Ελληνοτουρκικά

Σε επιφυλακή Ένοπλες Δυνάμεις και Λιμενικό - «Ξυστά» από το Καστελόριζο θα περάσει το τουρκικό ερευνητικό BILIM 2

Με τον Σουλτάνο να έχει αντιληφθεί πλήρως ότι ο Λευκός Οίκος δεν είναι με το πλευρό του, ετοιμάζεται για συνέχιση της έντασης στο Αιγαίο. Με πολεμικό πλοίο της Άγκυρας να περιπολεί ανατολικά της Κρήτης, ο Σουλτάνος είναι έτοιμος να «γεμίσει» την περιοχή με ερευνητικά σκάφη. Το ερευνητικό YUNUS που έπλεε σε μια περιοχή που έχει δεσμευτεί με παράνομη NAVTEX μέχρι στις 30 Σεπτεμβρίου, το βράδυ της Κυριακής έδεσε στο λιμάνι της Φοινίκης καθώς η οδηγία προς ναυτιλομένους πλησιάζει στο τέλος της, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι θα βγει και πάλι στην περιοχή. Η Άγκυρα όμως θέλει να στείλει και δεύτερο ερευνητικό στην περιοχή.

Σύμφωνα με σχετική NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, το ερευνητικό BILIM θα οργώσει όλη την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου για ωκεανογραφικές και κλιματολογικές μελέτες. Οι γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί έχουν δεσμευτεί από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου. Αξίζει να επισημάνουμε πως και τα δύο αυτά σκάφη δεν μπορούν να διενεργήσουν έρευνες στη υφαλοκρηπίδα αλλά μόνο επί της στήλης του ύδατος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν παραβιάζουν δηλαδή την ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά με την παράνομη NAVTEX της Τουρκίας η οποία δεν έχει καμιά δικαιοδοσία στην περιοχή, αμφισβητούν το αντίστοιχο ελληνικό δικαίωμα και συστατικό κυριαρχίας της Αθήνας. Το BILIM μάλιστα πλέοντας στην γραμμή που έχει οριστεί από την οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) θα περάσει  2,1 ναυτικά μίλια νότια από Καστελόριζο και 1,07ναυτικό μίλι από την νήσο Στρογγυλή. Το βράδυ της Κυριακής το BILIM εντοπίστηκε να πλέει ανατολικά του Αγαθονησίου με κατεύθυνση προς νότο.

Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται δηλαδή να είναι στην περιοχή ενδιαφέροντος, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των τουρκικών ερευνητικών σε δύο, σε μια περιοχή μάλιστα που έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα κινούνται και ελληνικές πολεμικές μονάδες στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων. Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάποια σημεία το BILIM θα μπαινοβγαίνει στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η Αθήνα με ΝΟΤΑΜ για την στρατιωτική της άσκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν μη τι άλλο η χρονική περίοδος μέχρι της 30 Σεπτεμβρίου θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή καθώς δύο τουρκικά ερευνητικά, τουλάχιστον μία τουρκική φρεγάτα και αριθμός ελληνικών πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων θα κινούνται λίγο πολύ στην ίδια περιοχή. Πάντως το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό NAUTICAL GEO φαίνεται πως ολοκλήρωσε τις μετρήσεις που ήταν να κάνει για τον eastmed και έβαλε πλώρη για την Κύπρο όπου όλα δείχνουν πως εκεί θα είναι το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Σουλτάνο και τον ελληνισμό.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ