Ελληνοτουρκικά

Η εμβάθυνση των σχέσεων Μ.Βρετανίας-Τουρκίας αποτελεί κίνδυνο για τον Ελληνισμό

Η Μ. Βρετανία μετά το Brexit έχει επαναπροσδιορίσει την εξωτερική της πολιτική, αφού πλέον δεν δεσμεύεται από τις Βρυξέλλες και την ΕΕ.

Αυτό της προσδίδει μία μεγάλη δυνατότητα ευελιξίας και χάραξης αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής στα πλαίσια πάντοτε του ΝΑΤΟ και της ιδιαίτερης σχέσης  της με τις ΗΠΑ.

Η Κύπρος είναι το νησί εκείνο το οποίο φιλοξενεί τις μοναδικές βάσεις της Μ. Βρετανίας, προκειμένου αυτή να ασκεί κάποιας μορφής ελέγχου σε Μ. Ανατολή και ΝΑ Μεσόγειο.

Η Τουρκία του Ερντογάν δεν ανήκει στην ΕΕ και διατηρεί  άσχημες σχέσεις με τις ΗΠΑ. 

Στον αντίποδα η Κύπρος είναι ίσως η πρώτη φορά που έχει πλησιάσει τόσο πολύ τις ΗΠΑ και αντίστροφα. Το αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, αφού πλέον οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βαίνουν από το καλό στο καλύτερο.

Παράλληλα η ΕΕ στηρίζει τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου έναντι της τουρκικής επιθετικής στάσης στη ΝΑ Μεσόγειο

Η Τουρκία τέλος επιθυμεί ως λύση για το Κυπριακό την δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών στην Μεγαλόνησο με δική του ΑΟΖ το καθένα, αποβλέποντας στον προσπορισμό και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που φιλοξενούνται στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επίσης η Τουρκία έχει "απλωθεί" σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρμο Καραμπάχ, ενώ τελεί σε μια ιδιόμορφη διπλωματική απομόνωση από τη Δύση. Παράλληλα έχει προσεγγίσει πολύ  Ρωσία-Ιράν και Κίνα, ενώ παράλληλα διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στην Αφρική, έχοντας δημιουργήσει στρατιωτική και πολιτικοοικονομική συνεργασία με χώρες όπως η Σομαλία, Αιθιοπία, Ουγκάντα, Νίγηρας, Κένυα.

Ο Ερντογάν έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για τη χώρα του την οποία επιχειρεί να ανάγει σε κέντρο του "Τουρκισμού" και ηγέτιδα δύναμη των χωρών της Κεντρικής Ασίας. Παράλληλα έχει άριστες σχέσεις με Κατάρ, Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν -Ουκρανία πρωτίστως και με  Κόσσοβο, Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη δευτερευόντως.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει την πολεμική της βιομηχανία σε καλό βαθμό ωστόσο σε κρίσιμα απάρτια, όπωςπχ οι κάμερες  για τα UAV της και κυρίως σε κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης υπολείπεται, γεγονός που σε συγκερασμό με το εμπάργκο από Καναδά (κάμερες UAV)-ΗΠΑ (εκδίωξη από πρόγραμμα F-35)-Γερμανία (μη παροχή κινητήρα για άρμα Altay), καθυστερούν σημαντικά τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Τουρκία γενικά θα λέγαμε ότι χρειάζεται την Μ. Βρετανία για απόκτηση γνώσης και πολεμικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και αιχμής, η δε Μ, Βρετανία μπορεί να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως χώρα όχημα έτσι ώστε να επανακάμψει μέσω αυτής στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Κύριο και αρχικό όχημα για τους παραπάνω σχεδιασμούς και των δύο είναι η οικονομία και το εμπόριο. Μέσω ανάπτυξης της συνεργασίας σε αυτούς τους δύο τομείς των δύο χωρών, στη συνέχεια θα έρθει η συνεργασία εταιρειών σε ευαίσθητους τομείς όπως αυτός της άμυνας ,της εξόρυξης υδρογονανθράκων καθώς και άλλων εξειδικευμένων τομέων.

Ειδικά πιθανή συνεργασία Μ. Βρετανίας -Τουρκίας σε αυτούς τους δύο τομείς μέσω εταιρειών των δύο χωρών αλλά και διακρατικών συμφωνιών, θα έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε Ελλάδα και Κύπρου τόσο σε θέματα αμύνης όσο και σε θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) στη ΝΑ Μεσόγειο

Νέα εμπορική συμφωνία

Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία το επόμενο έτος, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου Γκράχαμ Στιούαρτ, σε μια προσπάθεια να διευρύνει τους τομείς για ισχυρότερη διμερή εμπορική συνεργασία.

«Τόσο η τουρκική κυβέρνηση όσο και εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης νέων τομέων για την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας», ανέφερε ο Stuart το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα διαπραγματευτούμε μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών(ΣΕΣ) το επόμενο έτος."

Τον Δεκέμβριο του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε την πρώτη εμπορική συμφωνία με την Τουρκία. Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών είναι μια ιστορική ΣΕΣ, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και καλύπτει βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας μετά τη Γερμανία, αλλά η τελωνειακή ένωση της ΕΕ με την Τουρκία σήμαινε ότι η ΣΕΣ δεν θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας μετά το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 36,5 % μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων (TİM).

Το Λονδίνο και η Άγκυρα θα διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις για μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία το επόμενο έτος "επειδή πιστεύουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία μπορούν να κάνουν περισσότερα σε συνεργασία", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στο AA.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι μια ελκυστική αγορά, ο Στιούαρτ είπε ότι υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που η Βρετανία και οι εταιρείες μπορούν να κάνουν με την Τουρκία, τονίζοντας την τεχνογνωσία της Τουρκίας σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και αυτόνομα συστήματα.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας έχουν κερδίσει τη φήμη για τη μαχητική τους ικανότητα τα τελευταία χρόνια, αφού απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στη Συρία, τη Λιβύη και στον Καύκασο, ενώ χρησίμευσαν επίσης ως ένα σημαντικό σύμβολο για να αναδείξουν τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας παγκοσμίως.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δραματικές ώρες- Πλακώθηκαν ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών με τον Ουκρανό Α/ΓΕΕΔ Στρατηγό Α. Σίρσκι για την κατάρρευση του μετώπου (Βίντεο)

Ο ουκρανικός στρατός έχει υποχωρήσει από τουλάχιστον 11 οικισμούς-Οι Ρώσοι προελαύνουν από Χάρκοβο έως Λιμάν­-Δύο...