφορικά με την Ελλάδα, υπάρχει τουρκική εμμονή στην αποστρατικοποίηση των νησιών και στο Καστελόριζο ότι "δεν μπορεί να διεκδικεί ΑΟΖ τέτοιου εύρους , 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων ένα νησί μόλις  10 τετραγωνικών χιλιομέτρων".

Επίσης, επιχειρείται να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα "συκοφαντεί" την Τουρκία για επιθετικότητα, προβαίνοντας παράλληλα  σε εξοπλιστικά προγράμματα , έχοντας τη στήριξη άλλων χωρών.

Επίσης γίνεται μνεία έμμεση για την Ελληνογαλλική και ελληνοαμερικανική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ εκφράζεται η βεβαιότητα και η πίστη ότι οι ΤΕΔ είναι " αποφασισμένες και ικανές να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας", αναφορικά με την "Γαλάζια Πατρίδα" σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς  και στον εναέριο χώρο.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι Τούρκοι θα δείξουν επιμονή στους παραπάνω "τομείς" εντείνοντας την επιθετικότητά τους.

Αίσθηση δημιουργεί το γεγονός της παρασημοφόρησης του  Διοικητή της  Στρατιάς Αιγαίου Στρατηγού Ali Sivr, αφού αυτός και ο Μείζον Σχηματισμός που διοικεί δεν προέβει σε διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο για να έχει να επιδείξει κάποια επιτεύγματα προκειμένου να τιμηθεί.

Μήπως αυτή η παρασημοφόρηση σηματοδοτεί θερμές μελλοντικές εξελίξεις άραγε στο Αιγαίο σύντομα;

Σε αντίθεση με τον Διοικητή της 2ης Τουρκικής Στρατιάς που τιμήθηκε του οποίου ο μείζον Σχηματισμός που διοικεί ενεπλάκει στη Συρία, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ που διοικεί τις Ειδικές Δυνάμεις του Τ/ΓΕΕΘΑ (Bordo Berreli) και τις "μαύρες επιχειρήσεις", καθώς και του  Διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού λόγω της "συμμετοχής του" σε διάφορες ναυτικές προκλήσεις σε ΝΑ Μεσόγειο-Λιβυκό πέλαγος και Αιγαίο.

Ωστόσο Μονάδες της Στρατιάς Αιγαίου, όπως για παράδειγμα  της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Denizli, είναι γνωστό ότι μετέχουν σε επιχειρήσεις στη Συρία και το Β. Ιράκ, στα πλαίσια rotation των ΤΕΔ , για απόκτηση πολεμικής εμπειρίας.

Κατά τα άλλα ο Ακάρ επανέλαβε τα γνωστά περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο  Β. Ιράκ, τα οποία αποτελούν προάγγελο νέας επιθετικής ενέργειας των ΤΕΔ εκεί με στόχο το πλούσιο σε πετρελαϊκά κοιτάσματα Κιρκούκ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ