Ελληνοτουρκικά

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσεις Αξιωματικών στην Τουρκία

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνεδρίαση, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις θα πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου, θα  ασχοληθεί με τις προαγωγές των Συνταγματαρχών, την παράταση των καθηκόντων τους ή τη συνταξιοδότησή τους και τους φακέλους προαγωγών και αναθέσεων καθηκόντων των Στρατηγών.

Εκτός από τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, Πτέραρχο  Hasan Küçükakyüz και τον Διοικητή του Ναυτικού, Ναύαρχο Adnan Özbal, των οποίων η θητεία παρατάθηκε κατά ένα έτος στο πλαίσιο των περσινών αποφάσεων του Συμβουλίου στο YAŞ,  θα συζητηθεί τι θα γίνει με τον Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγό Ümit Dündar, ο οποίος συμπλήρωσε το όριο και την ηλικία παραμονής φέτος.

Πριν από τη σύνοδο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, τα μέλη του Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκέπτονται το Αντικκαμπίρ όπως κάνουν κάθε χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ οι μελέτες του YAŞ αναμένεται να ολοκληρωθούν σε μία ημέρα, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Συμβούλιο θα εφαρμοστούν μετά την έγκριση του Προέδρου Ερντογάν.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο είναι οι φάκελοι και η ανάθεση καθηκόντων Στρατηγών και Ναυάρχων.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την περίοδο παραμονής στο αξίωμα, καθώς και το όριο ηλικίας.

Ο Διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, Στρατηγός Dündar, ανέλαβε σημαντικά καθήκοντα στις εγχώριες και διασυνοριακές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Ναύαρχος Özbal στην προστασία της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ο Πτέραρχος Küçükakyüz στις αεροπορικές επιχειρήσεις που προκάλεσαν βαριά χτυπήματα σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ποιοί  θεωρείται ότι θα προαχθούν

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της YAŞ, κάποιοι Αξιωματικοί αναμένεται να προαχθούν σε υψηλότερο βαθμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο  Διοικητής της 3ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Şeref Öngay, του οποίου η θητεία επεκτάθηκε πέρυσι, και ο Διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου Αντιστράτηγος Ali Sivri, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αντιστράτηγος Selçuk Bayraktaroğlu,  Ο Επικεφαλής Σχεδιασμού του Γενικού Επιτελείου  Αντιστράτηγος Yavuz Türkgenci, ο Διευθυντής Διοίκησης και Δόγματος (EDOK) Αντιστράτηγος Sinan Yayla, ο Διοικητής του 3ου Σώματος Υποστράτηγος Kemal Yeni, ο Διοικητής Αεροπορικής Εκπαίδευσης Αντισμήναρχος Ziya Cemal Kadıoğlu και ο Αρχηγός του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος lsmail Güneykaya είναι μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται ότι θα προαχθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μέλη του Συμβουλίου

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Συγκρότημα, τα μέλη του Συμβουλίου  θα είναι τα παρακάτω:

Αντιπρόεδρος Fuat Oktay, Υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar, Υπουργός Δικαιοσύνης Abdulhamit Gül, Υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu, Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Lütfi Elvan, Υπουργός Εθνικής Παιδείας Ziya Selçuk, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιούλερ, o Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων Ümit Dündar, Διοικητής Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Adnan Özbal και Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Hasan Küçükakyüz.

Κλείνοντας θα επισημάνουμε ότι πάντα οι κρίσεις Αξιωματικών στην Τουρκία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τούτο γιατί από την ψηλάφιση των βιογραφικών των νεοπροαχθέντων Αξιωματικών, προκύπτουν χρήσιμες ενδείξεις-συμπεράσματα.

Οπωσδήποτε το κριτήριο της πίστης και αφοσίωσης στο καθεστώς Ερντογάν παίζει κομβικό  και πρωτεύοντα ρόλο στις κρίσεις από το 2016 και εντεύθεν.. Θα δούμε να παίζει ρόλο και η απόκτηση πολεμικής εμπειρίας; Αυτό είναι ένα ερώτημα που σε λίγο χρονικό διάστημα μέλει να απαντηθεί.

Επίσης οι νεοπροαχθέντες θα έχουν προϋπηρεσία σε νατοϊκές θέσεις ή σε αποστολές στο εξωτερικό και ιδίως σε ΗΠΑ-Ισραήλ-Ρωσία;

Αυτά θα αποτελέσουν χρήσιμες ενδείξεις για το αν και κατά πόσο η Τουρκία επιθυμεί να επανέλθει ή όχι στη Δύση.

Ίδομεν.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ