Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία “στήνει” μεθοδικά δίκτυο βάσεων drone γύρω από Ελλάδα/Κύπρο

Είναι πλέον γεγονός ότι το τουρκικό καθεστώς “στήνει” μεθοδικά ένα τεράστιο δίκτυο βάσεων μη επανδρωμένων εναερίων αεροσκαφών ( και σε λίγο και σκαφών) γύρω από την ελληνική και κυπριακή επικράτεια με σκοπό τον εκβιασμό του ελληνισμού για να πετύχει αναίμακτα τα προκλητικά σχέδια του σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Για αυτό και η Άγκυρα, έχει ξεκινήσει μια διπλωματική και ειδησεογραφική εκστρατεία, κατασυκοφάντησης της Ελλάδος, αφού υπάρχει πλέον σοβαρός λόγος που οι Τούρκοι δεν θέλουν την διεξαγωγή ελληνικών στρατιωτικών ασκήσεων στα νησιά “πρώτης γραμμής” στο Αιγαίο, αλλά και την παρουσία ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο.  

Η χώρα μας σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο εξετάζει σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν, ενάντια στο τουρκικό σχέδιο περικύκλωσης ελληνικών νήσων και χερσαίου εδάφους, χάρη στις τουρκικές βάσεις UAV.

Το ελληνικό γενικό επιτελείο εκτιμά ότι η Τουρκία δημιουργεί ένα πλέγμα βάσεων εξοπλισμένων με πυραύλων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, με σκοπό να καταστήσει την χώρα μας όμηρο των ορέξεων και των προκλήσεων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hürriyet, γίνεται γνωστό ότι οι Τούρκοι θα αναπτύξουν βάσεις UAV στο Τσεσμέ, την αεροπορική βάση του Νταλαμάν, το Λευκόνικο στην Κύπρο και στην Τρίπολη της Λιβύης, δημιουργώντας ένα δίκτυο βάσεων drone, που θα απειλούν συνεχώς, μέρα και νύκτα, Ελλάδα και Κύπρο.

Εάν σε αυτές τις βάσεις προστεθεί και μία ακόμα στην Αλβανία, μετά την αγορά  (με τουρκικά χρήματα) από τα Τίρανα, δήθεν ‘’άοπλων” BAYRAKTAR, τότε το σχέδιο της Τουρκίας γίνεται απολύτως κατανοητό.

Υπάρχουν κύκλοι ειδικών επί αμυντικών θεμάτων,οι οποίοι ανησυχούν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ήδη την Αλβανία, αλλά πιθανόν και τα Σκόπια, ως δορυφόρους για την παρακολούθηση της Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι Ελλάδα και Ιταλία, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, έχουν αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Αλβανίας.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση παραβίασης του αλβανικού εναέριου χώρου, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα απογειωθούν άμεσα και θα λάβουν δράση.

Τι θα γίνει όμως όταν Τούρκοι χειριστές στείλουν τα “αλβανικά”  drone κοντά στην ελληνική επικράτεια;

Στην Κύπρο οι Τούρκοι έχουν εντοπίσει μέσω σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησε το πλοίο Barbaros Hayrettin Paşa στα ανοικτά της Κύπρου, μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, και για αυτό θα ξεκινήσουν εργασίες γεώτρησης.

Η βάση εξοπλισμένων drones στο Λευκόνοικο θα εξυπηρετεί σίγουρα την ασφάλεια των τουρκικών πλοίων που θα διενεργούν παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κινήσεις Κύπρου-Ελλάδος

Σε κινήσεις που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones) έχει προχωρήσει το υπουργείο άμυνας και η Εθνική Φρουρά όπως αποκάλυψε ο Κύπριος ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης.
Οι κινήσεις που γίνονται αφορούν την προμήθεια συστήματος το οποίο θα είναι σε θέση να εξουδετερώνει την απειλή από τον αέρα και πιο συγκεκριμένα το ενδεχόμενο να σταθμεύουν σε μόνιμη βάση τουρκικά Drones.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από ελληνικής πλευράς έχουμε στο τελικό στάδιο την διαδικασία  για το "αόρατο" UAV Lotus, ειδικά σχεδιασμένο για την αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων και την αναγνώριση απειλών, θα συνεργάζονται με τα ελληνικά μαχητικά.

Το LOTUS – LOW Observable Tactical Unmanned System χρησιμοποιεί μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά, όπως:
 
-Στελθ ιδιότητες

-Ανεξάρτητες λειτουργικές δυνατότητες

-Αξιοπλοΐα και διαλειτουργικότητα με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ

-Αξιόπιστες επικοινωνίες

-Εκτεταμένη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

-Κυβερνο-ασφάλεια και δυνατότητα υποστήριξης πρόσθετων αποστολών.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη 15 UAVs. Σε 8 υπολογίζονται τα γαλλικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Sperwere του Στρατού Ξηράς. Εξι UAVs διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, τα ελληνικής κατασκευής Πήγασος ΙΙ Block 1, έχοντας ως βάση τους από τον Αύγουστο του 2017 την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Άλλα 4 ίδιου τύπου είναι δε υπό κατασκευή και θα ενισχύσουν την Πολεμική Αεροπορία, ενώ τα ισραηλινά HERON έχουν έδρα την Σκύρο.

Φυσικά και δεν φτάνουν αυτές οι κινήσεις, αλλά αυτό το γνωρίζουν πλέον όλοι οι υπεύθυνοι λήψεων αποφάσεων στο ΥΠΑΜ, και εκτιμάται ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια αγορά αριθμού εξοπλισμένων drone, παράλληλα με την αμυντική συνεργασία με Ισραήλ, ΗΠΑ για την δημιουργία ενός ελληνικού επιθετικού μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Κόσμος 0

Εκεί που ήσουν ήμουνα! Σκηνικό Έβρου στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ-Τώρα νιώθουν στο πετσί τους οι Ευρωπαίοι την αξία της Ελλάδας (Βίντεο)

Βίαια επεισόδια με μετανάστες στα σύνορά της Πολωνίας -Aυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών στα σύνορα με τη Λευκορωσία σε...