Ελληνοτουρκικά

Το εμφανίζουν για οριστικό! Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Τουρκίας για F-16 θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, η υπόθεση F-35 έκλεισε

"Οι συνομιλίες σχετικά με το τουρκικό αίτημα από τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, να αγοράσουν 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 80 κιτ αναβάθμισης πρόκειται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα (τον Δεκέμβριο) στην Άγκυρα", είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί σε ομάδα δημοσιογράφvn μεταξύ των οποίων και ενός της  "Yetkin Report".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι: "οι συνομιλίες για τα F-16 είναι ξεχωριστές από αυτές των συνομιλιών διεκδίκησης των F-35 που είναι σε νομική και τεχνική βάση, επειδή η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο διαπραγματεύσεων".

Ο İbrahim Kalın, Σύμβουλος Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ερντογάν είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας εξακολουθούσε να είναι η επιστροφή στο πρόγραμμα F-35 αντί να διεκδικήσει πίσω τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει ήδη καταβάλει η Τουρκία.

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 έχει δημιουργήσει ένα κενό στην αεράμυνα της χώρας αλλά και στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Τουρκικές αμυντικές πηγές λένε ότι χρειάζονται F-16 έως ότου η Τουρκία παράγει το δικό της Εθνικό Αεροπλάνο Μάχης (MMU), ενώ από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσφερε αεροσκάφη Su-57 στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, πριν ωστόσο κλιμακωθεί η κατάσταση μεταξυ των δύο χωρών στη Συρία

Οι συνομιλίες για το F-16 μπορεί να διαρκέσουν «πολλούς μήνες»

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνομιλίες για τα F-16, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε τα εξής:

• «Οι συνομιλίες για το F-16 Letter of Request (LOR) θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο, πολύπλοκο αίτημα. Πολλές άδειες θα πρέπει τελικά να υποβληθούν στο Κογκρέσο για κλιμακωτό έλεγχο.

• «Προηγούμενες άδειες δεν ισχύουν για το τρέχον αίτημα. Αυτές είναι νέες πλατφόρμες, νέες τεχνολογίες, νέες άδειες. Πρόκειται για μια διαδικασία συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο που θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ανάγκες ασφάλειας της Τουρκίας ως Συμμάχου και στρατηγικού εταίρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στις 31 Οκτωβρίου ότι, ήλπιζε ότι εάν ήθελε ο Μπάιντεν, θα μπορούσε να "περάσει " το τουρκικό αίτημα για F-16, καθώς οι δημοκρατικοί  έχουν την πλειοψηφία. 

Το S-400 είναι το κρίσιμο ζήτημα- τι θα λέγατε για την περίπτωσης της  Ινδίας;

Η αρνητική ατμόσφαιρα στο Κογκρέσο για τον Ερντογάν και την Τουρκία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κυρίως λόγω της συμφωνίας για τους S-400. Υπάρχει επίσης δικομματική πλειοψηφία κατά του εξοπλισμού της Τουρκίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει  ότι δεν θα αρκούσε  μόνο η βούληση του Μπάιντεν για τα F-16

Υπενθυμίζοντας τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με μια πιθανή εξαίρεση από τις κυρώσεις CAATSA της Ινδίας που θέλει επίσης να αγοράσει S-400, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε τα εξής:

• «Δεν υπάρχει καμία ενέργεια ή απόφαση της Διοίκησης για αυτό. Ο Τύπος σχολιάζει μια απαλλαγή από τις κυρώσεις CAATSA, όχι μια «εξαίρεση». Το καθεστώς της Τουρκίας και της Ινδίας είναι διαφορετικό. Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υπάρχει συγκεκριμένη καταστατική γλώσσα σχετικά με τις απαιτήσεις για παραίτηση από τις κυρώσεις CAATSA για ένα επίσημο μέλος μιας Συμμαχίας».

Τι αφορούν οι συζητήσεις για τα F-35;

Εάν δεν υπάρξει παραίτηση για την Τουρκία από τους S-400 επειδή είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, τι αφορούν οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για τα F-35; Ακολουθεί η απάντηση από την ίδια πηγή:

• «Οι συζητήσεις για τις αξιώσεις F-35 είναι ξεχωριστές από αυτές για τα F-16. Αυτές δεν είναι πολιτικές συζητήσεις. είναι νομικές και διαπραγματεύσεις επίλυσης διαφορών βάσει λογιστικών/συμβάσεων.
• «Η Τουρκία είναι πλέον και τυπικά εκτός προγράμματος των F-35. Τελεία. Η Τουρκία αποχώρησε επίσημα από το έργο στις 23 Σεπτεμβρίου.
• «Οι τουρκικές εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν ανταλλακτικά F-35 για αρκετούς μήνες ή λίγο περισσότερο, αλλά μετά θα τελειώσει. Η παραγωγή αυτών των εξαρτημάτων έχει ήδη ανατεθεί σε άλλες χώρες. "

Καθώς η Τουρκία και οι ΗΠΑ χωρίζονται σε τέτοια στρατηγικά θέματα, τι έχει απομείνει από αυτή την κατά τεκμήριο στρατηγική εταιρική σχέση;

«Θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε μαζί», είπε η πηγή. «σε περιφερειακά ζητήματα».

Υπάρχουν πολλά περιφερειακά ζητήματα προς το συμφέρον και των δύο χωρών, όχι απαραίτητα σε πλήρη αρμονία.
Η Συρία είναι ένα από αυτά. Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μπάιντεν και στις δύο συναντήσεις τους να σταματήσει να υποστηρίζει τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) με τις Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG) το παρακλάδι της Συρίας του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιούν διασυνοριακές επιθέσεις κατά της Τουρκίας.

Αλλά το Πεντάγωνο είπε αμέσως ότι δε θα υπάρξει αλλαγή στην πολιτική τους για συνεργασία και εξοπλισμό των SDF στον αγώνα  κατά του ISIS στη Συρία.

Σχετικά με τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία με επικεφαλής τον Μπάιντεν ως μία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν ήθελε να δώσει καμία απάντηση.

Ένα λεπτό θέμα που άπτεται της Δημοκρατίας, ήταν η επιστολή που ζητούσε την απελευθέρωση του κοινωνικού ακτιβιστή Osman Kavala από δέκα πρέσβεις, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Ο εξαγριωμένος Ερντογάν είχε ζητήσει από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να τους ανακοινώσει «persona non grata» και να απομακρυνθούν, αλλά η κρίση αποφεύχθηκε με πολλή διπλωματική προσπάθεια και με βήματα που έγιναν από όλες τις πλευρές.

«Θα συνεχίσουμε να θίγουμε τα ζητήματα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Σε περιπτώσεις όπως του Καβάλα».

Δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο ακόμα περισσότερες τουρκικές και αμερικανικές πλευρές μπορούν να κρύψουν το πραγματικό βάθος των ενδιάμεσων προβλημάτων, αλλά προσποιούνται ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν μεταξύ συμμάχων προς το παρόν. Ίσως μέχρι την επόμενη κρίση.

Συμπεράσματα-Εκτίμηση

Οι ΗΠΑ προσβλέπουν να σύρουν χρονικά τις συζητήσεις για απόκτηση των τουρκικών F-16 από την Τουρκία για τους εξής λόγους:

 Αποδεχόμενες οι ΗΠΑ  να συζητήσουν με την Τουρκία για τα F-16 δεν κλείνουν την πόρτα σε αυτήν, γιατί αυτό θα έδινε την επίφαση στον Ερντογάν να καταφύγει για αγορά μαχητικών στη Ρωσία, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο την Άγκυρα από τη Δύση.

Θα σύρουν τις συζητήσεις χρονικά με τους Τούρκους οι Αμερικανοί, περιμένοντας  την πτώση του Ερντογάν, ακολουθώντας την τακτική του "ώριμου φρούτου"

Η Τουρκία ξέρουν οι ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επίθεση από την Ελλάδα, η οποία είναι και η ισχυρότερη στρατιωτικά από τα όμορα κράτη της, οπότε και δεν διατρέχει όντως κίνδυνο το ΝΑΤΟ στη ΝΑ του πτέρυγα.

Τέλος, επιθυμούν να προσγειώσουν τον Ερντογάν ανώμαλα αναφορικά με τις περιφερειακές διεκδικήσεις του σε Συρία  και Λιβύη, κονταίνοντας τον!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ