Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σε αποσύνθεση οι Τουρκικές ΕΔ: Μαζικές φυλακίσεις σήμερα με εντολή Ερντογάν

 Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης απηύθυνε νέες διώξεις σε βάρος ατόμων, με την κατηγορία ότι ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Fetullah (FETÖ) και οι οποίοι κατέχουν σημαντικές θέσεις στις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).

Συγκεκριμένα διώκονται 122 άτομα της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων, 30 άτομα της Τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας, 22 άτομα της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, 1  από την Διοίκηση της Ακτοφυλακής και 22 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 4 συνταγματάρχες, 1 Αντισυνταγματάρχης, 9 ταγματάρχες , 24 Λοχαγοί, 32 Υπολοχαγοί, 3 Ανθυπολοχαγοί , 142 δόκιμοι αξιωματικοί καθώς επίσης 216 ενεργοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικευμένου λοχία, και 42 μαθητών που είχαν αποβληθεί στρατιωτικά σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια οι Διευθύνσεις του Τμήματος Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας της Κωνσταντινούπολης και οι επαρχιακές διοικητικές δυνάμεις  ξεκίνησαν μια επιχείρηση ταυτόχρονα σε 66 επαρχίες και στα κατεχόμενα στην Κύπρο. 

Ο μέχρι σήμερα απολογισμός των επιχειρήσεων , κάνει λόγο για σύλληψη 111 από τους υπόπτους οι οποίοι  βρίσκονται ήδη στο αστυνομικό τμήμα και 55 που κρατούνται από την Στρατοχωροφυλακή.

 Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να συλληφθούν και οι υπόλοιποι 66.  

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι οι ΤΕΔ βρίσκονται σε αποσύνθεση, με τις διώξεις να συνεχίζονται από το καθεστώς Ερντογάν 5 χρόνια μετά το πραξικόπημα, με αμείωτη ένταση. Πεποίθησή μας είναι ότι το αξιόμαχο των ΤΕΔ βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, αφού έχει επέλθει μετά το πραξικόπημα του 2016 αποψίλωση όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από πολλά και έμπειρα στελέχη.

Ενδεικτικά παραθέτουμε στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα την εκτίμησή μας

Συγκεκριμένα,  οι συλληφθέντες αξιωματικοί  μετά το πραξικόπημα του 2016 ,διοικούσαν το 1/3 των ΤΕΔ

Οι περιοχές των Σχηματισμών και των Μονάδων που διοικούσαν οι συλληφθέντες αξιωματικοί κάλυπταν το 45% της τουρκικής επικράτειας.

Το 41% των Ανωτάτων Αξιωματικών των ΤΕΔ περιλαμβανόταν μεταξύ των συλληφθέντων

Συνολικά από τις 15 Ιουλίου 2016 που έγινε η απόπειρα του πραξικοπήματος, μέχρι τα τέλη του 2018 στις ΤΕΔ έγιναν τα ακόλουθα:

Αποστρατεύθηκαν 14729 στελέχη των ΤΕΔ, εκ των οποίων 150 ήταν Ανώτατοι Αξιωματικοί, 7595 αξιωματικοί, 5723 μόνιμοι υπαξιωματικοί και 1261 οπλίτες (με σύμβαση και εξιδικευμένοι).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικά για τους Ανώτατους Αξιωματικούς των ΤΕΔ  κρίνω σκόπιμο να αναφέρω, ότι πριν το πραξικόπημα αριθμούσαν 325 και μετά από αυτό μόλις 201, για να φθάσει τους 244 το 2018.

Το καθεστώς Ερντογάν με πολυάριθμες προσλήψεις προσπάθησε να καλύψει τα «πολλά κενά» στην αλυσίδα της Διοίκησης των ΤΕΔ στα χαμηλά κλιμάκια πρωτίστως, με πρόσληψη πιστών οπαδών του. Στα πλαίσια αυτά αύξησε το ποσοστό επαγγελματικού στρατιωτικού προσωπικού από 43,2% που ήταν το 2016 σε 47.71% το 2018.

Αναφορικά με τα «υψηλά κλιμάκια» έφτασε στο σημείο, σε Σώματα Στρατού που ο Διοικητής του  ήταν Αντιστράτηγος, να τοποθετείται λόγω έλλειψης Υποστράτηγος και να προάγονται σε Ταξιάρχους, Συνταγματάρχες οι οποίοι δεν ήταν απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου.

Τα παραπάνω επέφεραν σημαντικότατο πλήγμα στη δομή, οργάνωση και ικανότητα των ΤΕΔ να αναλάβουν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ