Ελληνοτουρκικά

"Βραχυκύκλωσε" ο Τατάρ: "Mπράβο Μεβλούτ- Καλά τα είπες στον Δένδια"

«Μπράβο είπαμε όλοι μας σε σας κύριε υπουργέ», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεπέρασε τα όρια και είπε πράγματα που δεν έπρεπε να ειπωθούν.

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα επηρεάσει την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τις προχθεσινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα, κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα με τον κ. Τσαβούσογλου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι θέλει να τον ευχαριστήσει. «Η χθεσινή του απάντηση ήταν πολύ κατάλληλη», είπε. Πρόσθεσε ότι με κάθε ευκαιρία η Τουρκία και ο Πρόεδρός της λένε ότι θα στηρίξουν μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Με τη τηλεοπτική προπαγανδιστική σειρά «Κάποτε στην Κύπρο», συνέχισε, όλοι βλέπουν τι βάσανα πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι και πρόσθεσε ότι και οι έχουν δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι σφετερίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτά που λένε πως τους ανήκει η ΑΟΖ και η κυριαρχία, δεν είναι σωστά. Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπήρξαν εντάσεις με την Ελλάδα και μετά είπαν να συζητήσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και γι΄ αυτό ξεκίνησε ο διερευνητικός διάλογος που εδώ και 5 χρόνια είχε σταματήσει.

Είδαν, συνέχισε, την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα ως μια ευκαιρία να «εξομαλυνθούν τα πράγματα». Σημείωσε ότι ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο και χαρακτήρισε τη δική του συνάντηση μαζί του ως ωραία και ειλικρινή. «Σίγουρα ακούστηκαν οι διαφορετικές απόψεις και από τις δύο πλευρές αλλά έγινε σε ένα φιλικό κλίμα». Σίγουρα, συνέχισε, δεν είναι εφικτό μέσα σε μια μόνο συνάντηση να φύγει όλη αυτή η ένταση, αλλά η έναρξη διερευνητικών συνομιλιών και η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί.

Πριν τη διάσκεψη Τύπου, είπε ο κ. Τσαβούσογλου από τον κ. Δένδια και την ομάδα του ήρθε ένα ενδιαφέρον αίτημα, "εμείς δεν θα αναφερθούμε σε ζητήματα που δημιουργούν αντιπαράθεση. Γι αυτό αναμένουμε και από εσάς την ίδια προσέγγιση". Εάν ακούσατε τη δική μου ομιλία, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, είπα ότι σίγουρα υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας, αλλά περισσότερο αναφέρθηκα στο πώς αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Κατά τον Τσαβούσογου, ο Ν. Δένδιας από ένα σημείο και μετά «με ψευδείς κατηγορίες άρχισε να κατηγορεί και τη χώρα μου και το έθνος μου. Δεν ήταν δυνατό να το αποδεχθώ».

Αυτό τι σημαίνει διερωτήθηκε ο κ. Τσαβούσογλου όταν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση συζητούν αυτά τα θέματα αλλά στη διάσκεψη Τύπου ο κ. Δένδιας χρησιμοποιεί άλλη ρητορική. «Αυτό σημαίνει ότι εγώ (η Ελλάδα) θέλω να συνεχίσω τον καβγά». Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για μαξιμαλιστική προσέγγιση, στον κατ’ όνομα χάρτη της Σεβίλλης. «Εάν συνεχίσουν να τα πιστεύουν αυτά δεν θα φτάσουμε άλλωστε πουθενά». Με τον χάρτη της Σεβίλλης, που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, συνέχισε, δεν θα φτάσουν πουθενά. «Τον χάρτη της Σεβίλλης τον μεταφράσαμε κομμάτι κομμάτι, δείξαμε ότι δεν ισχύει».

Επανέλαβε την πρόταση της Τουρκίας για διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο και τη θέση της Τουρκίας ότι καμία χώρα δεν έχει εθνικά χωρικά ύδατα 6 μίλια και εθνικό εναέριο χώρο 10 μίλια, μόνο η Ελλάδα το ζητεί αυτό. «Ζητάς αυτό το εκτός νομικής βάσης αίτημα και μετά παραπονιέσαι ότι ήρθαν τουρκικά αεροπλάνα και παραβίασαν την κυριαρχία σου», είπε.

Ως οικοδεσπότες, είπε, έδειξαν την απαραίτητη φιλοξενία και καλοσύνη. «Εντός μπορεί να συζητούμε τα πάντα αλλά δυστυχώς στη διάσκεψη Τύπου ο κ Δένδιας βγήκε εκτός ορίων. Κι εγώ έδωσα τις απαραίτητες απαντήσεις εκ μέρους της χώρας και του έθνους μου». Υπήρξαν, συνέχισε, κατηγορίες και για το Κυπριακό και τους Τουρκοκύπριους κι ο ίδιος απάντησε.

Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να πάρει μια απόφαση, οι καβγάδες μπροστά από τον Τύπο δεν βοηθούν. Ούτε και οι συνεχείς αναφορές στην ΕΕ βοηθούν να φτάσουμε κάπου. Στο πραγματικό πεδίο, είπε, ούτε η ΕΕ, ούτε άλλες χώρες στηρίζουν την Ελλάδα με άλλο τρόπο πλην της ρητορικής.

«Τα προβλήματα θα τα λύσουμε εμείς, αυτοί απλά σας προκαλούν. Σας πουλούν όπλα, παίρνουν τα λεφτά σας, μετά τραβούν πίσω και παρακολουθούν κάνοντας δηλώσεις. Δεν έχει κανένα άλλο όφελος. Ως δύο γείτονες χώρες τα ζητήματα θα τα συζητήσουμε εμείς, πρέπει εμείς να βρούμε τις λύσεις». Η Τουρκία, πρόσθεσε, θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση και δήλωσε ότι αναμένει πιο εποικοδομητικές δηλώσεις και από τον Έλληνα υπουργό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ