Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Μπουχός» οι Τούρκοι από τις περιοχές που πετούν τα αιγυπτιακά Rafale

Την Τρίτη το Πενταπόσταγμα αποκάλυψε πως στη Σούδα έφτασαν 4 Αιγυπτιακά Rafale που «αποτελείωσαν» τους Τούρκους που την προηγούμενη είχαν «πετρώσει» από το ηχηρό μήνυμα αποτροπής που έστειλε η άσκηση «Μέδουσα», με εξαίρεση φυσικά την αντίδραση με τις υπερπτήσεις σε Οινούσσες και Παναγιά.

Η επιβεβαίωση του φόβου που «τρέφουν» οι Τούρκοι για τα Rafale ήρθε μέσω των στατιστικών στοιχείων των ωρών και ημερών που ακολούθησαν την πολυεθνική άσκηση που έλαβε χώρα γύρω από την Κρήτη και ολοκληρώθηκε με την τελική φάση της στο Μάλεμε.

Όταν έγινε λοιπόν γνωστό στην απέναντι ακτή του Αιγαίου πως πλέον στην Σούδα έφτασαν 4 αιγυπτιακά Rafale, στην Άγκυρα αποφάσισαν να μετριάσουν την παρουσία τους, ακολουθώντας την τακτική «βλέποντας και κάνοντας», προκειμένου να παραμείνουν τα τουρκικά μαχητικά μακριά από τα σημεία που θα εμφανίζονταν οι αιγυπτιακές «ριπές του ανέμου».

Έτσι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει δώσει στην δημοσιότητα το ίδιο το ΓΕΕΘΑ και στοιχεία από πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής.

Μόλις την Δευτέρα έγινε γνωστό στην Τουρκία ότι έφτασαν αιγυπτιακά Rafale στη Σούδα, σταμάτησε μετά από λίγο η αεροπορική δραστηριότητα και τα τουρκικά μαχητικά μετά τις υπερπτήσεις σε Οινούσσες και Παναγιά αποτραβήχτηκαν στις βάσεις τους.

Την Τρίτη οι τούρκοι επιτελείς περίμεναν να δουν πού θα πετάξουν τα Rafale και απέφυγαν να στείλουν μαχητικά τους εκεί.

Έτσι όταν διαπίστωσαν πως ελληνικά και αιγυπτιακά μαχητικά, ανάμεσά τους και τα Rafale, πέταξαν στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, έκαναν δηλαδή κουρελόχαρτο και το ούτως ή άλλως παράνομο και ως εκ τούτου «ανύπαρκτο» τουρκολιβυκό μνημόνιο, προτίμησαν για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως να στείλουν τα μαχητικά τους να πετάξουν στην περιοχή μεταξύ των Φούρνων και της Σάμου. Εκεί σημειώθηκε η εμπλοκή της Τρίτης.

Την Τετάρτη στο τουρκικό επιτελείο αεροπορίας λίγο πολύ ακολούθησαν την ίδια τακτική αλλά μια κίνηση της Αθήνας του «πάγωσε» και τους μπέρδεψε ακόμα περισσότερο.

Τα αιγυπτιακά και ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από την Σούδα και πέταξαν και πάλι στα νοτιοανατολικά της Κρήτης αλλά την ίδια στιγμή ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από την ίδια αεροπορική βάση και πέταξαν σε πτήση περιπολίας προς τος κεντρικό Αιγαίο. Οι Τούρκοι που δεν ήξεραν τον τύπο των μαχητικών που πετούν στο κεντρικό Αιγαίο προτίμησαν χθες να μην βγουν καθόλου στο FIR Αθηνών, με την τελική αναφορά του ΓΕΕΘΑ να γράφει χαρακτηριστικά «Μηδενική Τουρκική Πτητική Δραστηριότητα στο FIR Αθηνών»!

Πληροφορίες από ασφαλείς πηγές αναφέρουν πως και σήμερα τα Αιγυπτιακά Rafale θα πετάξουν στα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Οι Αιγύπτιοι φαίνεται να προτιμούν εκείνη την περιοχή και γιατί είναι πλησιέστερα στην χώρα τους αλλά και γιατί θέλουν να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο όσο περνά από το χέρι του Καίρου και της Αθήνας δεν θα εφαρμοστεί ποτέ και δεν θα αναγνωριστεί ποτέ από την Διεθνή κοινότητα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ