Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μενέντεζ: Η Τουρκία αποσταθεροποιεί την Α. Μεσόγειο – Οι ΗΠΑ πρέπει να βοηθήσουν την Κύπρο

H  Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδίως μετά τη Στρατηγική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, έχει ανεβάσει την προκλητικότητα της κατακόρυφα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου στην Α. Μεσόγειο.

Όπως είναι αναμενόμενο το γεγονός αυτό απασχολεί έντονα τις ΗΠΑ οι οποίες διαπιστώνουν περαιτέρω αυτονόμηση της Τουρκίας από τη Δύση και ότι πλέον αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα δημιουργίας προβλημάτων κατά φίλων και συμμάχων χωρών.

Παρέμβαση Μενέντεζ

Τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου Εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ , ο οποίος προέβη στην παρακάτω δήλωση:

" Η Τουρκία υπονομεύει για άλλη μια φορά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά παραβιάζοντας την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου και η ΕΕ θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει πλήρως τα ζωτικά συμφέροντα ενός από τα κράτη μέλη της.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά ανέφερε  ο Γερουσιαστής Μενέντεζ για τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μενέντεζ απευθύνεται και στην Ευρώπη ζητώντας την να αναλάβει και η ίδια της ευθύνες της και να προστατεύσει ένα από τα κράτη μέλη της.

Σε αυτή την κίνηση προέβη ο γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ  μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία  που είχε  με τον  υπουργό  Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδη.

''Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Γερουσιαστής Μενέντεζ συζήτησαν τις πρόσφατες παράνομες δραστηριότητες από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, σε τηλεφωνική επικοινωνία'', αναφέρει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών. 

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Τα πράγματα παίρνουν πλέον ανησυχητικές διαστάσεις λόγω της τουρκική προκλητικότητας στην Α. Μεσόγειο, ενώ οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Το τελευταίο μάλιστα τριήμερο η τουρκική ρητορική κατά των ΗΠΑ-Ελλάδας έχει γίνει προσβλητική. 

Σε αυτό κατέτεινε το γεγονός ότι  Μπάϊντεν έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, με την οποία την ειδοποίησε για την πρόθεσή του να παρατείνει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη Συρία, αναφέροντας την Τουρκία ως εκείνη που υπονομεύει τον πόλεμο κατά των τρομοκρατών του ISIS.

Μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται ως γνωστόν  όταν απειλούνται τα συμφέροντα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

«Η κατάσταση μέσα και σε σχέση με τη Συρία, και ιδίως οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για την νίκη του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας ή του ISIS, θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και περαιτέρω απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και συνεχίζει να αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μπάιντεν σε επιστολή προς την Πελόσι.

"Ως εκ τούτου, αποφάσισα ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στο Εκτελεστικό Διάταγμα 13894 σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Συρία έχει καταστραφεί από μια δεκαετία πολέμου μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν ως αντιπολίτευση στον πολύχρονο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Άσαντ προχώρησε σε μια βίαιη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και προχώρησε στη χρήση χημικών όπλων εναντίον συρίων πολιτών.

Η Ρωσία, το Ιράν και οι ''πληρεξούσιοι'' του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, παρενέβησαν για να στηρίξουν το καθεστώς Άσαντ.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία εξαπέλυσε πολλαπλές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Οι Κούρδοι, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ήττα του ISIS και άλλων ριζοσπαστικών ομάδων. Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί για τον οπλισμό τρομοκρατικών ομάδων για να αντεπιτεθεί ενάντια στο κουρδικό YPG, το οποίο θεωρεί θυγατρική του PKK.

Οργισμένη αντίδραση του  Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου , ο οποίος απευθυνόμενος  στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, είπε ότι "Οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τις δικές τους λανθασμένες πολιτικές".

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τα παραπάνω σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του στη Βενεζουέλα, Φέλιξ Πλασένθια, συμπληρώνοντας:

"Αυτό το γράμμα είναι ένα γράμμα αντιγραφής και επικόλλησης", είπε ο Τσαβούσογλου. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια όταν στέλνει μια επιστολή στο Κογκρέσο ή δίνει πληροφορίες στον αμερικανικό λαό.

"Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του PKK και του YPG. Υποστηρίζουν πολύ καλά αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό είναι έγκλημα σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας:

"Γνωρίζουμε ότι ο σκοπός του να είναι εδώ δεν είναι να πολεμήσουν το DEASH. Είμαστε ο μόνος στρατός στον κόσμο που πολεμά εναντίον του DEASH », είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε: "Αντί να κατηγορήσουν την Τουρκία, οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τις δικές τους λανθασμένες πολιτικές. Επίσης, θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς με τον αμερικανικό λαό και το Κογκρέσο τους."

Θα πουλήσουν F-16 οι ΗΠΑ στην Τουρκία;

Όλα τα παραπάνω και σε συγκερασμό με την τωρινή οργισμένη αντίδραση Τσαβούσογλου, αποτελούν πολύ σημαντικές ενδείξεις ότι τα πράγματα για την Τουρκία μάλλον  δεν εξελίσσονται καθόλου καλά ακόμη και με την αγορά νέων 40 F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 σε έκδοση Viper.

Είναι πάρα πολύ πιθανό οι Τούρκοι να "φάνε πόρτα" και σε αυτό το θέμα, οπότε τα πράγματα για τον Σουλτάνο Ερντογάν θα πάνε πολύ άσχημα, προσγειώνοντας τον ανώμαλα.

Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη , η οποία είναι πάρα πολύ πιθανή , αναμένεται να εξοργίσει περισσότερο τον Ερντογάν και να επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, με μονομερή  κήρυξη  τουρκικής ΑΟΖ, οπότε η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά θα οξυνθεί πάρα πολύ και ο κίνδυνος  στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη χώρα μας ιδιαίτερα αυξημένος.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ