Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Aποκάλυψη: Έτσι σώθηκε ο Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος

Είναι γνωστό τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ξεσηκώθηκαν εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά, εκδηλώνοντας πραξικόπημα σε βάρος του.

Σύμφωνα με τον David Axe, στρατιωτικό συντάκτη το  έγκριτου National Interes,t τα γεγονότα αναφορικά με τη δράση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εκείνο το βράδυ και το πως τελικά γλύτωσε ο Ερντογάν, περιγράφονται σε άρθρο του, όπως παρακάτω:

"Λίγες στρατιωτικές μονάδες παρέμειναν ακλόνητα πιστές στον Πρόεδρο Ερντογάν. Μεταξύ αυτών ήταν η 1η κύρια βάση μαχητικών αεροσκαφών στο Εσκισεχίρ στη βορειοδυτική Τουρκία. Τα μαχητικά F-4E Terminator 2020 της βάσης πέταξαν προς βοήθεια του Ερντογάν κατά τη διάρκεια των πιο τρομερών ωρών της απόπειρας πραξικοπήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο τα F-4 ήταν υποδεέστερης μαχητικής ικανότητας σε σχέση  με τα πολύ νεότερα F-16, μέρος των οποίων έλεγχαν οι πραξικοπηματίες

Οι μοίρες της τουρκικής αεροπορίας οδήγησαν το τελικά αποτυχημένο πραξικόπημα.

Προφανώς μετά από πολύμηνο σχεδιασμό, οι πραξικοπηματίες, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπνευσμένοι από τον εξόριστο μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, είχαν τον έλεγχο μιας υπολογίσιμης αεροπορικής δύναμης, τουλάχιστον τεσσάρων F-16, τεσσάρων αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135, αρκετών μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60, επιθετικά ελικόπτερα AH-1, δύο ελικόπτερα έρευνας- διάσωσης AS532, έξι  μεταφορικά αεροσκάφη μεταφοράς C-160 και C-130 και δύο ολοκαίνουργια μεταφορικά A400.

Στις 10:00 το βράδυ της 15ης Ιουλίου, δύο ζεύγη F-16 απογειώθηκαν από την 4η Κύρια Βασική Αεροπορική Βάση στο Akinci, βόρεια της Άγκυρας. Με έναν πραξικοπηματία ως ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας να παρέχει άδεια πτήσης, τα F-16 πέταξαν χαμηλά πάνω από την Άγκυρα και, μαζί με ελικόπτερα των πραξικοπηματιών, έπληξαν κυβερνητικές, αστυνομικές  δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), σκοτώνοντας δεκάδες πιστούς προς τον Ερντογάν υπαλλήλους.

Ο Ερντογάν έκανε διακοπές στις ακτές της Μεσογείου. Προφανώς έμαθε για το επικείμενο πραξικόπημα, ο πρόεδρος επιβιβάστηκε στο VIP τζετ του Gulfstream για την περίπου μια ώρα πτήση με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Φτάνοντας πάνω από την πόλη, το πλήρωμα βρήκε το αεροδρόμιο να τελεί υπό τον  έλεγχο πραξικοπηματιών. Καθώς το Gulfstream του Ερντογάν έκανε στροφές πάνω από το αεροδρόμιο,  F-16 των πραξικοπηματιών κατευθύνθηκαν προς το προεδρικό αεροπλάνο, σκοπεύοντας ίσως να το καταρρίψουν.

Εναλλακτικά, είναι πιθανό οι ηγέτες των πραξικοπηματιών να ήθελαν να συλλάβουν και όχι να σκοτώσουν τον Ερντογάν , ώστε να μπορούν να δικάσουν τον  Τούρκο πρόεδρο σε κάποιο μελλοντικό επαναστατικό δικαστήριο.

«Οι πραξικοπηματίες είχαν εκδώσει διαταγή, ώστε εκείνο το βράδυ να αναγκάσουν το αεροπλάνο να προσγειωθεί στο Ακιντζί στην Άγκυρα για να πιάσουν ζωντανό τον Ερντογάν», δήλωσε ο Μπαμπάκ Ταγκβάεϊ, ειδικός στη στρατιωτική αεροπορία  στο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος παρέμενε πιστός στον Ερντογάν, φέρεται να παρακάλεσε την αεροπορία να υπερασπιστεί τον πρόεδρο. Αλλά οι περισσότερες από τις κύριες αεροπορικές  βάσεις  αρνήθηκαν να βοηθήσουν.

Η τρίτη κύρια αεροπορική  βάση της Konya, στη νότια-κεντρική Τουρκία, συμφώνησε να απογειώσει F-16 για να «συνοδεύσει» τον πρόεδρο, αλλά αρνήθηκε να επιτρέψει στους πιλότους αυτών να καταρρίψουν αεροσκάφη των πραξικοπηματιών.

Προφανώς μόνο η 1η κύρια αεροπορική βάση  ήταν πρόθυμη να πολεμήσει για τον Ερντογάν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Taghvaee, τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-4 της  εποχής  του Βιετνάμ, που αριθμούσαν περίπου 50, στερούνταν αποτελεσματικών πυραύλων αέρος-αέρος και δεν μπορούσαν να καταρρίψουν αεροσκάφη των πραξικοπηματιών, ακόμη και αν οι πιλότοι τους το ήθελαν.

Το πλήρωμα του Gulfstream του Ερντογάν έσωσε τον εαυτό του και τον πρόεδρό του αλλάζοντας το σήμα του ραδιοφωνικού αναμεταδότη του αεροπλάνου για να ταιριάζει με μια πτήση της Turkish Airlines και σβήνοντας τα εξωτερικά φώτα του αεροπλάνου.

Έτσι αποκρύφτηκε, το Gulfstream διέφυγε από τα F-16 των πραξικοπηματιών.

«Ο κίνδυνος κατάρριψης ενός άλλου αεροπλάνου, καθώς και η απώλεια της αξιοπιστίας, θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που επηρέασε την δυνατότητα των F-16 των πραξικοπηματιών να καταρρίψουν το αεροπλάνο του και να σκοτώσουν τον Ερντογάν», έγραψε ο David Cenciotti, ειδικός σε αεροπορικά θέματα.

Μόλις οι πιστές δυνάμεις ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το Gulfstream του Erdogan προσγειώθηκε με ασφάλεια.

Μιλώντας στο CNN αργότερα, ο πρόεδρος ήταν ασαφής για τις αμυντικές τακτικές του πληρώματός του, αλλά περιέγραψε λέγοντας ότι τα  F-16 των πραξικοπηματιών πετούσαν χαμηλά από πάνω του  σπάζοντας το φράγμα του ήχου.

Ο Ερντογάν κάλεσε τους υποστηρικτές του να ξεσηκωθούν με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να ενωθούν με τις πιστές δυνάμεις στους δρόμους, καταστέλλοντας το πραξικόπημα.

 Τα παλαιότερης τεχνολογίας  F-4 της πρώτης κύριας αεροπορικής βάσης ανέλαβαν  τελικά σε δράση.

Ανίκανα να καταρρίψουν τα F-16 των πραξικοπηματιών,, βομβάρδισαν τον αεροδιάδρομο στο Ακιντζί, αναγκάζοντας  τα κύρια αεροπορικά μέσα των  πραξικοπηματιών να μείνουν καθηλωμένα στο έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πραξικόπημα ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουλίου. Σχεδόν 300 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 πραξικοπηματιών

Μόλις  ο Ερντογάν αισθάνθηκε ασφαλής, διέταξε τις πιστές δυνάμεις να συλλάβουν περίπου 7.000 ύποπτους υποστηρικτές του πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων ανώτερων αξιωματικών.

Δεν συμφωνούν όλοι με τον Τάγκβαεϊ σχετικά με τις ενέργειες των πιλότων F-4 κατά την απόπειρα πραξικοπήματος. «Η ιστορία για τα F-4 είναι εντελώς ψευδής», δήλωσε ο Άρντα Μεβλουτόγλου, Τούρκος δημοσιογράφος που ειδικεύεται σε στρατιωτικά θέματα.

«Οι περισσότερες ένοπλες δυνάμεις ήταν πιστές στη δημοκρατία», είπε ο Μεβλουτόγλου ξεχωριστά. «Αυτός είναι ο λόγος που το πραξικόπημα δεν πέτυχε».

Ωστόσο μετά το πραξικόπημα, η κυβέρνηση διέλυσε αρκετές μοίρες της  πολεμικής αεροπορίας και ενοποίησε τον εξοπλισμό τους.

 Η αεροπορία το 2016 είχε δύο μοίρες F-4, 171 Filo και 111 Filo. Ο 171 Filo κλείστηκε αμέσως μετά το πραξικόπημα, αφήνοντας τον 111 Filo να πετάξει τα εναπομείναντα F-4 της τουρκικής αεροπορίας."

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ