Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι προσπαθούν να εμποδίσουν τις πτήσεις των Heron

Ιδιαίτερα ενοχλημένη φαίνεται πως είναι η Τουρκία από την έως τώρα δράση των ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron.

Όλα δείχνουν πως στην Άγκυρα αποφάσισαν να βάλουν εμπόδια με κάθε τρόπο στην επιχειρησιακή τους αξιοποίηση από την ελληνική πλευρά.

Ένα πρώτο δείγμα που συνδυάζεται βέβαια και με αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας στο FIR Αθηνών είναι η έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α3586 από την Τουρκία.

Σε αυτή την οδηγία προς ιπταμένους, η Άγκυρα ζητά να αλλάξει η Ελλάδα τον «διάδρομο» που αναφέρεται στην Ελληνική ΝΟΤΑΜ με αριθμό Α1987, επειδή αυτός διέρχεται από πεδίο βολής που έχει «δεσμεύσει» η ίδια με την τουρκική παράνομη ΝΟΤΑΜ Α6774.

Λέμε παράνομη γιατί η Τουρκία δεν έχει την δικαιοδοσία να εκδίδει ΝΟΤΑΜ μέσα στο FIR Αθηνών.

Επειδή προφανώς η Αθήνα δεν προχώρησε στην αλλαγή του διαδρόμου, οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν την Ελληνική ΝΟΤΑΜ άκυρη αμφισβητώντας έτσι και πάλι την ελληνική δικαιοδοσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για ποιο λόγο όμως εκδόθηκε η Ελληνική ΝΟΤΑΜ που αναστάτωσε τους Τούρκους και προσπάθησαν να την ακυρώσουν.

Πρόκειται για μια ακόμα οδηγία προς Ιπταμένους που έχει να κάνει με τον προγραμματισμό πτήσεων των ισραηλινής προέλευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron που απέκτησαν πρόσφατα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα η Ελληνική ΝΟΤΑΜ Α1987 αναφέρει πως πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα διενεργηθούν επ ωφελεία της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η ισχύς το αεροδιαδρόμου και της δεσμευμένης περιοχής θα είναι από τις 8 Ιουλίου έως τις 15 Ιουλίου.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Σκύρο, θα πετάξει νοτιοδυτικά της Χίου και στην συνέχεια θα στρέψει νότια περνώντας πάνω από την Ικαρία και κάθετα πάνω από την περιοχή που έχουν δεσμεύσει παράνομα οι Τούρκοι στην καρδιά του Ικάριου Πελάγους.

Στην συνέχεια θα πετάξει δυτικά της Αστυπάλαιας και πάνω από το βόρειο άκρο της Καρπάθου για να βγει στο πέλαγος νοτιοανατολικά της Ρόδου όπου και θα μπει στην περιοχή που έχει δεσμευτεί για την περιπολία του.

Μια περιοχή που φτάνει σχεδόν στις ανατολικές εσχατιές του FIR Αθηνών, ανατολικότερα και νοτιότερα του ακριτικού Καστελορίζου.

Πάντως όλα δείχνουν πως η Τουρκία δεν μπορεί ακόμα να «χωνέψει» την ανωτερότητα των Ελληνικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Heron ένα από τα οποία συναντήθηκαν με ένα δικό της Βayraktar ανατολικά της Ρόδου, όπως αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα.

Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από αυτή την «συνάντηση» έστειλε το Σάββατο ένα δικό της μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ΑΝΚΑ να πραγματοποιήσει παραβίαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας μπαίνοντας στο FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου και πτήση προς ανατολάς βγαίνοντας στο FIR Λευκωσίας.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ