Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πρόβα τζενεράλε για ‘'άγρια” σενάρια από τους σύγχρονους “Μυρμιδόνες” της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων στην ΜΕΔΟΥΣΑ-11 (Εικόνες & Βίντεο)

Δεν χωρατεύουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρά το μπαράζ  προκλητικών δηλώσεων ολόκληρης της ιεραρχίας του τουρκικού κράτους, με επικεφαλής τον ίδιο τον Σουλτάνο Ερντογάν, ενώ ετοιμάζονται να δείξουν σε εχθρούς και φίλους ένα μόνο μέρος των πολύ μεγάλων δυνατοτήτων τους, στην διακλαδική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ-11.
   
Η διμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδος-Αιγύπτου με συμμετοχή της Κύπρου κινητοποίησε ολόκληρη την νεοσύστατη διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, σε μια πρόβα τζενεράλε, σε σενάρια ανακατάληψης νήσου και αεροποβάσεων, προκαλώντας την ανησυχία των Τούρκων επιτελών που παρακολοθούν κάθε κίνηση.  

Η χώρα μας συμμετέχει με ότι καλύτερο έχουμε από πλευράς ειδικών δυνάμεων, ενώ η διοίκηση ταχέων σκαφών, και η πολεμική αεροπορία, έστειλαν ότι καλύτερο είχαν, για να δοκιμαστούν στην πράξη, πιθανά σενάρια μιας ελληνοτουρκική κρίσης, μετρώντας τις δυνατότητες μας.

Μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και ταχέα σκάφη θα δράσουν υποστηρικτικά σε ένα σενάριο “ανακατάληψης”, ή απόκρουσης εχθρικής επίθεσης σε νήσο, ενώ το κύριο βάρος θα πέσει στην περίπτωση αυτή, στην διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων, που για πρώτη φορά έχει δημιουργήσει μια δύναμη, όμοια με τους θρυλικούς “Μυρμιδόνες” της εποχής του Τρωικού πολέμου.

Όπως και τότε έτσι και τώρα, αν έχουμε μια αιφνιδιαστικά κρίσιμη κατάσταση σε οποιαδήποτε περιοχή της ελληνικής επικράτειας, μονάδες της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων, θα δράσουν πρώτες από όλους για να εξαλείψουν το κίνδυνο, και αυτό θέλουν να τσεκάρουν στην πράξη οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ,με τις δυνατότητες που δίνει η άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ-11.

Η Άσκηση διεξάγεται επίτηδες στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης ( την οποία έχουν βάλει στο μάτι οι Τούρκοι για πιθανές εξορύξεις με το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο) ενώ έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν με παρατηρητές η Γαλλία, η Ινδία, η Ιορδανία, το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Σαουδική Αραβία.       

“Η άσκηση στέλνει πολιτικά και στρατιωτικά μηνύματα. Γίνεται σε χρονική συγκυρία ιδιαίτερη με βάση όσων έγιναν στο Παρίσι (στη διάσκεψη για τη Λιβύη), όπου η Τουρκία δεν είχε ούτε έναν σύμμαχο στο πλευρό της”, αναφέρει ο Έλληνας αμυντικός αναλυτής Σ.Καλεντερίδης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει στην Αθήνα, στις 19 Νοεμβρίου 2021, Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας.

Θα συμμετάσχουν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry και ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Jean – Yves Le Drian.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης θα  εξετασθούν οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Λιβύη, Κόλπο, Σαχέλ, καθώς και το Κυπριακό.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με:

3 Ελικόπτερα (Ε/Π) CH-47D
4 Ε/Π AH-641
Λόχο Πεζοναυτών από την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών
1 Ομάδα από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)
Προσωπικό και μέσα της Ζ΄ Μοίρας Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ)
1 Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ)
1 Ομάδα της 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ)
3 Φρεγάτες (Φ/Γ) με τα Οργανικά τους Ε/Π
2 Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ)
1 Υποβρύχιο (Υ/Β)
3 Αρματαγωγά (Α/Γ)
2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ)
1 Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ)
1 Κινητή ομάδα εκπαίδευσης μάχης της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΔΕΠΑ)
8 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16
1 Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) ΕΜΒ145
1 Ε/Π Έρευνας και Διάσωσης AS-332

Οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με:

1 Αερομεταφερόμενο Λόχο
1 Λόχο Rangers
1 Στοιχείο JTAC1
Πλοίο LHD τ. Mistral2
1 Φρεγάτα Φ/Γ
1 υποβρύχιο Υ/Β
2 ΤΠΚ
5 Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών
5 Ομάδες SOF ( ειδικές δυνάμεις)
3 Μαχητικά αεροσκάφη F-16
3 αεροσκάφη Mirage 20003 C-130

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχουν με:
1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ)
1 Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συμμετέχουν με:

Ομάδες SOF
8 Φουσκωτά σκάφη
4 Μαχητικά αεροσκάφη F-16
4 Ε/Π Black Hawks
1 Airbus A330 Multi Role Tanker Transport1 C-1301 C-17

Την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day, DVDay), στην οποία υψηλοί προσκεκλημένοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιχειρησιακά σενάρια μεταξύ των οποίων άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από Ε/Π, νηοψία και αναρρίχηση σε πολεμικό πλοίο, συνδυασμένη αποβατική ενέργεια στο Μάλεμε της Κρήτης, καθώς και εικονικές αεροπορικές προσβολές από μαχητικά αεροσκάφη.

Η Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» σχεδιάζεται και πραγματοποιείται από το 2015 σε Ελλάδα και Αίγυπτο εναλλάξ με μέριμνα και ευθύνη του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΔ της Αιγύπτου, και η επιτυχής διεξαγωγή της έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φίλων, εταίρων και σύμμαχων που κάθε χρόνο αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν αναδεικνύοντας την σε μία από τις σημαντικότερες πολυμερείς διακλαδικές Ασκήσεις της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 Σκοπός της είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών, καθώς και η διεξαγωγή επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, ενισχύοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας.

 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ