Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

''Καρφώνουν'' τα αμυντικά προγράμματα της χώρας Τούρκοι στρατιωτικοί

Εννέα άτομα έχουν συλληφθεί στην Τουρκία με κατηγορίες για διενέργεια κατασκοπείας «σχετικά με τα ναυτικά αμυντικά προγράμματα της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνελήφθησαν άτομα που είχαν σχέση με τον τουρκικό οργανισμό δημοσίων συμβάσεων, την προεδρία της αμυντικής βιομηχανίας, ένας απόστρατος και ένας εν ενεργεία Συνταγματάρχης, ένας Ταγματάρχης και τρία άτομα που απασχολούνται στον ιδιωτικό βιομηχανικό τομέα.

Οι ύποπτοι κατασκοπείας συνελήφθησαν κατόπιν εντολής του γενικού εισαγγελέα της χώρας, που διερευνούσε υποθέσεις κατασκοπείας και συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η κράτηση των εννέα νέων κατασκόπων, προήλθε ύστερα από επιχείρηση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν άτομα που είναι ύποπτα για σχέδιο εξαπάτησης.

Οι αξιωματικοί που διενεργούσαν την επιχείρηση, διαπίστωσαν ότι οι δόλιες συναλλαγές περιελάμβαναν ορισμένες στρατιωτικές συμφωνίες, οι οποίες προκάλεσαν τους ανακριτές να συνεχίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι, στα τέλη Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 26 άτομα, ύποπτα για βιομηχανική κατασκοπεία στον τουρκικό αμυντικό κλάδο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα 26 μέλη ανήκουν σε τρομοκρατική ομάδα που διασυνδέεται με τον  μουσουλμάνο κληρικό Fethullah Gulen.

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε τότε τις συλλήψεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε πέντε διαφορετικές επαρχίες. Μετά από εξέτασή τους  απελευθερώθηκαν επτά ύποπτοι και αποφασίστηκε η κράτηση των υπόλοιπων 19.

"Αυτός ο έλεγχος στοχεύει να αποκαλύψει τη διείσδυση των Γκουλενιστών στην εθνική αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας", δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος που ασχολείται με την  συγκεκριμένη έρευνα.  

 

Αξιωματούχος των υπηρεσιών  ασφαλείας δήλωσε ότι οι 26 κρατούμενοι κατείχαν τις εξής θέσεις: 

 

Δεκαέξι είναι πρώην υπάλληλοι της Turkish Aerospace Industries, τέσσερις είναι πρώην υπάλληλοι της Aselsan της μεγαλύτερης αμυντικής εταιρείας της Τουρκίας, δύο είναι πρώην υπάλληλοι στρατιωτικού λογισμικού της Havelsan, δύο είναι πρώην υπάλληλοι του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας, γνωστό και ως TUBITAK, ένας είναι πρώην υπάλληλος της εταιρείας κατασκευής πυραύλων Roketsan και ο τελευταίος είναι πρώην υπάλληλος του κυβερνητικού οργανισμού προμηθειών άμυνας, γνωστός στο παρελθόν ως  SSM, που αργότερα  υπήχθη στον Πρόεδρο Ερντογάν και μετονομάστηκε σε SSB.

Ο δικαστικός αξιωματούχος είπε τότε ότι θα ακολουθήσει μια μακρά νομική διαδικασία, κατά την οποία οι κατηγορούμενοι θα δικάζονται. Δεν έκανε πρόβλεψη για τις ετυμηγορίες, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει διαδικασία προσφυγής, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, προβλέποντας ότι η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2018, αρκετές δεκάδες μηχανικοί και αξιωματούχοι που εργάζονταν για αυτό που οι αρχές περιέγραψαν ως «κρίσιμα γηγενή προγράμματα» συνελήφθησαν στο πλαίσιο κυβερνητικής έρευνας στην Τουρκία.

Η Άγκυρα  μετά τις τελευταίες συλλήψεις έχει  δημιουργήσει επιτροπή για τη διερεύνηση υποθέσεων κατασκοπείας  η οποία περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από το ναυτικό, το υπουργείο Άμυνας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, οι ύποπτοι κοινοποίησαν εμπιστευτικά δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τους πόρους του έργου, τις τιμές, τις τεχνικές προδιαγραφές και τη συμβατική πρόοδο σε ξένες αμυντικές εταιρείες.

«Οι εκπρόσωποι ξένων εταιρειών κοινοποίησαν αυτά τα δεδομένα στις εταιρείες τους και κέρδισαν πλεονεκτήματα στις προσφορές και στα δικά τους έργα», σύμφωνα με δήλωση του εισαγγελέα.

Τέλος τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Άγκυρα, ετοιμάζει νόμο για την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε ύποπτους και αποδεδειγμένα ότι διενήργησαν  κατασκοπία στον αμυντικό κλάδο της χώρας. Επί του παρόντος, όσοι καταδικάζονται για βιομηχανική κατασκοπεία καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης έως και 10 έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το "κυνήγι μαγισσών" συνεχίζεται ανελέητο από το καθεστώς Ερντογάν, ακολουθώντας το δόγμα "όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εχθρός μου και εχθρός του κράτους". Μετά τις εκτενείς εκκαθαρίσεις  σε αεροπορία, στρατό, ναυτικό, στρατοχωροφυλακή, διοίκηση ασφαλείας ακτών, δικαστικό σώμα, αστυνομία, τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΜΕ, βουλευτές και το κουρδικό κόμμα HDP, σειρά έχουν οι εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία.

Στην παρούσα χρονική φάση πολλά εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας καθυστερούν ή έχουν μπεί στο ψυγείο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, όπως το πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών F-16 το οποίο δεν γίνεται στις ΗΠΑ αλλά στην Τουρκία, το πρόγραμμα του  τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους TF-X ουσιαστικά είναι στάσιμο, το πρόγραμμα του τουρκικού άρματος Altay ξέμεινε από κινητήρα αφού η Γερμανία δεν τον δίνει και η Τουρκία καταφεύγει σε νοτιοκορεατική πατέντα, τα τουρκικά UAV δεν έχουν πλέον κάμερες υψηλής ευκρίνειας παντός καιρού αφού ο Καναδάς επέβαλλε εμπάργκο και η Τουρκία ψάχνεται  και τέλος το  mini αεροπλανοφόρο Anadolu ξέμεινε από αεροπλάνα και θα φέρει UAV τα οποία χρειάζεται να κατασκευαστούν για να μπορούν να αποπροσγειωθούν από αυτό.

Αυτό έχει γίνει λόγω της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, η οποία χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα και οπορτουνισμό.

Ωστόσο στα μάτια του τουρκικού λαού θα πρέπει να βρεθεί ή καλύτερα να εφευρεθεί ο φταίχτης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ