Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ρεντίκολο ξανά οι Τούρκοι: Έτσι τους παγίδεψαν και πάλι οι Έλληνες πιλότοι

Με την τουρκική αρμάδα να επιστρέφει σταδιακά στους ναυστάθμους του έχοντας ολοκληρώσει την αεροναυτική άσκηση μεγάλης κλίμακας στην καρδιά του Αιγαίου, προκαλώντας παράλληλα συναγερμό στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έρχονται στην επιφάνεια περιστατικά που αφήνουν για μια ακόμα φορά ικανοποίηση στους Έλληνες επιτελείς.

Καταρχήν στον αέρα απέναντι στα 22 τουρκικά μαχητικά τα ισάριθμα ελληνικά απέδειξαν για μια ακόμα φορά πως υπερισχύουν και τεχνολογικά αλλά και κυρίως σε επίπεδο χειριστών και τακτικών.

Όταν το πρωί της Δευτέρας μπήκαν τα πρώτα 14 τουρκικά μαχητικά στο FIR Αθηνών, μπήκαν χωρισμένα σε 4 σχηματισμούς. Μια εξάδα μπήκε μεταξύ Χίου Λέσβου σε μεγάλο ύψος, μια 4αδα σε χαμηλότερο και άλλα δύο ζευγάρια ήρθαν βορείως της Λέσβου επιχειρώντας να καλύψουν από αέρος την τουρκική αρμάδα αφενός και αφετέρου να υλοποιήσουν μια εναέρια τανάλια που θα προσομοίωνε ένα αλληλοκαλυπτόμενο COMAO (συνδυασμός μαχητικών με διαφορετικές αποστολές).

Η Αθήνα γνωρίζοντας πως στο πλαίσιο της άσκησης θα επιχειρηθεί και αεροπορικό κομμάτι είχε το νου της. Όταν άρχισαν τα χαράματα της Δευτέρας να μετασταθμεύουν τα τουρκικά μαχητικά από τις κυρίως βάσεις τους στα ενδότερα της Ανατολίας σε προκεχωρημένες βάσεις τους, σήμανε συναγερμός και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ενίσχυσε τα ζεύγη ετοιμότητας που είχε στη Σκύρο και την Λήμνο.

Παράλληλα έθεσε σε εναέρια περιπολία περί τα δέκα μαχητικά της στην ευρύτερη περιοχή της Σκύρου.

Όταν μπήκαν τα δέκα μαχητικά νοτίως της Λέσβου, η δεκάδα που βρισκόταν ήδη στον αέρα κινήθηκε να τα αναχαιτίσει. Τα δέκα ελληνικά μαχητικά χωρίστηκαν σε δύο σμήνη ψηλά και χαμηλά αναλαμβάνοντας τους αντίστοιχους στόχους.

Όταν όλα αυτά τα μαχητικά ενεπλάκησαν τα δύο τουρκικά ζεύγη που έρχονταν βορείως της Λέσβου θεώρησαν ότι μπορούν να παγιδεύσουν τα ελληνικά και κινήθηκαν νότια.

Αυτό όμως που δεν υπολόγισαν ήταν τα «φαρμακερά» Μιράζ 2000-5 που ξεπετάχτηκαν από την Σκύρο…

Δύο Ελληνικά Μιράζ ήταν αρκετά για να ζαλίσουν τους τούρκους χειριστές που σύντομα άρχισαν να καλούν αλλήλους στον ασύρματο με την κραυγή «Μιράζ Μιράζ» προσπαθώντας να εντοπίσουν τα δελταπτέρυγα που τους «γλένταγαν».

Στο κρεσέντο αυτό προστέθηκαν άλλα δύο ελληνικά F-16 από την Αγχίαλο που έδωσαν στους τούρκους το μήνυμα ότι το πάρτι μετά από 4 αερομαχίες γύρω από την Λέσβο είχε τελειώσει…

Μη θέλοντας όμως οι Τούρκοι χειριστές να αφήσουν ακάλυπτη την αρμάδα να συνεχίσει ακάλυπτη από αέρος δεν αποχώρησαν αλλά συνέχισαν στην περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου που η Άγκυρα έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι Έλληνες χειριστές όμως εξακολούθησαν να είναι στην ώρα «6» τους και έτσι αφού σημειώθηκαν άλλες δύο αερομαχίες στην καρδιά του Αιγαίου, το τουρκικό COMAO που κάτω από πολεμικές συνθήκες θα είχε μείνει με 2 αεροσκάφη επέστρεψε «ξεπουπουλιασμένο» στην Τουρκία.

Το μεσημέρι η τουρκική πολεμική αεροπορία επιχείρησε να σώσει ότι μπορούσε από το γόητρό της και έστειλε στο Αιγαίο τρία ζεύγη F-16. Τα δύο ζεύγη ετράπησαν σε φυγή όταν αντίκρισαν τα ελληνικά αναχαιτιστικά που για μία ακόμα φορά βρέθηκαν μπροστά τους. Το τρίτο ζευγάρι που πιθανότατα είχε πιο έμπειρους χειριστές έμεινε να το παλέψει αλλά όλα είχαν τελειώσει σε 2,5 λεπτά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φωτογραφία τους κόσμισε τα φωτοπολυβόλα των Ελλήνων πριν τραπούν και αυτοί σε φυγή.

Οι 7 αερομαχίες που σημειώθηκαν την Δευτέρα είναι ετήσιο ρεκόρ ημέρας στις εμπλοκές για το 2021, καθώς ουδέποτε μέσα στην τρέχουσα χρονιά είχαν σημειωθεί τόσες σε μια ημέρα.

Η δεύτερη αντίστοιχη επίδοση των Τούρκων ήταν 4 αερομαχίες τον Μάιο.

Μαζί με τρία ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών που έβγαλαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν ελληνικά υποβρύχια που παραμόνευαν, οι Άγκυρα έστειλε χθες 26 ιπτάμενα μέσα στο Αιγαίο σημειώνοντας πέρα από τις εμπλοκές και 17 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Εκσυγχρονίζονται οι ΕΔ! Μοίρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAV Talos 2 και Γρύπας το αντίδοτο στη “Γαλάζια Πατρίδα” και τη “Μεγάλη Ρούμελη”

Οφείλουμε να περάσουμε στο στάδιο της ισοδύναμης κρούσης κατά των μικρασιατικών παραλίων με γενικευμένο τρόπο κατά των...