Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ώρα μηδέν στην Α.Μεσόγειο -Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η “ χρεωμένη” Ελλάδα έχει πλέον ισχυρές ένοπλες δυνάμεις

Η γνωστή παροιμία με την Αλεπού, ταιριάζει γάντι στο τουρκικό αφήγημα που προσπαθεί εναγωνίως να  “σερβίρει” η Άγκυρα στα εκατομμύρια αγανακτισμένους και πεινασμένους Τούρκους πολίτες, σε σχέση με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδος, αποδεχόμενη για πρώτη φορά ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι πλέον ισχυρές.   

Η πρόθεση της Τουρκίας  να υφαρπάξει ελληνική ΑΟΖ, πυροδότησε “τρελό” ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, ενώ οι δραστηριότητες έρευνας-γεώτρησης και εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και η επιθετική στάση στην εξωτερική της πολιτική, έφερε σωρεία αγορών αμυντικών συστημάτων για την Ελλάδα, προκαλώντας συναγερμό στην Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκική ανάλυση για την Ελλάδα του 2021 και τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της

"Η Αθήνα προσπάθησε να πείσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιβάλουν εμπάργκο για να απομονώσουν την Τουρκία, και να επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία, που δεν θέλουν να χάσουν έναν σημαντικό σύμμαχο όπως η Τουρκία, έκλεισαν το θέμα του εμπάργκο, δίνοντας θετικά μηνύματα στην Τουρκία για τους S-400, και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην συνέχεια και αφού η ελληνική ηγεσία δεν βρήκε αυτό που ήθελε από την ΕΕ, σε σχέση με την Τουρκία, αποφάσισε την ταχεία προσπάθεια εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων για να προστατευτεί.

Αν και στο παρελθόν έχουν εφαρμοστεί πολιτικές λιτότητας λόγω της οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός προϋπολογισμός που διατίθεται για τον εξοπλισμό φέτος, αυξήθηκε κατά 5 φορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επίσης ιδιαίτερα σημαντικά λιμάνια στρατηγικής αξίας για την Ελλάδα έχουν βγει προς πώληση.

Ο πρωθυπουργός   Κ. Μητσοτάκης αναμένει κέρδη 2,11 δισ. δολαρίων από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι εταιρείες που αγοράζουν τα ελληνικά λιμάνια είναι κυρίως εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ.

Εξοπλισμός ελληνικών ενόπλων δυνάμεων

Η Ελλάδα συμφώνησε με τη Γερμανία την αγορά 44 βαρέος τύπου τορπίλες αξίας 110 εκατομμυρίων ευρώ, έχει μισθώσει 2 UAV Heron από το Ισραήλ για 3 χρόνια και έχει το δικαίωμα να τα αγοράσει στο τέλος της 3ετίας.
Η Ελλάδα θα αγοράσει πυραύλους Spike NLOS για τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache από το Ισραήλ. Η αξία των πυραύλων Spike υπολογίζεται στα 35 εκατομμύρια δολάρια.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αγοράσει πυραύλους αέρος-εδάφους Rampage  αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ισραήλ, ενώ 1200 ΤΟΜΑ M-1117 εντάσσονται σταδιακά στον στρατό ξηράς μαζί με πολλά άλλα προγράμματα, καθιστώντας όντως ισχυρές  τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ενώ θα υπάρξει και συνέχει όπως όλα δείχνουν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόσληψη επιπλέον 15 χιλιάδων προσωπικού στον στρατό, ενώ ανέφερε ότι θα ανανεώσει το ηλεκτρονικό σύστημα για την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων.

Είναι γνωστό ότι το νέο ελληνικό αμυντικό πρόγραμμα θα έρθει στο προσκήνιο τις επόμενες μέρες.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξοπλιστικές κινήσεις της Ελλάδας, η Αθήνα  φέρεται να στοχεύει κυρίως στην ανανέωση των αεροσκαφών της ενώ ετοιμάζει ηλεκτρονικά συστήματα για να αποκρούσει επιθέσεις από τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Επιλέγοντας την αγορά παρά την παραγωγή, η Ελλάδα αγοράζει μεταχειρισμένα αεροσκάφη, πυραύλους, ραντάρ κ.λπ. από το εξωτερικό.

Οι Έλληνες παράλληλα θέλουν να ξοδέψουν λιγότερα προσπαθώντας να εκσυγχρονίσουν τα υπάρχοντα συστήματα.

Αυτές οι εξοπλιστικές κινήσεις, προκαλούν μεγάλη κριτική. Ειδικά στην Αθήνα, που εγκατέλειψε την πολιτική λιτότητας, φαίνεται ότι δεν υπάρχει μείωση του χρέους των ιδιωτικών εταιρειών και του δημοσίου ακόμη και την περίοδο της λιτότητας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, η αγορά όπλων και η  μείωση δημοσίων δαπανών, πέρα ​​από την οικονομική ζημιά που προκάλεσε η πανδημία, αποτελούν σημείο τριβής για την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά την επέτειο της εξέγερσης κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών στις 17 Νοεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι φώναξαν συνθήματα επικρίνοντας την πολιτική εξοπλισμών της κυβέρνησης.

Επιπλέον, η χρήση ελληνικών βάσεων από τις ΗΠΑ, η συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων βρήκαν μεγάλη αντίσταση από τα αριστερά κόμματα και ομάδες της χώρας”, καταλήγει η τουρκική ανάλυση.

Η Τουρκία βρίσκεται πραγματικά στο μεταίχμιο πιθανών πολύ άσχημων εξελίξεων, τις οποίες το καθεστώς Ερντογάν δρομολογεί να “εξαχθούν” στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο κατά Ελλάδος και Κύπρου, το επόμενο πιθανό χρονικό διάστημα και για αυτό αναζητά αιτία πιθανής κρίσης με την Ελλάδα.

Αυτό το σχέδιο ίσως προοιωνίζει πολύ χειρότερη κατάσταση πιθανόν και από το 1974, με την εισβολή στην Κύπρο, ενώ το στηρίζουν και οι Κεμαλιστές, που μέσω του Κιλιτσάρογλου μίλησαν προχθές για ειρήνη με όλους πλην Ελλάδος-Κύπρου, οπότε το μόνο που οφείλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ως χώρα, είναι να εξοπλιζόμαστε, αυξάνοντας υπέρογκα το τίμημα σε προσωπικό και υποδομές για την Τουρκία, σε κάθε πιθανή απονενοημένη ενέργεια του καθεστώτος Ερντογάν.      

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ