Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Σπαζοκεφαλιά" του ΝΑΤΟ η Τουρκία! Δίνουν στίγμα Newsweek και think tanks

Την Τουρκία “πυροβολούν κατά ριπάς”, πλέον  δεκάδες ινστιτούτα, THINK TANKs, και δεκάδες ειδικοί σε ΗΠΑ και ΕΕ με τεράστια επιρροή, για την προκλητική στάση της στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ, και πολύ σύντομα όπως όλα δείχνουν θα έχουμε εξελίξεις κατά της Άγκυρας υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, ότι και να κάνουν οι γραφειοκράτες στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.    

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν πρόσφατα στο Σότσι για να συζητήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία.

Ενώ ήταν σε αντίπαλες πλευρές στη Συρία, πριν από τις συνομιλίες, ο Ερντογάν εντούτοις χαρακτήρισε την τουρκική στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία ως «ύψιστης σημασίας», υπαινισσόμενος αυτό που ήδη γνωρίζουν οι ΗΠΑ, ότι η Τουρκία δεν αισθάνεται περιορισμένη από τις ευθύνες της στο ΝΑΤΟ.

“Δεν θα διστάσει ο Ερντογάν να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο ο οποίος θα ταιριάζει περισσότερο με τα δικά του συμφέροντα.

https://www.youtube.com/watch?v=164nUDaH12I

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μάθουν κάτι από αυτήν την οξυδερκή και αμήχανη τουρκική πραγματική πολιτική”, δηλώνει η Natalie Armbruster, του ινστιτούτου Defense Priorities.

Η Τουρκία έθεσε εκ νέου συναγερμό από την μηδαμινή αξιοπιστία της στο ΝΑΤΟ, ετοιμαζόμενη να αγοράσει και νέα συστοιχία πυραύλων ρωσικής κατασκευής S-400, ενώ έχει εκδιωχθεί από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35.

Αξιωματούχοι όπως ο Αμερικανός γερουσιαστής Jim Risch (Ρεπουμπλικανοί-Idaho) ήταν πολύ πιο ειλικρινείς σχετικά με τις επιπτώσεις αυτής της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν πρόκειται για μια μικρή μετατόπιση θέσεων από αυτήν τη χώρα, ενώ οι Τούρκοι προκαλούν τόσο εμάς όσο και και άλλους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία και κάλεσαν τον Ερντογάν να ανατρέψει την απόφαση για τους ρωσικούς S-400.

Ο Ερντογάν έγραψε πρόσφατα στα παλιότερα των υποδημάτων του τις ΗΠΑ και μετά τον ΟΗΕ πήγε στο Σότσι για να συναντηθεί με τον Πούτιν.

"Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε τα βήματα που κάναμε ... Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να συνεχίσουμε ενισχύοντας τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας κάθε μέρα", τόνισε ο ίδιος.

“Η Τουρκία επέλεξε την πολιτική της. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα και να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τις συμμαχίες τους στο ΝΑΤΟ ως ιερές, όταν η Τουρκία σαφώς δεν βλέπει τη σχέση αυτή με τον ίδιο τρόπο.

Η Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ, οδεύει προς ένα σημείο όπου δεν δεσμεύεται από καμία πιθανή μελλοντική υποχρέωση στο ΝΑΤΟ.

Τι  κάνετε για την κατ' επίφαση δημοκρατία στην Τουρκία; Ακόμη και μεταξύ των ίδιων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει πυροδοτήσει εντάσεις συγκρούσεων (Ελλάδα-Γαλλία), ενώ ο Ερντογάν να γίνεται όλο και πιο επιθετικός στη Μεσόγειο.

https://www.youtube.com/watch?v=7eSgm3KUreA

Το 2020, η Τουρκία αγνόησε το εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη και απάντησε με εχθρότητα όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με γαλλικό σκάφος.

Οι ελληνοτουρκικές εντάσεις στο Αιγαίο ξέσπασαν την ίδια χρονιά, αφού σχεδόν συγκρούστηκαν ελληνική και τουρκική φρεγάτα στο Αιγαίο, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να παρέμβουν και να πιέσουν για αποκλιμάκωση και διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, μετά από όλες αυτές τις προκλητικές κινήσεις, η Τουρκία έχει μείνει σχετικά αλώβητη από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Καθώς η Τουρκία συνεχίζει να πυροδοτεί εντάσεις, οι ΗΠΑ πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα πολεμήσουν στους πολέμους του Ερντογάν υπό υποχρέωση λόγω του ΝΑΤΟ.

Οι Τούρκοι κακοποίησαν και εκμεταλλεύτηκαν την αμερικανική επιείκεια και απομακρύνθηκαν από τα αμερικανικά συμφέροντα.Οι συμμαχίες δεν προορίζονται να αντιμετωπίζονται ως ιεροί δεσμοί μιας συνθήκης.

ΟΙ συμμαχίες σχηματίζονται για να αναγνωρίζουν παράλληλα συμφέροντα και δεσμεύονται να εξυπηρετούν από κοινού αυτά τα συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τα ευρωπαϊκά έθνη που ήθελαν να αντιμετωπίσουν την επιρροή και τη δύναμη της Μόσχας, παράσχοντας μια ενιαία άμυνα ενάντια στη διαλυμένη τότε Σοβιετική Ένωση.

Εάν αυτοί οι ίδιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ φλερτάρουν τώρα με τον Πούτιν χωρίς να απολογούνται, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσαρμόσουν την έκταση της υποχρέωσής τους σε εκείνους των οποίων τα συμφέροντα είναι αντίθετα με τα αμερικανικά συμφέροντα”, αναφέρει η Natalie Armbruster με γλαφυρό τρόπο.

Η Άγκυρα έχει γίνει ένας ανεξάρτητος, κακοήθης περιφερειακός ταραξίας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν πλέον να ισχυριστούν αξιόπιστα, ότι η Τουρκία είναι ένας κρίκος ασφαλείας, στο νοτιοανατολικό θεμέλιο του ΝΑΤΟ ενάντια σε μια επιθετική Μόσχα και ένα μοντέλο φιλελεύθερης δημοκρατικής διακυβέρνησης για τους Μουσουλμάνους.

Ακόμα κι αν κάποτε  υποθετικά πούμε ότι ήταν αλήθεια και το επιχείρημα υπερβολικό, αυτό δεν συμβαίνει  εδώ και δεκαετίες.

https://www.youtube.com/watch?v=fFOXhGvnTxQ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ