Ελληνοτουρκικά

Η Γερμανία εθελοτυφλεί και εξοπλίζει την Τουρκία

Οι εντάσεις στα Βαλκάνια ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δεν έχουν μειωθεί εδώ και δεκαετίες. Αυτό έγινε αισθητό πρόσφατα και σε πολιτικό επίπεδο όταν η Ελλάδα τον περασμένο μήνα εξέφρασε της δυσαρέσκεια της με τη Γερμανία, σχετικά με την παράδοση έξι υποβρυχίων στο τουρκικό ναυτικό.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχολίασε ότι εάν η Δυτική Ευρώπη συνεχίσει να κλείνει τα μάτια της και να μην επιβάλει εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας, η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο θα γείρει επικίνδυνα προς την μεριά της Άγκυρας.

Παρά τις εκκλήσεις των Ελλήνων πολιτικών, η Ευρώπη δεν σχεδιάζει να επιβάλει εμπάργκο όπλων προς το παρόν. Επιπλέον, η Τουρκία θα παραλάβει τα γερμανικά υποβρύχια, καθώς η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία μπλόκαραν το αίτημα της Ελλάδας και καταψήφισαν ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εξαγωγές υποβρυχίων στην Τουρκία.

«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη βαθιά απογοήτευσή μας σχετικά με τις προτάσεις για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Τόσο ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης όσο και εγώ έχουμε μιλήσει πολλές φορές σε σχεδόν όλους στη Γερμανία για την ανάγκη να διατηρηθεί η ισορροπία στο Αιγαίο», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στις 16 Ιουνίου, μόλις πριν από ένα μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία ότι κάνει ό, τι μπορεί για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων. Ταυτόχρονα, τα ''σήματα'' που προέρχονται από την ΕΕ αφορούν περισσότερο την συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία παρά την απομόνωσή της.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία εξακολούθησε να υφίσταται κριτική τόσο από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ, όσο και από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο πρόσφατα, η Άγκυρα αναγκάστηκε να στραφεί σε έναν άλλο προμηθευτή κινητήρων ελικοπτέρων (Ουκρανία), καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν στην Τουρκία ότι δεν θα εκδώσει άδεια εξαγωγής για τον αμερικανικό κινητήρα.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, άλλες αρνούνται ανοιχτά τον διάλογο μαζί της, όπως συμβαίνει με τη Γαλλία, ακόμη και μετά τα άλυτα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από την παρενόχληση γαλλικής φρεγάτας από την Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ υποστηρίζει ανοιχτά την ελληνική πρωτοβουλία να αντιταχθεί και να επιβάλει κυρώσεις όπλων εναντίον της Άγκυρας και αποφάσισε να υπογράψει διμερή συμφωνία για να εξασφαλίσει ότι μια στρατιωτική συνεργασία με τους Έλληνες θα αποτελέσει εμπόδιο στις περιφερειακές επιδιώξεις της Τουρκίας.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο στο Πενταπόσταγμα, το Βερολίνο έχει μια ανάρμοστη σχέση όχι μόνο με την Άγκυρα, αλλά και με άλλα καθεστώτα, σύμφωνα με τους ίδιους Ισραηλινούς ειδικούς, δείχνοντας ότι οι Γερμανοί κινούνται σε λάθος δρόμο, ενώ σε συνδυασμό με περιστατικό “ναζιστικού πάρτι” στην Βαλτική από ολόκληρο γερμανικό λόχο, θέτονται ερωτήματα για την εξωτερική πολιτική μιας χώρας που ηγείται της ΕΕ.

Οι Ισραηλινοί ειδικοί καλά κάνουν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας τους, κάτι που οφείλουμε να κάνουμε και εδώ στην χώρα μας, μετά τις αλλεπάλληλες “παγίδες” των Γερμανών, όπως την προαναφερθείσα επικείμενη παράδοση στην Τουρκία υποβρυχίων Type-214, την συνεργασία σε πολλά αμυντικά προγράμματα (ειδικά παραυλικά), καθώς και τον εξοβελισμό της Ελλάδος από την πρόσφατη σύνοδο για την Λιβύη.

Η στάση Γερμανίας-Τουρκίας δείχνει ένα κοινό μέτωπο κατά όλων των χωρών της Α.Μεσογείου, υποκρύπτοντας την αδήριτη ανάγκη του Βερολίνου να βάλει “πόδι” στα κοιτάσματα σε αυτή την περιοχή μέσω….Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ