Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τρίβει τα χέρια του ο Ερντογάν με τις κόντρες ΗΠΑ-Ευρωπαίων στο ΝΑΤΟ

Η έλλειψη διαβούλευσης της Ουάσινγκτον με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ενθαρρύνει την Τουρκία και συγκεκριμένα τον Ερντογάν  να  το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι  προκειμένου να ακολουθήσει   περισσότερο αυθαίρετες και  ανεξάρτητες πολιτικές αναφορικά με την εθνική ασφάλεια και τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας τους

https://www.youtube.com/watch?v=PvMszVMbFkk

Στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση Μπάιντεν έσπευσε να αποφασίσει πότε και πώς θα αποχωρήσει από τη χώρα και οι σύμμαχοί τους έμειναν στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στις διπλωματικές και στρατιωτικές αποστολές των λοιπών κρατών του ΝΑΤΟ , που έτρεχαν ανημέρωτοι και χωρίς ουσιαστική σχεδίαση να προλάβουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν , σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ΗΠΑ-Ταλιμπάν είχαν αποφασίσει

«Η ομάδα του Μπάιντεν δεν είχε καθορίσει από πρίν  την πολιτική  των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, και ενώ  χρειάστηκαν τρεις μήνες για να σχεδιαστεί μια πολιτική χωρίς  οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να έχουν ενημερωθεί στο διάστημα αυτό.  Μέχρι να ληφθεί η απόφαση, ήταν ήδη αργά », είπε ο απόστρατος Συνταγματάρχης Rich  Outzen, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του συμβούλου του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Συρία,James Jeffrey τον Φεβρουάριο.

Η απόσυρση των αμερικανικών  συστημάτων πληροφοριών,  επιτήρησης και αναγνώρισης και τερματισμός των αεροπορικών επιχειρήσεων οδήγησε στην ταχεία κατάρρευση του αφγανικού στρατού και της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία έχει μακροχρόνιους πολιτιστικούς και εθνοτικούς δεσμούς με το Αφγανιστάν και απέφυγε να πολεμήσει εναντίον των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα για να σώσει τις αφγανικές ζωές, είπε ο Outzen.

Το τουρκικό προσωπικό βοήθησε στη λειτουργικότητα των νοσοκομείων και συμμετείχε σε άλλες μη στρατιωτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της αποστολής δύο δεκαετιών, ενώ διεξήγαγε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ή άτομα που συνδέονταν με την ομάδα, δήλωσε ο Outzen.

Οι Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν που είχε πληγεί από τον πόλεμο, δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να διευθύνουν τη χώρα και μπορεί να χρειάζονται τη βοήθεια της Τουρκίας, είπε ο Outzen. «Το παραδέχθηκαν ακόμη και για τη διατήρηση ραντάρ και τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ», είπε.

Ο Ούτζεν είπε ότι η δέσμευση της Τουρκίας με το Αφγανιστάν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και του Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν αυτή τη στιγμή στερείται «εθνοτικότητας, φύλου ή πολιτικής », είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=hL0DtI-CnzY&t=14s

Η Τουρκία τοποθέτησε περίπου 500 στρατιώτες σε μη πολεμικές αποστολές στο Αφγανιστάν. Προσφέρθηκε να βοηθήσει στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ τώρα που ξένες δυνάμεις, οι οποίες όπως και τα  αμερικανικά στρατεύματα, αποχώρησαν από τη χώρα.

Το ταξίδι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αυτήν την εβδομάδα θα χρησιμεύσει για να  μετρήσει κάποιος  την κατάσταση των αμερικανικών-τουρκικών σχέσεων.

Πρίν την  επίσκεψη Ερντογάν είχε προηγηθεί διήμερο ταξίδι στην Ουάσινγκτον από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ την περασμένη εβδομάδα. Ο Αlnal συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Wendy Sherman και την υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει οποιεσδήποτε διμερείς συνομιλίες για Αμερικανούς αξιωματούχους που παρευρίσκονται στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στη συνάντηση, αλλά δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει προσωπικές συναντήσεις με ξένους ηγέτες.

Σύμφωνα με τους New York Times, σε αντίθεση με την περσινή γενική συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου διαδικτυακά  εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας, τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν να παρευρεθούν ηγέτες από τουλάχιστον 83 χώρες.

Βέβαια το ερώτημα είναι πριν το Αφγανιστάν η Τουρκία  από την πλευρά της, διαβουλευόταν με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, όταν  αγόραζε από τη Ρωσία τους S-400;

Ή μήπως διαβουλεύθηκε με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ όταν  όχι απλά έστελνε, αλλά οδηγούσε η αστυνομία, η στρατοχωροφυλακή και οι Ένοπλες Δυνάμεις της  κατά χιλιάδες παράνομους μετανάστες να εισέλθουν δια της βίας στο Ελληνικό έδαφος στον Έβρο και τα νησιά μας στο Αιγαίο;

Όταν πάλι  η Τουρκία εισέβαλλε παράνομα στη Συρία, όταν κτυπούσε και συνεχίζει να κτυπά τους Κούρδους της Συρίας του YPG,  συμμάχους των ΗΠΑ κατά του ISIS, με ποιόν αλήθεια  δυτικό σύμμαχο της διαβουλεύθηκε;

Τους μόνους με τους οποίους διαβουλεύεται , συζητά και συμμαχεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια είναι με τη Ρωσία και το Ιράν (Συμφωνία της Αστάνα) για τη Συρία και με τον φιλότουρκο Σάρατζ  , υπογράφοντας παράνομο μνημόνιο μαζί του, σε μια προσπάθεια να κλέψει μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, ισχυριζόμενη πάνω στην αυθαίρετη και ανυπόστατη θεωρία της "Γαλάζιας Πατρίδας", ότι τα ελληνικά νησιά είτε δεν έχουν καθόλου ΑΟΖ, είτε έχουν μειωμένου εύρους ΑΟΖ, κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας.

https://www.youtube.com/watch?v=70-smAg7qmc&t=3s

Ας μας επιτραπεί η υπέρβαση, με τη λογική της Τουρκίας η Μ. Βρετανία που είναι νησί, θα έπρεπε είτε να μην έχει καθόλου είτε να έχει μειωμένου εύρους ΑΟΖ, ενώ παράλληλα θα έπρεπε η Τουρκία να μοιράζεται ΑΟΖ με την Ισπανία, αφού τα νησιά της Μεσογείου δεν έχουν ΑΟΖ.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι επιχειρείται από μέρος των τουρκικών ΜΜΕ να "εξαγνιστεί" η τουρκική αυθαιρεσία και επιθετικότητα Διεθνώς, την οποία προβάλλουν μάλιστα ως αναγκαιότητα και αποτέλεσμα του γεγονότος  ότι οι ΗΠΑ δεν διαβουλεύονται με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, όπως έκαναν στο Αφγανιστάν.

Αυτές είναι τουλάχιστον αστειότητες

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...