Ελληνοτουρκικά

Αυτή η πρόβα πολέμου δεν είναι σαν τις άλλες! "Φλέγονται" Αιγαίο και Α.Μεσόγειος στην επικείμενη τουρκική άσκηση

Με πολεμικά σενάρια μας έρχεται η τουρκική άσκηση « Ανατολική Μεσόγειο-2021», τα οποία δείχνουν σαφώς την Ελλάδα και μόνο αυτήν.   

Ο Τούρκος αντιπλοίαρχος Cüneyt Talayman, εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού γενικού επιτελείου ναυτικού δήλωσε ότι “μεταξύ 7 και 10 Νοεμβρίου, θα έχουμε την φάση δοκιμών σεναρίων….. διαχείρισης κρίσεων, η οποία περιλαμβάνει σενάρια κρίσης και πολέμου, και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε Αιγαίο και  Ανατολική Μεσόγειο”.

Πρόκειται σαφώς για δοκιμή ενός πιθανού σεναρίου με πολεμική κρίση ταυτόχρονα σε δύο θάλασσες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, εμπλέκοντας στην εξίσωση αυτή και την Κύπρο.

Οι Τούρκοι σε αυτήν περίπτωση στέλνουν μήνυμα στην Αθήνα, ότι προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια, ενώ την ίδια στιγμή θα μετρήσουν χρόνους αντίδρασης και προβλήματα, υλοποιώντας το στην πράξη. Και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έχει τις δικές του “απαντήσεις” σε αυτά τα σενάρια, κάτι που απέδειξε και το Καλοκαίρι του 2020, ενώ υπάρχουν και “εκπλήξεις” που σίγουρα δεν έχουν δει οι Τούρκοι στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διαμοιρασμός των μονάδων επιφανείας και του στόλου υποβρυχίων σε δυο θάλασσες μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού, είναι μια δύσκολη κατάσταση  που απαιτεί εκτός από πειθαρχία σε όλους τους τομείς ( κινήσεων, καυσίμων, πυρομαχικών, επικοινωνιών κά), και την από αέρος συνδρομή της πολεμικής μας αεροπορίας, μακριά από τα πολεμικά της αεροδρόμια.

Οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν σε αυτό το υποθετικό σενάριο, να διακόψουν την πτήση των ελληνικών F-16 προς την Α.Μεσόγειο, με στόχο την περικύκλωση και την εξουδετέρωση του ελληνικού στολίσκου.

Εδώ όμως έχουμε αλλαγή των δεδομένων με τα αεροσκάφη Rafale, τα οποία θα συγκροτήσουν μοίρα αρχές του 2022, αφού αυτά έχουν πολλαπλές δυνατότητες, από αποστολές τύπου TASMO, έως εναέριων αερομαχιών με το πύραυλο METEOR, αποκτώντας σαφές πλεονέκτημα στο πολύ δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον της Μεσογείου.

Επίσης είναι, θα είχαμε ευρεία χρήση τουρκικών drones από τουρκικά πολεμικά πλοία, αφού drones υπάρχουν πλέον μόνιμα σε τουρκικά σκάφη, ως οργανικά δηλαδή.

Φρεγάτες και άλλες μονάδες επιφανείας διαθέτουν ως οργανικά mini UAVs ή drones, καθώς αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν πλέον πολύτιμα εργαλεία για επιχειρήσεις ελέγχου και επιτήρησης εν πλω.

Το σίγουρο είναι ότι η τουρκική πλευρά προετοιμάζεται και βγάζει συμπεράσματα από κάθε δράση της τόσο για τις δικές δυνάμεις όσο και για την ελληνική αντίδραση στις κρίσιμες περιοχές.

Ένας γενικευμένος πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα ενεργοποιούσε πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα η Κύπρο, που θα μετατρέπονταν σε ένα «αεροπλανοφόρο» για την ελληνική πολεμική αεροπορία, επιτρέποντας σε ελληνικά και γαλλικά αεροσκάφη ( βάσει αμυντικής συμφωνίας) να διεισδύσουν βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, συριακά στρατεύματα και κουρδικές δυνάμεις, θα ήταν σε θέση να επιτεθούν και να εκδιώξουν ολοκληρωτικά τους Τούρκους από το συριακό έδαφος, ενώ ο ΡΚΚ θα χτυπούσε  σε πολλές τουρκικές πόλεις.

Όπως λοιπόν είναι φανερό η Τουρκία, δοκιμάζει τα σχέδια της  και κινείται έως τώρα με ένα μικρό βήμα την κάθε φορά. Για να επιχειρήσει η Άγκυρα οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ελλάδα, θα πρέπει να έχει κλείσει πολλά μέτωπα, και να έχει έστω την “σιωπηρή” συγκατάθεση των ΗΠΑ, κάτι που δεν υφίσταται ούτε ως θεωρία.

Οπότε το πιο πιθανό θα είναι πάντα ένα επεισόδιο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, ή η αποστολή πλωτών γεωτρύπανων συνοδεία στολίσκου εντός ελληνικής ΑΟΖ, με την χώρα μας να αντιδρά δυναμικά σε κάθε περίπτωση σε αυτό το σημείο.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ