Ελληνοτουρκικά

Nέες εξελίξεις με την HalkBank: Θα ''σκάσει'' η βόμβα στα χέρια Ερντογάν;

Η Τουρκική κρατική εταιρεία Halkbank, που αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, υποστήριξε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης ότι ήταν απαλλαγμένη από τη δίωξη, ανέφερε το Reuters την Τρίτη.

Ο δικηγόρος της Halkbank Simon Latcovich είπε ότι η τράπεζα ήταν «συνώνυμη» με την Τουρκία και ως εκ τούτου εμπίπτει στις προστασίες που προσφέρονται στην ομοσπονδιακή πράξη Εξωτερικών Κυβερνητικών Ασυλιών, δήλωσε το Reuters.

Ενώ ο Latkovich ισχυρίστηκε ότι οι επικεφαλείς « έχουν ασυλία  ακόμη και σε ποινικές υποθέσεις», ο αμερικανός εισαγγελέας Sidhardha Kamaraju είπε ότι ο νόμος εφαρμόζεται μόνο σε αστικές υποθέσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Η Halkbank κατηγορείται για τραπεζική απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία για τη συμμετοχή της σε εμπόριο χρυσού  έναντι  ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, βοηθώντας την Τεχεράνη να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο πυρηνικό της πρόγραμμα. 

Η τουρκική τράπεζα ισχυρίζεται ότι δεν είναι ένοχη για τις κατηγορίες.

Ο Kamaraju προέτρεψε το δικαστήριο να απορρίψει μια «δραματική επέκταση» της FSIA, δήλωσε το Reuters.

Ο Latcovich υποστήριξε την ασυλία της Halkbank με βάση το ότι «εισπράττει φόρους για την κυβέρνηση» και οι μετοχές της πλειοψηφίας ανήκουν στο κράτος.

«Οι αξιωματούχοι της τράπεζας θα απολάμβαναν διπλωματική ασυλία;» ρώτησε ένας δικαστές του δικαστηρίου, σύμφωνα με τον Λι. Όταν οι δικηγόροι της Halkbank είπαν ότι δεν θα το κάνουν, ο δικαστής συνέχισε να ρωτάει: «Λοιπόν, πώς είναι η τράπεζα συνώνυμη με το τουρκικό κράτος;»

Συμπέρασμα

Η υπόθεση Halkbank πλήτει άμεσα τον ίδιο τον Ερντογάν, αφού τότε Υπουργός οικονομίας και Οικονομικών στην Τουρκία ήταν ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος εμπλέκεται άμεσα και φυσικά ενεργούσε κατόπιν εντολών του "Σουλτάνου".

Οι ΗΠΑ με την εν λόγω υπόθεση "κρατάνε στο χέρι" τον Ερντογάν, ο οποίος επί Προέδρου Τράμπ έκανε απέλπιδες προσπάθειες προκειμένου να κλείσει το  δικαστικό θέμα της τουρκικής Τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναμένονται πολύ σοβαρές εξελίξεις, αφού ο Ερντογάν θα πρέπει να "λογικευθεί", γιατί αλλιώς οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να του προξενήσουν πάρα πολύ μεγάλη ζημιά τόσο οικονομική, όσο και πολιτική. 
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ