Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία βάζει τα πράγματα στη θέση τους για τη Σύμβαση του Μοντρέ

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνει τον αποκλεισμό περιουσιακών στοιχείων μελών της οργάνωσης FETO, συμπεριλαμβανομένων του ηγέτη Fetullah Gulen, του Daesh / ISIS, του PKK και της ακροαριστεράς τρομοκρατικής ομάδας DHKP-C.

Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία 377 ατόμων λόγω της συμμετοχής τους σε οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του FETO Fetullah Gulen, των αρχηγών και των «ανώτερων στελεχών» του PKK και άλλων μελών.

Μεταξύ των 205 μελών της FETO των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία μπλοκαρίστηκαν, ξεχώρισε το όνομα του Fetullah Gulen, επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης της FETO.

Τα περιουσιακά στοιχεία των 77 PKK, εννέα DHKP-C και 86 μελών της τρομοκρατικής ομάδας DAESH μπλοκαρίστηκαν επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το FETO και ο ηγέτης του με έδρα τις ΗΠΑ Fetullah Gulen, σύμφωνα με την Τουρκία ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα 251 άτομα νεκρούς και 2.734 τραυματίες.

Η Άγκυρα κατηγορεί επίσης το FETO ότι βρίσκεται πίσω από μια μακροχρόνια εκστρατεία για την ανατροπή του κράτους μέσω της διείσδυσης του στους τουρκικούς θεσμούς, ιδίως του στρατού, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.

Οι παραπάνω οικονομικές διώξεις έρχονται  χρονικά σε συνέχεια, αστυνομικών διώξεων σε βάρος Απόστρατων Τούρκων Ναυάρχων  για το θέμα της Σύμβασης του Μοντρέ, θέμα για το οποίο τοποθετήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία.

Το έργο Kanal Istanbul, ένα έργο κανάλι ναυσιπλοΐας που έχει σχεδιαστεί για να παρακάμψει την πλωτή οδό Bosporus της Κωνσταντινούπολης, βρίσκεται στο έδαφος της Τουρκίας και αποτελεί υπόθεση των αρχών της χώρας, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Alexey Yerkhov, προσθέτοντας ότι το έργο δεν επηρεάζει τις διεθνείς διατάξεις που απορρέουν από τη Σύμβαση του  Montreux.

Το έργο δεν θα ακυρώσει τις απαιτήσεις της Σύμβασης του Montreux, ανέφερε το Σπούτνικ επικαλούμενο  συνέντευξη του Yerkhov στην Rossiya TV την Τρίτη, αλλά θα παρουσιαστούν νέες οικονομικές απαιτήσεις ή προϋποθέσεις στα πλοία που θα περάσουν από τη νέα θαλάσσια διάβαση

Οι παραπάνω δήλωση του Ρώσου διπλωμάτη έρχεται ύστερα από τη σύλληψη 10 συνταξιούχων Ναυάρχων από την τουρκική αστυνομία, μετά από επιστολή που υπέγραψαν 104 από αυτούς προειδοποιώντας για πιθανή απειλή για τη συνθήκη μετά από παρατηρήσεις της κυβέρνησης για το θέμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η δήλωση ήταν «απαράδεκτη» και συνεπάγεται επικείμενο πραξικόπημα.

Ο Yerhov δήλωσε ότι το έργο των καναλιών και η Σύμβαση του Montreux συνδέονταν φυσικά μεταξύ τους, αν και έμμεσα.

«Εάν χτιστεί το Canal Istanbul, αυτό δεν σημαίνει ότι η Σύμβαση του Montreux θα ακυρωθεί. Καμία από τις διατάξεις της Σύμβασης σχετικά με τη μεταφορά μέσω των στενών ή των πολεμικών πλοίων δεν μπορεί να αλλάξει από αυτήν», είπε.

Η Σύμβαση του Montreux θα παραμείνει σε ισχύ, σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία είναι ένα σημαντικό «βασικό έγγραφο» για την ασφάλεια της περιοχής του Εύξεινου Πόντου.

Εκτίμηση

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι αυτή η κίνηση είναι  στα πρότυπα κυρώσεων σε άτομα που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ σε  Τουρκία, αλλά και σε Κίνα, Ρωσία και αλλού. Αυτή η κίνηση όμως είναι προάγγελος για περαιτέρω ανάλογες κινήσεις που θα αφορούν δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων των Κούρδων ηγετών του HDP οι οποίοι σημειωτέον κατηγορούνται ότι έχουν σχέσεις με το PKK και υποθάλπτουν την τρομοκρατία.

Αυτό θα αποτελέσει  επίσης την νομιμοφανή επίφαση του καθεστώτος Ερντογάν  για οικονομικές διώξεις σε βάρος εκείνων των Κούρδων που θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν νέο πολιτικό φορέα, μετά την διάλυση του HDP την οποία βλέπω να πραγματοποιείται λίγο πρίν από τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν σε χρόνο που συμφέρει τον Ερντογάν, προκειμένου να μην προλάβει να δημιουργηθεί ή αν δημιουργηθεί να μην προλάβει να οργανωθεί ο νέος Κουρδικός πολιτικός φορέας.

Αναφορικά με το θέμα της τήρησης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση του Μοντρέ από την Τουρκία, ο Ρώσος διπλωμάτης ήταν απόλυτα σαφής για την επίσημη θέση της χώρας του λέγοντας ουσιαστικά ότι, με ή χωρίς διάνοιξη  του Canal Istanbul  οι δεσμεύσεις της εν λόγω Σύμβασης ισχύουν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ