Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τούρκος βουλευτής κατηγορεί τον Ερντογάν για μη ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο λόγω δράσης των ΗΠΑ

Οι Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας, του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων , διεκδικούν ΑΟΖ από την Ελλάδα μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου, ενώ αντιπρόεδρος τουρκικού κόμματος κατηγορεί τον Ερντογάν ότι δεν ανακοινώνει ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο διότι υπάρχει έντονη δράση “εξωτερικής δύναμης’, υπονοώντας σαφώς  τις ΗΠΑ.

https://twitter.com/AkdenizKibris/status/1469412492774420486

Ο Doğan Bekin, αντιπρόεδρος του Κόμματος Πρόνοιας και αρμόδιος για τις Εξωτερικές Σχέσεις δήλωσε: “Είναι εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην μπορεί να κηρύξει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας μια αμφίθυμη προσέγγιση, ή μήπως η σημασία των «εξωτερικών δυνάμεων» αμφισβητείται επίσης σε αυτό το θέμα;”

“Η Τουρκία, αν και το κράτος με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, αποκλείεται από ορισμένες πραγματικές εφαρμογές , επειδή η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής της αρνούνται τις «δικαιοδοσίες αυτές», αναφέρουν τουρκικές κυβερνητικές πηγές εδώ και μεγάλο διάστημα.

Η Τουρκία προετοιμάζεται για διεκδικήσει επίσημα πλέον σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα την “Γαλάζια Πατρίδα” με πιθανή προσπάθεια ανακήρυξης ΑΟΖ, κάτι που έχει βρει “τοίχο” λόγω ΗΠΑ που έχουν τα δικά τους γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια.

Με την ισχυρή ναυτική παρουσία φρεγατών, υποβρυχίων, η τουρκική πλευρά είχε σχεδιάσει να προσπαθήσει να επιβάλει  ΑΟΖ εντός ελληνικού θαλάσσιου χώρου, μόνο που την πρόλαβε το εμπάργκο των ΗΠΑ και η σφοδρότατη οικονομική κρίση.

Δεν έχει σημασία ποιο ακριβώς «παιχνίδι» θα παίξουν οι νεο-Οθωμανοί για να το επιτύχουν, σημασία έχει ότι θέλουν ΑΟΖ και συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, και λόγω εσωτερικής πίεσης πιθανόν να επιχειρήσουν κάτι απονενοημένο το επόμενο διάστημα.

Πιθανή αδειοδότηση όμως της EXXONMOBIL νότια της Κρήτης, θα “κλειδώσει” οριστικά στην Α.Μεσόγειο αποκλείοντας τους Τούρκους.

Η Τουρκία απείλησε πριν μερικές ημέρες, να μπλοκάρει οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη αναζήτηση για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην οικονομική αποκλειστική ζώνη της στην Κύπρο, απειλώντας αμερικανικό κολοσσό, σε μια κίνηση απελπισίας όπως όλα δείχνουν, αφού δεν πρόκειται να τολμήσουν τίποτα οι Τούρκοι.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Τουρκία να αποκλιμακώσει στην περιοχή, ενώ δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κρατών μελών της Ελλάδας και της Κύπρου, μένοντας βέβαια μόνο στα λόγια.

Η Τουρκία είναι ανένδοτη ότι προστατεύει δήθεν τα ανύπαρκτα δικαιώματά της καθώς και αυτά των Τουρκοκυπρίων που ελέγχουν το βόρειο τμήμα του νησιού, προσπαθώντας να "γαντζωθεί" σε αυτό .

Αν λέμε, τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη επιχειρήσουν να εκφοβίσουν σκάφη εξόρυξης και προσωπικό της Exxon Mobil, το πιθανότερο είναι να έχουμε άμεση δράση του 6ου αμερικανικού στόλου και πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, που θα καταπλεύσουν στην περιοχή το ταχύτερο δυνατό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ