Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τους κόπηκε η μαγκιά! Τούρκοι: “Οι Έλληνες μας περικυκλώνουν μαζί με τους Αμερικανούς από παντού”

Το περιοδικό Foreign Policy, επικαλείται ο τουρκικός τύπος για να δώσει την δική του εξήγηση, για τον σκοπό της ισχυρής αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στο ελληνικό έδαφος, και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, που είναι και ο καημός της της Άγκυρας.

“Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να αυξήσει τη στρατιωτική της αποτροπή έναντι άλλων μελών του ΝΑΤΟ, και ειδικά της Τουρκίας, με τις  ΗΠΑ να υποστηρίζουν την Ελλάδα”, αναφέρει μεγάλη τουρκική εφημερίδα που πρόσκειται στο καθεστώς Ερντογάν.

Ειδικά τονίζεται ότι “η στρατιωτική συγκέντρωση δυνάμεων  που υλοποιούν οι ΗΠΑ στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, 50 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, ξεκίνησε από την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, και συνεχίζεται κατά την εποχή του Τζο Μπάιντεν”.

Η αποστολή όμως αυτή, πραγματοποιείται στα πλαίσια της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών.

Με το πρωτόκολλο που υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η αμυντική συμφωνία ανανεώθηκε και διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής της.

“Αμέσως μετά τη συμφωνία, οι ΗΠΑ έκαναν αποστολή «πρωτοφανούς μεγέθους» στην Αλεξανδρούπολη με το πρόσχημα  «ασκήσεων», ενώ πολλά στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων τύπου Romeo, Sikorsky, Chinook, άρματα μάχης τύπου M1 Abrams, στάλθηκαν στην περιοχή”, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Στην ανάλυση του άρθρου που δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό,  τονίζουν ότι “η αναζήτηση από την Ελλάδας προστασίας από την Τουρκία, αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στη Ρωσία..αλλά και την Τουρκία.

Η συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ, διαταράσσει τις ρωσικές ρεβιζιονιστικές φιλοδοξίες, ενώ «αυξάνει και το κόστος της αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ», καταλήγει μεταξύ άλλων το ίδιο.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η συμφωνία επέκτεινε την πρόσβαση στις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις και παρείχε στην Ουάσιγκτον δυνατότητα μεταφοράς δυνάμεων κοντά στην Ρωσία  και την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ ουσιαστικά, όσο και να δεν αρέσει στην Άγκυρα, παρακάμπτουν την υπάρχουσα θαλάσσια σύνδεση μέσω του Βοσπόρου, με εναλλακτικές χερσαίες γραμμές ανεφοδιασμού, με στόχο κυρίως την Ρωσία, αλλά και την ασταθή Τουρκία, και αυτό δεν αρέσει σε καμία περίπτωση στην Άγκυρα.

Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται προφανώς για την επόμενη “ημέρα” στην Τουρκία, η οποία μετά από μια πιθανή πτώση ενός καθεστώτος που είναι στην εξουσία από το 2001, δεν θα είναι ομαλή σε καμία περίπτωση, ειδικά λόγω και του ιστορικού της χώρας αυτής.

Πολλοί Τούρκοι ειδικοί μάλιστα, οι οποίοι ζουν εκτός χώρας, μιλούν για τρομερά δύσκολη περίοδο, μετά την Ερντογάν εποχή, γνωρίζοντας πολλά για το τι κυοφορείται στο εσωτερικό της Τουρκίας αυτό το δύσκολο διάστημα.

Οι χιλιάδες οπαδοί του ΑΚΡ, και η ελίτ του κόμματος, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραδώσει την εξουσία ομαλά στον επόμενο, ενώ χιλιάδες μέλη της έχουν “στελεχώσει” το κρατικό μηχανισμό, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα ελέγχου του κράτους από την επόμενη κυβέρνηση.

Με τις διαδηλώσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, τον λαό να πεινάει, και τους ισλαμιστές του ΑΚΡ να κραδαίνουν τα όπλα τους, το σκηνικό γίνεται επικίνδυνα “εκρηκτικό”, χωρίζοντας την χώρα στην μέση.

Ο λόγος είναι οι 200-300 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, καθηγητές, δάσκαλοι κά, που είτε είναι στα μπουντρούμια του Ερντογάν, είτε έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

Το σκηνικό μυρίζει “μπαρούτι” από πολλά χιλιόμετρα μακριά, για αυτό και οι ΗΠΑ, θέλουν να ελέγξουν αυτήν την κατάσταση, για να μην χάσουν την χώρα οριστικά από την δύση. 

      

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ