Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία προβαίνει με άκρα μυστικότητα στην κατασκευή πυραύλου που καταστρέφει το ραντάρ των S-400;

Ακούσια ή εσκεμμένα, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης της Τουρκίας "Anatolian Eagle", ένας αξιωματούχος της πολεμικής αεροπορικής  ανέφερε ότι η Τουρκία εργαζόταν σε έναν πύραυλο που θα μπορούσε να πλήξει το ραντάρ του συστήματος αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας και να εξουδετερώσει τη χρήση του.

Αυτή η ανακοίνωση έγινε στην τουρκική επαρχία Κόνυα. Ο συγκεκριμένος επιβεβαίωσε ότι η Rocketsan εργάζεται στο έργο και ο πύραυλος έχει προγραμματιστεί να γίνει μέρος του εξοπλισμού του μαχητικού TF-X πέμπτης γενιάς της Τουρκίας.

Ο πύραυλος ονομάζεται "Γύπας", στα τουρκικά Akbaba, και είναι ένας τύπος πυραύλου αντιραντάρ.

Θα αντικαταστήσει τους αμερικάνικους πυραύλους AGM-88 HARM που  ήδη χρησιμοποιούνται από τους Τούρκους, ο οποίος είναι πύραυλος υψηλής ταχύτητας και πλήττει τους σταθμούς ραντάρ του εχθρού.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο πύραυλος θα έχει ιδιαίτερο σχεδιασμό, ραντάρ AESA, παθητική κεφαλή RF.

Αυτές είναι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον πύραυλο.

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει το έργο υπό «αυστηρή εμπιστευτικότητα» και δεν υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά ή πληροφορίες. Είναι δύσκολο να βρεις τίποτα στο δημόσιο χώρο και μετά από αίτημα του BulgarianMiliter.com προς το Rocketsan, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση ή άρνηση αυτών των πληροφοριών.

Το βάρος, το εύρος και το μέγεθος  του πυραύλου είναι αδιευκρίνιστα ακόμη

O πύραυλος AKBABA  θα επιτρέψει στην Άγκυρα να ενισχύσει τις δυνατότητές της στον τομέα των επιθετικών όπλων διεξαγωγής  ηλεκτρονικού πολέμου.

Ρώσοι ειδικοί λένε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους το έργο κατασκευής αυτού του πυραύλου είναι άκρως απόρρητο ,είναι ότι μετά την αγορά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας από την Άγκυρα, οι Τούρκοι άρχισαν να αναζητούν μια επιλογή για την αντιμετώπιση των συστημάτων τους.

Άλλοι λένε ότι ακόμα κι αν συμβαίνει αυτό, οι περιοχές όπου βρίσκονται τα ρωσικά συστήματα εναέριας άμυνας S-400 υποστηρίζονται γενικά από συστήματα αντιπυραυλικών μικρής και μεσαίας εμβέλειας που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τον τουρκικό «γύπα».

Οι συγκεκριμένη πληροφορία αν και είναι ανεπιβεβαίωτη και προέρχεται από ανοικτές πηγές, φαντάζει ως πιθανώς αληθής αναφορικά με το σκέλος της προσπάθειας που επιχειρείται από τους Τούρκους να "χτίσουν" το δικό τους οπλοστάσιο διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου, ο οποίος στα σύγχρονα πεδία στρατιωτικών επιχειρήσεων παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην επίτευξη νίκης.

Η δημιουργία κενού στην εχθρική αεράμυνα είναι ένα από τα κλειδιά εκείνα που θα οδηγήσουν σταδιακά στην πλήρη καταστολή της, με ολέθριες συνέπειες για τον αντίπαλο, αφού θα στερείται των "ματιών και των αυτιών του" μεταφορικά.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι Τούρκοι πριν παραλάβουν τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, είχαν στείλει  αρχικά για εκπαίδευση στο Αζερμπαϊτζάν, που διαθέτει S-300, το προσωπικό των Ενόπλων τους Δυνάμεων τους το οποίο στη συνέχεια εκπαιδεύθηκε στη Ρωσία στους S-400.

Aκολούθως έγινε σταδιακά η παραλαβή και η δοκιμή από τους Τούρκους των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στο αεροδρόμιο Μουρτέντ στην Άγκυρα και  μεταγενέστερα δομικαστική βολή στη Σινώπη.

Eδώ θα πρέπει να σταθούμε σε ένα "επεισόδιο" αναφορικά με τους S-400 που απέκτησαν οι Τούρκοι . πρίν λίγους μήνες

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε  ότι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι οι Τούρκοι μηχανικοί προσπάθησαν να ανοίξουν τους εγκεφάλους των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, με σκοπό να διεξάγουν την αντιγραφή τους, ενώ ήθελαν να «πειράξουν» και το σύστημα αναγνώρισης «φίλιου/εχθρού».

Αντί για αυτό όμως, οι Τούρκοι φέρονται να κατέστησαν κάποια από αυτά τα συστήματα «άχρηστα» εντελώς, κάνοντας τους Ρώσους μηχανικούς να απορούν....

Ρώσοι μηχανικοί είχαν τοποθετήσει ειδικές δικλίδες ,χωρίς να γνωρίζουν οι Τούρκοι που τα άνοιξαν, ώστε τα συστήματα των S-400 να μην μπορούν να δεχθούν μη εξουσιοδοτημένη είσοδο από κανέναν, για να μη μπορέσουν οι Τούρκοι ποτέ να χρησιμοποιήσουν τους ρωσικούς πυραύλους εναντίον ρωσικών μαχητικών.

Οι Ρώσοι σχεδιαστές, μηχανικοί, τεχνικοί δεν είναι ανόητοι. Πωλώντας τέτοια συστήματα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, εισήγαγαν σε αυτά ειδικά «τσιπ» που δεν επιτρέπουν σε αυτούς τους πυραύλους να εξουδετερώνουν ρωσικά αεροσκάφη.

Δεύτερον, ένα τέτοιο όπλο πωλείται με μειωμένες πάντα δυνατότητες μάχης.

Και τρίτον και πιο σημαντικό πράγμα, το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα έχει τρόπους που όταν κάποιοι προσπαθήσουν να “ανοίξουν” τα  κυκλώματα, τα συστήματα να γίνονται αμέσως άχρηστα.

Μόλις οι Αμερικανοί μπουν σε κάποιο είδος κόμβου, ο οποίος θεωρείται μυστικός, τότε θα εξουδετερωθεί αμέσως», εξήγησε ο Βίκτορ Μπαράνετς, στρατιωτικός ειδικός της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda.

«Φυσικά, όταν πωλούν τέτοιου είδους όπλα σε τρίτες χώρες, οι Ρώσοι μηχανικοί υποχρεούνται να περιορίσουν τις δυνατότητές τους, για να βεβαιωθούμε ότι οι «Δυτικοί εταίροι μας» δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα δικά μας όπλα εναντίον μας.

Επομένως, οι δυτικοί ειδικοί δεν θα είναι σε θέση να λύσουν το «αίνιγμα» του S-400.

Επιπλέον, το μη εξουσιοδοτημένο άνοιγμα των συστημάτων ελέγχου των S-400 απαγορεύεται κατόπιν συμφωνίας, ενώ η σύμβαση με την Άγκυρα αναφέρει ρητά  ότι απαγορεύεται η μεταφορά της τεχνογνωσίας αυτών των όπλων σε τρίτες χώρες», πρόσθεσε ο Μπαράνετς.

«Οι S-400 χρησιμοποιούν υπολογιστές όχι μόνο με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και με πλήρη τεχνητή νοημοσύνη" , είχε συμπληρώσει.

Όταν οι Τούρκοι αποφάσισαν να μας εξαπατήσουν όλους, και  να αγοράσουν μόνο δύο συστοιχίες των πυραύλων αυτών, το έκαναν για να τους αποσυναρμολογήσουν και να φτιάξουν ένα αντίγραφο, προσπαθώντας να ακολουθήσουν το κινεζικό σχέδιο.

Οι Κινέζοι αγόρασαν S-300 και έφτιαξαν ένα αντίγραφο δικό τους το οποίο και πωλούν», δήλωσε ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Γιούρι Κούτοφ.

Οι Τούρκοι ήθελαν επίσης να «πειράξουν» και τα συστήματα αναγνώρισης «φίλο ή εχθρού», τα οποία εγκαταστάθηκαν από Ρώσους μηχανικούς, οι οποίοι όμως σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές τους την είχαν στήσει κανονικά.

Η Άγκυρα με αυτήν την κίνηση ήθελε να ελέγξει το λογισμικό των ρωσικών πυραύλων για να προετοιμάσει τα συστήματα αυτά κατά της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας , ήθελε να πείσει τις ΗΠΑ ότι οι S-400 δεν αποτελούν γενικά απειλή για την συμμαχία, ή τελικά ήθελε να δημιουργήσει το δικό της πύραυλο "Akbaba"  που προαναφέραμε για την εξουδετέρωσή του προκειμένου να το χρησιμοποιήσει αναλόγως των περιστάσεων;

Κλείνοντας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ενώ οι S-400 ήταν το κύριο σημείο διαφωνίας, από πάρα πολλά, μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, μετά τη συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν στο περιθώριο διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ δεν ειπώθηκε τίποτε σχετικό παρά μόνο ότι το θέμα εξετάζετε από επιτροπές των δύο χωρών.

Τι εξετάζουν άραγε αυτές οι επιτροπές και γιατί ακόμη και τώρα δεν έπεσε βαρύς ο πέλεκυς των κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ-ΕΕ, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν περιχαρής να έχει προαναγγείλει νέες σοβαρές προκλήσεις σε Κύπρο και ΝΑ Μεσόγειο μετά τις 20 Ιουλίου;

Ίδομεν!

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...