Ελληνοτουρκικά

Γαλλικά μαχητικά νοτίως της Κρήτης σε μία εβδομάδα - Η άσκηση «Ευνομία» φέρνει και πάλι την Γαλλική πολεμική μηχανή στην περιοχή

«Μόλις χθες βράδυ γύρισα από μια ημερήσια επίσκεψη στη Γαλλία για την σημαντικότατη σύναψη της Αμυντικής Συμφωνίας. Όπως θα έλεγα, όλοι μας την ονειρευόμαστε εδώ και αρκετό καιρό με τη φίλη και σύμμαχο χώρα, τη μόνη που έδειξε τόσο μεγάλη διάθεση να είναι δίπλα μας αλληλέγγυα σε μας, σε όλα τα επίπεδα, στον ευρύτερο χώρο μας» ήταν η αναφορά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου από την περιοχή του Έβρου, στο χαιρετισμό του στους παρευρισκόμενους στην άσκηση Παρμενίων.

Γεγονός είναι πως η Γαλλία έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν με την παρουσία μαχητικών της αλλά και του αεροπλανοφόρου της, πως όταν οι καταστάσεις με την Τουρκία οξύνονται, στέκεται στο πλευρό της Αθήνας.

Το Παρίσι μένοντας πιστό στις υπογραφές του και για να μην γελιόμαστε ως Έλληνες και στα συμφέροντα που έχει στην περιοχή και αναφερόμαστε στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εμπλέκεται η εταιρεία TOTAL, αυξάνει το στρατιωτικό αποτύπωμα στην Ανατολική Μεσόγειο.

https://www.youtube.com/watch?v=sHM-sRKPh8w

Στο πλαίσιο αυτό από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου θα διενεργηθεί η άσκηση «Ευνομία» στην οποία συμμετέχουν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος.

Η Γαλλία θα συμμετάσχει με μαχητικά και ιπτάμενο τάνκερ σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ενώ δεν αποκλείεται και η έλευση στην περιοχή ναυτικών μονάδων ή εμπλοκή στην άσκηση της φρεγάτας που σταθμεύει σχεδόν μόνιμα το Παρίσι στην Κύπρο.

Στις 6 και 7 μάλιστα του Οκτωβρίου η Ελλάδα έχει δεσμεύσει για λογαριασμό της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας μια τεράστια περιοχή που ξεκινά νοτίως της Κρήτη, σχεδόν από την Γαύδο και καταλήγει στην ανατολική εσχατιά του FIR Αθηνών, στα νότια όρια της περιοχής που στη θάλασσα θα κινείται μέχρι στις 9 Οκτωβρίου το τουρκικό ερευνητικό YUNUS ενώ δεν αποκλείεται ανεφοδιασμοί να γίνουν πάνω από το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό που κινείται στην περιοχή, το BILIM 2.

Πάντως μιας και αναφερθήκαμε στο BILIM 2, αξίζει να αναφέρουμε πως μάλλον οι Τούρκοι φοβήθηκαν να περάσουν στην απόσταση των 2 ναυτικών μιλίων νοτίως του Καστελορίζου που όριζε η NAVTEX που έχουν εκδώσει για τον πλου του και παρεκκλίνοντας της πορείας του προκειμένου να μην υπάρξει περίπτωση να το ελέγξει το ελληνικό λιμενικό, προτίμησε να πάει βορείως από τουρκικά χωρικά ύδατα πλέοντας κοντά στην ακτή του Κας…

Αυτό ίσως να έχει να κάνει σε κάποιο βαθμό και με τον φόβο των Τούρκων για τα ελληνικά υποβρύχια. Ένα φόβο που αναζωπύρωσε η εμφάνιση του υποβρυχίου Παπανικολής την Τρίτη στο Καστελόριζο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ αναδύθηκε επιβλητικά έξω από το λιμάνι της Μεγίστης στο Καστελόριζο, δημιουργώντας στους κατοίκους του ακριτικού νησιού μας την αίσθηση της απόλυτης ασφάλειας, «διευκολύνοντας» έστω και έτσι την αγωνιώδη προσπάθεια εκείνων που επιχειρούν να το εντοπίσουν.

Τα Υποβρύχιά μας παραμένουν οι «Αθέατοι» Άοκνοι φρουροί του Αιγαίου, με τα περισκόπιά τους να παρακολουθούν τα πάντα!!!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, γνωστοποιώντας το γεγονός με σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία ο Αρχηγός χρησιμοποιεί εξαιρετικά διενεργώντας έως ένα βαθμό και ένα είδος «ψυχολογικών» επιχειρήσεων…

Το πόσο φοβισμένοι είναι οι Τούρκοι με τα υποβρύχια Παπανικολής δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Μόνο χθες οι 34 από τις 40 παραβιάσεις που έκαναν οι Τούρκοι στο Αιγαίο ήταν από 2 αεροσκάφη ναυτική συνεργασίας ATR 72 που ως αποστολή έχουν ακριβώς αυτό. Τον εντοπισμό των ελληνικών «καρχαριών»…

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...