Ελληνοτουρκικά

Εθνική απειλή! Μετά τον Ν.Δένδια και ο Α/ΓΕΕΘΑ ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδιας και την δήλωση του κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή “Να σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή”, την σκυτάλη πήρε ο Α/ΓΕΕΘΑ από την Ρόδο λέγοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται εδώ… διότι υπάρχει απειλή».

Θα προσθέταμε σε αυτό ότι πάντα θα υπάρχει “απειλή” στα νησιά μας από την Τουρκία, ανεξάρτητο του ποιος θα είναι στην εξουσία, αφού οι Τούρκοι θεωρούν αυτά, ως “προέκταση” της Μικράς Ασίας.  

Ο Α/ΓΕΕΘΑ τόνισε επίσης κάτι πολύ πιο σημαντικό λέγοντας ότι “είμαι σε θέση να δηλώσω ότι και μπορούμε και γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσουμε εάν χρειαστεί –κάτι το οποίο απευχόμαστε όλοι”.

Η περίπτωση κάποιου “θερμού” επεισοδίου είναι μέσα στα σενάρια που απεργάζονται οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, αφού η κατάσταση στην γειτονική Τουρκία πάει από το κακό στο χειρότερο.

Χθες αναφέραμε ότι, ο λόγος όλων αυτών των δηλώσεων, είναι ότι πολύ σύντομα ο Ερντογάν, θα κινηθεί πιθανόν, με τα πλωτά γεωτρύπανα του, συνοδεία ισχυρότατου τουρκικού στολίσκου με μονάδες επιφανείας, ελικόπτερα, UAV Bayraktar TB2, και φυσικά υποβρύχια, για να επιβεβαιώσει την περιοχή του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου, “κτυπώντας” πιθανότατα κοντά στην Κρήτη.  

Αυτό το σενάριο είναι και το πιο επικρατέστερο μέχρι στιγμής, και αυτό αναμένουμε για να δούμε το επόμενο διάστημα, αφού ο σουλτάνος, εν μέσω κοινωνικών εξεγέρσεων λόγω πείνας στην Τουρκία, κάτι πρέπει να “παρουσιάσει” ως νίκη, σε πολίτες και τουρκικά κόμματα, αλλιώς το μέλλον του είναι δυσοίωνο.

Σε αυτό το “κακό” σενάριο, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να έχουν σαφείς εντολές και κανόνες εμπλοκής, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι Τούρκοι θα δοκιμάσουν στην πράξη , τόσο της αντοχές της ελληνικής ηγεσίας, όσο και τις συμμαχίες μας με ΗΠΑ-Γαλλία.

Το περιστατικό με τους Αζέρους που εισέβαλαν σε αρμενικό εθνικό έδαφος, είναι ενδεικτικό το πως σκέπτονται οι Τουρκογενείς, και η απάντηση σε όποια τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να είναι καταιγιστική και ισχυρή, ώστε να αποχωρήσουν  οι εχθρικές δυνάμεις τις πρώτες δύο ώρες.

Σύσσωμη η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναμένουν  κάτι από την Άγκυρα, το οποίο μπορεί να έχει κάνει ακόμα την εμφάνιση του, αλλά οσονούπω θα το δούμε.      

 
Με το πέρας των ασκήσεων, στην ομιλία του, ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος υπογράμμισε τα εξής:

«Ο λόγος για τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται εδώ σήμερα και γενικότερα στα σύνορά μας, από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο, σε όλα τα νησιά μας και σε όλη την επικράτεια, είναι διότι υπάρχει απειλή και όσο υπάρχει απειλή, η δική μας αποστολή είναι να διατηρούμε το κόστος μεγαλύτερο από το όφελος που προσδοκάται μέσα από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αυτό γίνεται κατανοητό, αντιληπτό από όλους, τόσο από αυτούς που αποτελούν την απειλή όσο και από αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε κι έχουμε την ίδια οπτική για την περιοχή.

Σε ό,τι μας αφορά, εμείς από εκεί που στεκόμαστε βλέπουμε μόνο σταθερότητα, μόνο ασφάλεια, μόνο ειρήνη που είναι οι προϋποθέσεις αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι κοινωνίες ευημερούν. Αυτή την οπτική γωνία δεν την έχουμε μόνον εμείς αλλά τα περισσότερα κράτη και δυνάμεις στην περιοχή και γι αυτό συνεργαζόμαστε. Στόχος είναι το αποτύπωμα της ασφάλειας και της σταθερότητας να μεγαλώνει και να είναι το κυρίαρχο στην περιοχή μας και όχι η αστάθεια και οι προκλήσεις.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ισχυρό Στρατό Ξηράς, ισχυρό Ναυτικό και Αεροπορία και τις νίκες για την αποτροπή, τις φέρνουν από κοινού. Κανείς δεν μπορεί να το πετύχει μόνος. Σε αυτό τον χώρο εδώ (στη Ρόδο) είδαμε ένα κομμάτι δυνατοτήτων. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα μπορούσε να γίνει σε ένα πεδίο μάχης, υπό πραγματικές συνθήκες.

Το έργο μας είναι να εκπαιδευόμαστε, να δείχνουμε τις δυνάμεις μας γιατί δεν θέλουμε να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο σε πραγματικές συνθήκες. Και ο μόνος τρόπος είναι να είμαστε ισχυροί, αποφασισμένοι και έτοιμοι.
Ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είμαι σε θέση να δηλώσω ότι και μπορούμε και γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσουμε εάν χρειαστεί –κάτι το οποίο απευχόμαστε όλοι”.

Είπαμε και θα το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, η Ελλάδα έχει Τρεις πανίσχυρους και πιστούς συμμάχους, τον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία της, και ελπίζουμε να έχουμε βέβαια και την άνωθεν βοήθεια.

https://www.youtube.com/watch?v=lzm1ac_1jNg

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ