Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εύκολος στόχος για την Ελληνική ΠΑ τo TCG Αnadolu - Μειώνονται οι δυνατότητές του

Ο lsmail Demir, Πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και ο Salim Atay, Πρόεδρος του Γραφείου Ανθρώπινου Δυναμικού της Προεδρίας, συμμετείχαν ζωντανά σε πρόγραμμα αναφορικά με το υπό κατασκευή πλοίο TCG Anadolu

Ο Ιsmail Demir είπε ότι μέσω ζωντανής σύνδεσης, το πλοίο είχε αρχικά σχεδιαστεί ως πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων πολλαπλών ρόλων και αργότερα και ως  πλατφόρμα εναέριων μέσων.

Εξηγώντας ότι το πλοίο που θα μεταφέρει διάφορα θωρακισμένα οχήματα,  αποβατικά  σκάφη  και στρατεύματα είναι κατάλληλο και  για την ανάπτυξη της αεροπορικής ισχύος προσθέτοντας ράμπα, ο Demir είπε:

"Αυτό ήταν ένα είδος προφητείας. Γιατί ενώ σκεφτόμαστε" Τι κάνουμε; ", Για να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική αεροπορική δύναμη, αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια αλλαγή όταν βλέπουμε πόσο  αλλάζουν το παιχνίδι τα drone μας. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που δεν μπορεί να ονομαστεί αερομεταφορέας με την κλασική έννοια, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει την αεροπορική του δύναμη ως ένα βαθμό ως πλατφόρμα μεταφοράς ισχύος. " είπε.

Ο Demsmail Demir δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 70% αυτόχθονα συστήματα στο TCG Anadolu

Υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα διαχείρισης μάχης  και το λογισμικό, που είναι κατά κάποιον τρόπο ο εγκέφαλος του πλοίου, είναι αυτόχθονα και ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, ο Demir είπε ότι η κατασκευή του πλοίου έγινε στο τοπικό ναυπηγείο και παρόλο που έλαβε υποστήριξη από την ισπανική εταιρεία για το σχεδιασμό, τελικά είναι πολύ καλύτερο από αυτό που αρχικά ευελπιστούσε.

Ο Ντεμίρ δήλωσε ότι περισσότερες από 200 τουρκικές εταιρείες συνέβαλαν σε ένα ευρύ φάσμα συστημάτων όπως ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, καλωδιακά και οπλικά συστήματα, καθώς και στο σύστημα διαχείρισης πολέμου. Ο Ιsmail Demir σημείωσε ότι οι εταιρείες έδειξαν τις ικανότητές τους στον τομέα και κέρδισαν πλεονέκτημα στις εξαγωγές.


Στη συνέχεια έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες που το πλοίο  θα  προσθέσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις:

"Για να παρέχει λειτουργική αποδοτικότητα σύμφωνα με το όραμα μας, θα μπορεί να μεταφέρει   τεθωρακισμένες μονάδες  σας,  και ελικόπτερο τόσο  ναυτικής συνεργασίας όσο και ξηράς  καθώς και drone για τα οποία έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο προκειμένου να ενεργήσει οπουδήποτε κριθεί απαραίτητο. Αυτό το πλοίο θα αυξήσει θαλάσσια δύναμη κρούσης της Τουρκίας και θα  αυξήσει την δυνατότητα παρέμβασής μας σε απομακρυσμένες ή άλλες περιοχές εντός η πλησίον των χωρικών υδάτων μας. Θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε στην απομάκρυνση ανθρώπων και σε κρίσεις προερχόμενες από φυσικές ή ανθρωπιστικές καταστροφές "

Ανάλυση

Με τις παραπάνω δηλώσεις επαληθεύονται οι πληροφορίες, ότι  η Τουρκία σκοπεύει να μετασκευάσει το mini αεροπλανοφόρο της Anadolu, που πλέον θα χρησιμοποιεί drone, αντί για μαχητικά αεροσκάφη F-35, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ έθεσαν εκτός προγράμματος  μαχητικών F-35 την Τουρκία λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400,  για το οποίο οι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διακινδύνευαν να δώσουν στη Μόσχα γνώσεις σχετικά με την τεχνολογία του αεροσκάφους. Η Τουρκία  έκτοτε αναζητούσε τρόπους να ενσωματώσει στο Anadolu εγχώριας κατασκευής drone.

«Για να έχει drone την ικανότητα απογείωσης και προσγείωσης σε αεροπλανοφόρο, η δομή τους πρέπει να είναι ισχυρή, επειδή υπόκεινται σε πολύ υψηλά G-σοκ. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα νέο UCAV (μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης) που θα προσγειωθεί και θα απογειωθεί με επιτυχία στο TCG Anadolu σε ένα χρόνο»,  είχε αναφέρει ο Bayraktar, Διευθύνων Σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας κατασκευής drone, πρίν από ένα μήνα.

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Anadolu προκειμένου να επιτρέπουν την προσγείωση-απογείωση των drone θα καθυστερήσουν την παράδοση του σίγουρα, αφού θα πρέπει να γίνουν μετατροπές κατασκευαστικές στο πλοίο που απαιτούν μελέτη και χρόνο. Το κυριότερο όμως είναι ότι το Anadolu θα αποτελεί το μοναδικό στο είδος του σκάφος που θα μετασκευαστεί για να φιλοξενεί drone. Αυτό σημαίνει ότι οι "τουρκικές πατέντες" θα είναι πρότυπες και πουθενά δοκιμασμένες. Σίγουρα θα επηρεαστεί αρνητικά η επιχειρησιακή αξιοπιστία και απόδοση του Anadolu από αυτό.

Το γεγονός ότι θα φέρει UAV, αντί μαχητικών αεροσκαφών το εν λόγω πλοίο, υποδηλώνει ότι η μαχητική του ισχύς μειώνεται σημαντικά, ενώ θα αποτελεί έναν σχετικά εύκολο στόχο για την πολεμική μας αεροπορία, αφού δεν μπορεί να συγκριθεί ένα μαχητικό αεροσκάφος Rafale, F-16 Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας με ένα τουρκικό drone Bayraktar.

Επίσης πέραν των ανωτέρω, οι ίδιοι οι Τούρκοι δηλώνουν ότι η ανάπτυξη του Drone Bayraktar 3 που να είναι συμβατό με το Anadolu, θα τους πάρει ένα χρόνο τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι για την επόμενη χρονιά, εγώ λέω δύο χρόνια τουλάχιστον, το Anadolu και να το ποντίσουν στη θάλασσα δεν θα συνιστά απειλή αλλά εύκολο στόχο για εμάς.

Ακόμη φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να εμείνουν στο θέμα των S-400  και να μην τους παραδώσουν πίσω στη Ρωσία, αφού δεν υπολογίζουν να επανέλθουν στο πρόγραμμα των F-35  και να "τα βρούν" με τις ΗΠΑ. Αν οι Τούρκοι  υπολόγιζαν ή είχαν πρόθεση να τα βρούν με τις ΗΠΑ, δεν θα  είχαν ως λύση την κατασκευή νέου drone Bayraktar TB3 προκειμένου να "ντύσουν" το Anadolu

Από άποψης περιοχής ανάπτυξης του Anadolu, προβλέπεται ότι για τον επόμενο χρόνο από την καθέλκυσή του, ενδείκνυται να κινείται  στην ευρύτερη περιοχή νοτίως Καστελορίζου-Ανατολικά Ρόδου- Νοτίως Κρήτης και για λόγους εντυπωσιασμού μπορεί να το βγάλουν στο κεντρικό Αιγαίο, στην περιοχή δυτικά Λέσβου-Χίου.

Κλείνω λέγοντας ότι το Anadolu χωρίς ίδια αεροπορική υποστήριξη χάνει σημαντικό ποσοστό από το να αποτελεί ουσιαστική απειλή για τα νησιά μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ