Ελληνοτουρκικά

''Φωτιά'' στο Αιγαίο βάζει η Άγκυρα - Συναγερμός στην Αθήνα από τουρκική άσκηση στην καρδιά του Αρχιπελάγους

Σε συναγερμό έχει τεθεί η Αθήνα καθώς η Τουρκία αμφισβητώντας για μια ακόμα φορά ξεκάθαρα την ελληνική δικαιοδοσία στο Αιγαίο προχώρησε στην έκδοση ΝΟΤΑΜ δεσμεύοντας περιοχή στην καρδιά του και συγκεκριμένα μεταξύ Σκύρου Ψαρών και Εύβοιας Άνδρου.

Η Τουρκία στην σχετική ΝΟΤΑΜ μάλιστα ισχυρίζεται παρά το γεγονός ότι έστειλε το σχετικό αίτημα στην Αθήνα, εκείνη δεν προχώρησαν στην έκδοση σχετικής οδηγίας προς αεροπόρους και για αυτό η Άγκυρα δεν οφείλει καμιά περεταίρω εξήγηση!

Η Άγκυρα δεσμεύει αυτή την περιοχή για ασκήσεις της πολεμικής της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού με την χρήση μάλιστα πραγματικών πυρών από τις 13 Σεπτεμβρίου έως στις 27 Οκτωβρίου!

Η Αθήνα με την σειρά της επισημαίνει πως μέρος της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα με την παράνομη ΝΟΤΑΜ επικαλύπτει και περιοχή Εθνικού Εναέριου Χώρου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επιφυλακή καθώς αυτή η ΝΟΤΑΜ σημαίνει πως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τουρκικά αεροσκάφη ή και πλοία θα προσπαθήσουν να μεταβούν στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή για να ασκηθούν σημειώνοντας παραβάσεις και παραβιάσεις.

Όλα αυτά την στιγμή που στην Άγκυρα γιορτάζουν τη μάχη στο Σαγγάριο καθώς την θεωρούν κομβική στιγμή στην εξέλιξη του πολέμου που στην Τουρκία αποκαλούν «πόλεμος ανεξαρτησίας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε για την επέτειο της Νίκης του Σαγγάριου: «Η χώρα μας, η οποία προστάτευσε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, τα δικαιώματα και το δίκαιο της με κόστος της ζωής της παρά τις αντίξοες συνθήκες στο παρελθόν, είναι τώρα πολύ πιο αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της με την αναπτυσσόμενη οικονομία της, τον νέο και δυναμικό πληθυσμό της, και τον αποφασισμένο, αποτελεσματικό, αποτρεπτικό και σεβάσμιο στρατό της.

Στις μάχες που διήρκεσαν 22 ημέρες και 22 νύχτες στο μέτωπο πλάτους 100 χιλιομέτρων, χιλιάδες ήρωες και τραυματίες μας, συμπεριλαμβανομένων πολλών αξιωματικών, σταμάτησαν την προέλαση του ελληνικού στρατού και άνοιξαν το δρόμο για τη νίκη. Έδειξαν την αποφασιστικότητα και τη θέληση του τουρκικού έθνους να ζήσει ανεξάρτητα».

Ο Χουλουσί Ακάρ περιέγραψε τη Νίκη του Σαγγάριου ως ένα μάθημα που δόθηκε σε όσους αναζητούν περιπέτειες στην Ανατολία, ενάντια σε όλες τις δυνάμεις εισβολής σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτός ο ηρωισμός και η αυτοθυσία που έδειξαν οι πρόγονοί μας για την προστασία της πατρίδας και των εθνικών και πνευματικών αξιών μας ήταν πάντα η μεγαλύτερη έμπνευση για εμάς στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας. Με επίγνωση των ευθυνών μας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των διοικητών της, δίνουν τον πιο ολοκληρωμένο και σκληρό αγώνα στην ιστορία της Δημοκρατίας μας, διεξάγοντας επιχειρήσεις και πέρα από τα σύνορα της χώρας».

«Η χώρα μας έφτασε σε μια εμφανή ισχύ, έχοντας λόγο στην περιοχή της και στον κόσμο και ενεργώντας προληπτικά μπροστά στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η γεωγραφία είναι πεπρωμένο και η Τουρκία είναι το πεπρωμένο αυτής της γεωγραφίας», πρόσθεσε.

Στην Αθήνα πάντως φροντίζουν για τη ενδυνάμωση των συμμαχιών και έτσι στο πλαίσιο αυτό θα αναχωρήσει μέσα στην εβδομάδα μια πυροβολαρχία Patriot με την τελετή κατευόδωσης να λαμβάνει χώρα τη Τρίτη το πρωί.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ