Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Τρόμος" σε Τουρκία: Σενάρια αναχαίτισης τουρκικής επίθεσης στην άσκηση "Ηνίοχος 2021"

Τρομερά σενάρια φέρονται από ειδικό αμυντικό αναλυτή να εκτελέστηκαν στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» με προσομοίωση αναχαίτισης “τουρκικής” επίθεσης σε Ελλάδα, καθώς και εναέριας “επίθεσης” του Ισραήλ στο Ιράν.   

Ο ίδιος αναλυτής τονίζει ότι οι πτήσεις των αεροσκαφών από τις αεροπορικές βάσεις Αράξου και Ανδραβίδας προκάλεσαν τρομερή ανησυχία στην τουρκική κυβέρνηση, για αυτό και όλες οι απογειώσεις και πτήσεις των αεροσκαφών της άσκησης, παρακολουθούνταν στενά από τουρκικά αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποιήσεως E-7T.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τουρκική πολεμική αεροπορία, παρακολουθούσε σε  καθημερινή βάση της πτήσεις των μαχητικών που συμμετείχαν στην άσκηση.

Ο ίδιος αναφέρει ότι “’ένα άλλο επίτευγμα της άσκησης ήταν η παροχή ειδικής ευκαιρίας στις αεροπορικές δυνάμεις Ελλάδας, Γαλλίας, Ισραήλ και Κύπρου, να πραγματοποιήσουν κοινές αποστολές και σενάρια αντιμετώπισης οποιασδήποτε πιθανής επίθεσης από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας, χερσαίας και ναυτικής προσβολής στα ελληνικά νησιά.

Από την άλλη πλευρά, οι Ισραηλινοί πιλότοι των μαχητικών F-15I Ra'am και F-16I Sufa από την 69η και την 107η αεροπορικές μοίρες αντίστοιχα, προσομοίωσαν στον ΙΝΙΟΧΟ-21, επίθεση από αέρος σε χερσαίους στόχους που προστατεύονται από ρωσικό πυραυλικά συστήματα, όπως το S-300PMU-1 ορίας και το TOR M1 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, προκειμένου να εκπαιδευτούν σε παρόμοιες συνθήκες κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων  του Ιράν, οι οποίες προστατεύονται από παρόμοια αμυντικά συστήματα”, καταλήγει ο Babak Taghvaee

Εδώ και χρόνια, η ελληνική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί δύο ρωσικά αμυντικά συστήματα, το S-300PUMU-1 και το TOR M1.

Αυτά τα συστήματα είναι παρόμοια με το S-300PMU-2 και το TOR M1 της αεράμυνας των Ιρανών Φρουρών της επανάστασης, τα οποία προστατεύουν πολλές πόλεις, σημεία πρόσβασης και στρατιωτικές βάσεις στο Ιράν.

“Οι Ισραηλινοί εξέτασαν επίσης με την χρήση μαχητικών αεροσκαφών  F-15I, (τα μόνα μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που είναι ικανά να μεταφέρουν βόμβες κατά προσωπικού) σενάρια διείσδυσης στις υπόγειες ιρανικές εγκαταστάσεις του Natanz.

Αυτή τη φορά, οι Ισραηλινοί πιλότοι στον ΙΝΙΟΧΟ-21, προσομοίωσαν επίσης σενάριο αεροπορικής επίθεσης στη Συρία και το Ιράν, υλοποιώντας προσομοίωση στον ελληνικό εναέριο χώρο, πετώντας σε χαμηλά υψόμετρα σε κοιλάδες και Όρη της δυτικής Ελλάδας.

Τα πληρώματα των ελληνικών συστημάτων αεράμυνας εκμεταλλεύτηκαν επίσης την ευκαιρία μέσω της ασκήσεως αυτής, ώστε να προσομοιώσουν σενάρια ανίχνευσης και εντοπισμού εχθρικών μαχητικών με σκοπό την “καταστροφή τους”, αυξάνοντας έτσι την ετοιμότητα μάχης τους σε περίπτωση πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης με την Τουρκία", καταλήγει ο ίδιος.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage 2000, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers - GCI, η Ισπανία με F/A - 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρατηρητές είναι η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, διεξήχθησαν επιθετικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης, αμυντικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αντεπίθεσης επιφανείας με τη συνδρομή της αεροπορικής δύναμης σε χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις, αποστολές αναγνώρισης, αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης, αποστολές εναντίον χρονικά ευαίσθητων στόχων (Time Sensitive Target), επιχειρήσεις άμεσης καταστολής στόχων - υποστήριξης, επιχειρήσεις επιθετικής σάρωσης (High Value Airborne Asset) αλλά και επιχειρήσεις υποστήριξης (Slow Mover).

Σε μια άσκηση σαν τον«ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» παρουσία Αμερικανών, Ελλήνων Ισραηλινών και λοιπών πιλότων από άλλες χώρες, το μόνο σίγουρο είναι ότι έγιναν και δοκιμάστηκαν πολλά σενάρια που δεν “λέγονται”, ενώ  από την άλλη πλευρά πολλά “λέγονται” που δεν έγιναν.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ