Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σε πλήρη ισχύ το τουρκολυβικό σύμφωνο στα νότια της Κρήτης

Το αμφιλεγόμενο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, Τουρκία και Λιβύη, υπερασπίζεται με "νύχια και με δόντια" η Άγκυρα, με συνεχείς παρουσίες του τουρκικού ναυτικού ανοιχτά της Λιβύης. Την ίδια στιγμή, οι ειδήσεις ότι ο Ερντογάν αναλαμβάνει τον ρόλο του "χωροφύλακα" σε περιοχές που ορίζει το παράνομο σύμφωνο οριοθέτησης δίνουν και παίρνουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεταναστευτικές ροές από την Λιβύη παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με την ΕΕ, μέχρι πρότινος, να αναλαμβάνει την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστευτικών κυμάτων, μέσω της Frontex. Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί, η αδιάφορη στάση που κρατάει το ιταλικό Λιμενικό το τελευταίο χρονικό διάστημα, δίνοντας "λευκή επιταγή" στον Ερντογάν να δράσει.

https://www.youtube.com/watch?v=HoKS3XGEYDM

Οι Τούρκοι εκπαιδεύουν το λιβυκό λιμενικό

Στο πλαίσιο του σχεδίου της Τουρκίας να διατηρήσει μια «μακροχρόνια παρουσία» στη Λιβύη, η Άγκυρα συνεργάζεται με την ακτοφυλακή της Λιβύης για να αναχαιτίσει μεταναστευτικά σκάφη που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, αναλαμβάνοντας έναν κρίσιμο ρόλο που έπαιξε μέχρι τώρα η ΕΕ, ανέφεραν οι Sunday Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 13 Μαΐου, μια φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού 28 μίλια από τη Λιβυκή πόλη Χομς πήγε να βοηθήσει μια λέμβο με 97 μετανάστες στο πλοίο πριν παραδώσει την επιχείρηση διάσωσης στους Λίβυους.

"Ένας λιμενικός από τη Λιβύη που λαμβάνει εκπαίδευση από την Άγκυρα γίνεται οπαδός της Τουρκίας", "αυτό είναι πολιτικά τρομακτικό για την Ευρώπη" σχολιάζουν Ευρωπαίοι αναλυτές.

Λαλίστατοι να σημειώσουμε εμείς, για ακόμη μια φορά οι Ευρωπαίοι, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνουν ουσιαστική δράση σε υπαρκτές απειλές που θέτουν σε κίνδυνο την συνοχή και την ύπαρξη της ΕΕ. 

https://www.youtube.com/watch?v=zOfY9-ejVXc&t=1s

 

Ορδές μεταναστών στη Λιβύη- Τι αναφέρουν οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες 

 

Πάνω από 70.000 μετανάστες περιμένουν στη Λιβύη για να πραγματοποιήσουν τη διέλευση προς την Ευρώπη, τονίζει η υπηρεσία πληροφοριών της Ιταλίας.

Η ανησυχία για τις νέες αφίξεις αυξάνεται όταν 2.150 μετανάστες εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό για να ταξιδέψουν στο μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούσα την προηγούμενη εβδομάδα. 800 από τους παράτυπους μετανάστες στοιβάχτηκαν στην κυριολεξία μέσα σε δυο μικρά αλιευτικά σκάφη.

«Τα κέντρα υποδοχής μας έχουν χώρο για μόλις 200 μετανάστες, οπότε κοιμόνταν έξω από τις πύλες της κεντρικής πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Salvatore Martello.

https://www.youtube.com/watch?v=hUjjfSyRppQ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...